Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Manchester United ukončil vítěznou sérii fotbalistů City, Liverpool znovu padl

Manchester United vs Manchester City foto: Reuters

Londýn - Vítězná série fotbalistů Manchesteru City se zastavila na 21 zápasech. Lídr anglické ligy prohrál v 27. kole na svém hřišti v derby s United 0:2 a jeho náskok na městského rivala se snížil na 11 bodů. Fotbalisté Liverpoolu prohráli v Premier League šesté domácí utkání v řadě, navíc popáté neskórovali. Obhájci titulu nestačili na zachraňující se Fulham, kterému podlehli 0:1.
  20:14

Anglická fotbalová liga - 27. kolo:

West Bromwich - Newcastle 0:0,

Liverpool - Fulham 0:1 (45. Lemina),

Manchester City - Manchester United 0:2 (2. Fernandes z pen., 50. Shaw),

Šlágr na stadionu Etihad začal pro domácí City nešťastně. Už po pár vteřinách hry fauloval ve vápně Gabriel Jesus unikajícího Anthonyho Martiala a sudí nařídil pokutový kop. Penaltu proměnil spolehlivý exekutor Bruno Fernandes, který s 16 trefami ztrácí už jen jednu branku na nejlepšího ligového střelce Muhammada Salaha z Liverpoolu.

Druhý gól přidal po změně stran nenápadnou křížnou střelou obránce Luke Shaw a „Citizens“ už se na odpověď nezmohli. Přišli tak o šňůru 28 zápasů bez soutěžní porážky, naposledy podlehli v listopadu 0:2 Tottenhamu.

Trenér „Rudých ďáblů“ Ole Gunnar Solskjaer se stal prvním trenérem v klubové historii, který vyhrál na lavičce United první tři manchesterské derby na hřišti soupeře. Je navíc jediným koučem, který se utkal s protějškem Pepem Guardiolou alespoň ve třech zápasech a má s ním kladnou bilanci (čtyři výhry, tři porážky).

Manchester United vs Manchester City
Manchester United vs Manchester City

Liverpool se na svém stadionu Anfield nadále trápí, naposledy na něm v lize vyhrál 16. prosince proti Tottenhamu. Další porážku „Reds“ připravil jedinou brankou utkání krátce před poločasovou pauzou Mario Lemina. Nejblíže vyrovnání byl po změně stran střídající Sadio Mané, který trefil tyč.

Úřadující šampioni prohráli doma šesté ligové utkání v sezoně, což se klubu stalo naposledy v sezoně 1953/54. Liverpool se může po večerním utkání Tottenhamu s Crystal Palace propadnout až na osmé místo tabulky. Fulham se pátou výhrou v sezoně bodově dotáhl na 17. místo Brightonu, tedy na první nesestupovou příčku.

Autor: