Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Český lev měnil moderátory jak ponožky: Bílá dostala strašnou sodu, Dušek se urval ze řetězu

Moderování Českých lvů se chopili například Lucie Bílá, Václav Kopta či Jaroslav Dušek.
Zdroj: Showpix / se souhlasem České televize / Showpix
+ Další 3 fotografie
RETROSPEKTIVA
Český lev prošel během své existence mnoha kotrmelci. Také prošel mnohými změnami moderátorů. Poctivě jsme projeli všechny ročníky a nekvalifikovaně zhodnotili moderátorské výkony v každém jednom z nich. Pojďte si s námi připomenout vše dobré, špatné a bizarní, co České lvy přinesly.

Moderátoři Českých lvů

1993 - Roman Holý a Miloš Kohout

Moderátorská dvojice Roman Holý a Miloš Kohout tehdy uváděla filmový magazín Kinobox, proto se zdáli být logickou volbou. Jejich svérázný způsob moderování ale zřejmě neohromil natolik, aby dostali šanci o rok později.

1994 - Viktor Preiss

Po Holém a Kohoutovi se akademie rozhodla vsadit na decentnější styl Viktora Preisse Hlavní zajímavostí přenosu byla účast herce a režiséra Dennise Hoppera, který předával cenu za divácky nejúspěšnější film.

1995 - Martin Dejdar

Viktora Preise nahradil v té době velmi populární Martin Dejdar Kuriozitou bylo, že kromě moderování vyhrál ten večer i Českého lva za svůj výkon v Učiteli tance

1996 - Pavel Zedníček

Experimentování s moderátory pokračovalo, a tak se na čtvrtém ročníku dostalo i na Čmaňu Zvedne ruku ten, kdo si pamatuje, že někdy uváděl Českého lva. Nikdo? Jdeme dál.

1997 - Bolek Polívka

ČFTA pokračovala v moravské větvi moderátorů a o rok později zvolili Bolka Polívku Zřejmě udělal dojem, protože si tuto roli zopakoval i v letech 2008 a 2009, kde byly jeho výkony poměrně kontroverzní. O tom až za chvíli.

1998 - Ondřej Havelka

Kultivovaný Ondřej Havelka uváděl České lvy poprvé a naposledy v roce 1999. Tento večer se stal zapamatovatelný tím, že snímek Je třeba zabít Sekala rozdrtil veškerou konkurenci, když získal deset lvů z dvanácti kategorií.

1999 - Halina Pawlovská

Moderátorka tehdy populárních Banánových rybiček Halina Pawlovská se poprvé a naposledy stala moderátorkou v roce 2000 (lvi se vždy udělují za předchozí rok). Její výkon byl diváky hodnocen jako jeden z nejhorších za celou dobu trvání soutěže.

Experimentování při předávání filmových cen

2000-2002 - Jaroslav Dušek a Martin Zbrožek

Legendární přímé přenosy, na které do dnešní doby mnoho diváků nedá dopustit. Poprvé zde skutečně vyšla kombinace záměrné trapnosti a téměř dadaistického humoru. Dušek s dvěma lvími ocasy? Hořící vlasy? Leopold Šamil? Tohle a mnoho dalšího provázely tři naprosto anarchistické ročníky. Byly natolik populární, že dokonce vyšly i na videokazetách. Sluší se také připomenout nominační večer v roce 2002, kde se oba moderátoři úplně urvali ze řetězu. Pokud máte dvě hodiny a YouTube, víte, co dělat.

2003-2004 - Martin Zbrožek

Vrcholné představení Martina Zbrožka, který na začátku přenosu prvních několik minut pouze stál bez hnutí a nic neříkal. Ročník 2003 byl přenos, který záměrně překročil všechny meze trapnosti a byl opravdovou zkouškou toho, co diváci v sále a u televizních obrazovek mohou vydržet. O rok později, kdy byl Český lev z nepochopitelných důvodů ve stylu 70. let, jeho výkon sklidil kritiku také od Petra Vachlera. Zbrožek už poté přenosy neuváděl.

2005 - Jiří Macháček

Po extrémních pěti letech s Duškem a Zbrožkem přišel čas na zklidnění v podobě Jiřího Macháčka V té době už sílila kritika směřovaná na Petra Vachlera, že jsou přenosy stále horší. Zavedení vegetariánského rautu mu na popularitě také nepřidalo.

2006 - 13 moderátorů

V rámci snahy o osvěžení celého ceremoniálu nebyl určený jediný moderátor, ale hned třináct průvodců večerem. Mezi nimi byli například Igor Chmela, Jan Budař, Martin Dejdar, Miroslav Donutil, Tomáš Hanák, Bolek Polívka a další. Naprosto zapomenutelný ročník.

2007 - Jaroslav Dušek

Jaroslav Dušek se počtvrté pokusil vstoupit do stejné řeky, tentokrát poprvé bez Martina Zbrožka. Bohužel šlo už jen o odvar předchozích ročníků. Největší zajímavostí bylo zrušení ceny Plyšový lev pro nejhorší film roku.

2008-2009 Bolek Polívka

Dva ročníky, které uváděl Bolek Polívka. První rok v tandemu se svou dcerou Annou, druhý rok s Pavlem Liškou Výsledkem byly ročníky, které by nejspíš i sami ocenění raději zapomněli. Polívka jim skákal do řeči, celou dobu působil, že je pod vlivem a jeho moderátorští partneři a ocenění přihlíželi tomuto tristnímu výkonu. Další pozvání už herec nedostal.

2010 - Jan Budař

Překvapivě umírněný výkon podal herec Jan Budař, na kterého se snesla chvála kritiků i diváků. České lvy asi poprvé za svou historii působily v jeho podání jako solidní ocenění a dodnes jde o nejlépe hodnocený ročník.

Podivný ročník s Lucií Bílou

2011 - Lucie Bílá

To se ale změnilo hned o rok později, kdy z nepochopitelných důvodů večer uváděla zpěvačka Lucie Bílá Její výkon sklidil brutální kritiku ze všech stran a právě tento ročník je jediným, který na Československé filmové databázi skončil v černých číslech. Hlasy, že by měl Petr Vachler přenechat České lvy někomu jinému, sílily.

2012 - Jan Budař

Ve snaze napravit předchozí fiasko se ceremoniálu opět chopil Jan Budař. Jeho druhý pokus ale vyšel o dost hůře, než se čekalo. Po zákulisních tahanicích o miliony a práva na značku Český lev se tento večer stal posledním, na kterém se podílel Petr Vachler.

2013 - Marek Eben

Po Vachlerově vynuceném odchodu se Česká filmová a televizní akademie snažila dodat Českým lvům důstojnost. Změnila se soška, předávání se přesunulo z Lucerny do Rudolfina a večer moderoval Marek Eben To ovšem způsobilo, že se ze Lvů stal v tomto ročníku naprosto nekonfliktní a ničím nezajímavý ceremoniál.

2014-2015 - Lucie Výborná

První ročník s Lucií Výbornou na chvíli připomněl Vachlerovy ročníky. Byl to ve chvíli, kdy na scénu přišel falešný Jim Carrey, který vypálil konfety do publika a odešel. Posléze se ukázalo, že šlo o první z Kazmových propracovaných mystifikací. Lucie Výborná si udržela úroveň v obou ročnících, ale stejně jako Ebenův přenos, i její jsou velmi zapomenutelné.

2016-2017 - Adela Vinczeová

Slovenská moderátorka Adela Vinczeová se obou ročníků zhostila se ctí. "Sledujete udílení cen filmu Masaryk...pardon, Český lev," vtipkovala ve chvíli, kdy během jejího prvního ročníku posbíral snímek Masaryk všechny možné ceny. Oba přenosy díky ní měly švih, který se málokterému ročníku podařilo najít.

Moderátorské otěže převzal Václav Kopta

2018 - dodnes - Václav Kopta

Václav Kopta jako všemi oblíbený tlouštík bude České lvy moderovat už potřetí za sebou. Jeho předchozí dva ročníky nebyly nijak výrazné, ale zároveň jsou díky tomu přístupné pro všechny. Zdá se, že filmová a televizní akademie našla způsob, jak udělat předávání způsobem, který nebude pro nikoho urážlivý, bude solidně řemeslně odvedený a nezůstanou po něm otázky "Co to mělo být?".

Některé z moderátorů si můžete připomenout ve fotogalerii.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy