Hlavní obsah

Mohutné exploze v Rovníkové Guineji, desítky mrtvých

Nejméně 20 mrtvých a zřejmě stovky zraněných si v neděli vyžádala série výbuchů na vojenské základně v přístavním městě Bata, které je ekonomickou metropolí Rovníkové Guineje. Záběry ve státní televizi ukázaly poničené domy a mnoho zraněných, zejména dětí. Televize informuje nejméně o čtyřech explozích, jejichž původ zatím není jasný, uvedly zahraniční tiskové agentury.

Foto: Reuters TV, Reuters

Exploze v Rovníkové Guineji

Článek

První informace naznačují, že exploze se ozvaly v muničním skladu vojenské základny ve čtvrti Nkoa Ntoma, kterou využívají hlavně speciální síly a četníci. Právě z této základny podle záběrů stoupal po výbuších černý dým.

„Slyšeli jsme výbuchy a vidíme dým, ale nevíme, co se stalo,” řekl jeden z obyvatel města.

Malé středoafrické zemi už skoro 42 let vládne železnou rukou osmasedmdesátiletý prezident Teodoro Obiang Nguema, jehož režim je pravidelně obviňován z porušování lidských práv, připomíná agentura AFP.

Bata je největší město Rovníkové Guineje, která je bohatá na ropu a plyn a kde většina obyvatel žije v chudobě. Viceprezident pro obranu a bezpečnost Teodoro Nguema Obiang Mangue, který je prezidentovým synem a pravděpodobným nástupcem, se objevil na záběrech, jak si prohlíží trosky, obklopen svými izraelskými tělesnými strážci.

Režim tvrdí, že v prosinci 2017 zmařil pokus o státní převrat, vedený zahraničními žoldáky. Následně bylo 130 lidí - polovina v nepřítomnosti - odsouzeno k trestům vězení od tří do 96 let. Mezi odsouzenci bylo také pět Francouzů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám