Hlavní obsah

Po smrti naočkované ženy zastavilo Rakousko vakcinaci jednou šarží AstraZeneky

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouské úřady preventivně zrušily očkování jednou šarží vakcíny AstraZeneca, dokud se nevyřeší smrt jednoho očkovaného a nemoc dalšího, uvedla agentura Reuters. Oba byli očkování vakcínou ze stejné výrobní šarže na klinice v dolnorakouském Zwettlu. Zatím se však neprokázala souvislosti s očkováním.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Lahvička s vakcínou od AstraZeneky

Článek

„Federální úřad pro bezpečnost zdravotní péče (BASG) dostal dvě informace spojené s očkování vakcínou AstraZeneky ze stejné šarže na okresní klinice ve Zwettlu,“ uvedl úřad.

Zemřela 49letá žena v důsledku vážných sraženin krve. U další 35leté ženy se objevila plicní embolie, uvedl úřad k případům. I plicní embolie vzniká, když se objeví krevní sraženina v krevním oběhu v plicích. Tato žena se podle zdravotníků už zotavuje.

Německo začne podávat AstraZeneku i seniorům

Zahraniční

„Zatím není žádný důkaz, že by k tomu došlo v souvislosti s očkováním,” dodal BASG. Krevní sraženiny nejsou mezi vedlejšími účinky očkování vakcínou od AstraZeneky, preventivně však bylo zastaveno očkování touto šarží: „Jako předběžné opatření se zbylé vakcíny z této šarže nebudou dál používat při očkování.“. Chce napřed prošetřit, zda tu přece jen není nějaká kauzalita.

Mluvčí AstraZeneky k případu uvedl: „Nebyly potvrzeny žádné vážné vedlejší účinky spojené s vakcínou.“. Dodal, že firma spolupracuje na vyšetřování obou případů a zdůraznil, že všechny šarže jsou podrobeny přísné kontrole.

AstraZeneca zkrátí EU dodávky o polovinu

Evropa

Podle listu Niederoesterreichische Nachrichten, stanice ORF a agentury APA byly obě ženy zdravotní sestry, které pracovaly na klinice v Zwettlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám