Hlavní obsah

Papež se modlil v poničeném Mosulu, mši celebroval v Irbílu

Irbíl

Papež František navštívil v neděli irácký Mosul, kde na Kostelním náměstí zahájil třetí den své historické návštěvy Iráku modlitbou za oběti války. Město v letech 2014 až 2017 ovládal Islámský stát (IS) a ničil křesťanské památky. Papež se poté setkal v Karadoši s místní křesťanskou komunitou, které vyjádřil svou podporu a blízkost. Odpoledne odsloužil mši na stadionu v Irbílu, které se zúčastnily tisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež se modlil v poničeném Mosulu, mši celebroval v IrbíluVideo: Reuters

 
Článek

Do Irbílu, správního střediska částečně autonomního iráckého Kurdistánu, papež přicestoval už brzy ráno. Přivítal ho tam prezident Ničirvan Barzání a další místní představitelé.

Po modlitbě v Mosulu provolávali přítomní papežovi slávu. Při ceremoniálu zazněly vzpomínky na utrpění v minulosti, řečníci ale také zdůraznili jednotu a toleranci mezi náboženstvími, která v Mosulu nyní panuje.

Foto: Abdullah Rashid, Reuters

Papež František na Kostelním náměstí v Mosulu

„Jaká ukrutnost zasáhla tuto zemi, která je kolébkou lidské civilizace,” uvedl papež, „není nám dovoleno vést válku ve jménu Boha.”. Papež také vyjádřil přesvědčení, že „mír je silnější než válka”.

Z Mosulu papež odcestoval do Karakoše, střediska místní křesťanské komunity. Se stovkami místních křesťanů se setkal v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie, který těžce poškodili teroristé z IS. Setkání provázela svědectví z dob okupace IS, kvůli které křesťané museli opustit město. „Kromě budov je nutné obnovit i vztahy,” uvedl papež a vyzval tamní křesťany, aby hájili své kořeny, ale aby byli také schopni odpouštění.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Papež při návštěvě chrámu v Karakoši

Počet křesťanů se od americké invaze výrazně snížil, z původních asi 1,5 milionu obyvatel jich zůstalo kolem 400 000. Dnes tvoří asi jedno procento populace Iráku. Mnoho křesťanských rodin se do oblasti kvůli obavám z pokračujících násilností ani po porážce IS nevrátilo.

Setkání minaretů a zvonů: Papež přiletěl do Iráku zastavit exodus křesťanů

Blízký a Střední východ

Svou návštěvu v Kurdistánu František zakončil hromadnou mší v italštině, arabštině a kurdštině na stadionu v Irbílu. Kapacita stadionu byla zmenšena na třetinu, tedy na 10 000 míst. „Nastal čas vrátit se do Říma, ale Irák zůstane v mém srdci,” uvedl papež, který se zpět do Vatikánu vrací v pondělí.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Papež František v Mosulu s arcibiskupem Nadřžbem Michaelem Músou

Sobotu, což byl druhý den papežovy návštěvy Iráku, pontifex věnoval dialogu mezi náboženstvími. Navštívil významného šíitského duchovního Alího Sistáního, který vyzval k respektu všech ústavních práv křesťanů v Iráku. Na pláni u starověkého města Uru, odkud podle Bible pocházel prorok Abrahám, jehož uctívají židi, křesťané i muslimové, se pomodlil s dalšími představiteli náboženství.

Pozitivně až nadšeně hodnotí setkání s Alím Sistáním íránské deníky, některé píší o nejvýznamnější události v dialogu mezi křesťanstvím a islámem. Konzervativní tisk také uvedl, že papežova návštěva je uznáním role, kterou sehrály šíitské síly v obnově a stabilizaci Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám