Hlavní obsah

Zlepší se dostupnost herních grafik? Nvidia má nové čipy speciálně pro těžaře

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z důvodů, proč jsou moderní grafické karty pro hráče v posledních měsících nedostatkovým zbožím, jsou těžaři. Ti totiž nové modely skupují ve velkém a staví z nich speciální rigy pro těžbu nejrůznějších kryptoměn – například i populárních bitcoinů. Nvidia se proto chystá přinést na trh speciální čipy jen na těžbu kryptoměn. Díky tomu by se měly postupně herní grafiky vrátit do obchodů.

Foto: archív výrobce

Nový čip CMP od společnosti Nvidia

Článek

Nový čip se jmenuje CMP, což je zkratka Cryptocurrency Mining Processor. Zaměření na novodobé zlatokopy je tedy zřejmé už ze samotného názvu. Postupně by měly být na trh uvedeny čtyři různé karty s novým čipem, které se pochopitelně budou lišit svým výkonem.

Těžařské karty budou na první pohled vypadat podobně jako herní grafiky, nicméně nebudou obsahovat žádné grafické výstupy. Mezi další úpravy patří snížení napětí jader, čímž by se měla zvýšit jejich efektivita.

Nvidia sníží výkon herních grafik. Kvůli těžařům

Hardware

V praxi tedy budou nové karty upraveny pro lepší výsledky při těžbě, ale na jakoukoliv jinou činnost budou nevhodné. Díky úpravám by nicméně měly být levnější než modely určené pro hráče. Přesné ceny však zatím ještě nebyly upřesněny.

Jak již bylo uvedeno výše, počítá se se čtyřmi modely – 30HX, 40HX, 50HX a 90HX. Čím vyšší číslovka, tím vyšší těžební výkon karty a logicky tedy i cena. Jednotlivé modely by podle výrobce měly nabídnout těžební výkon mezi 26 MH/s a 86 MH/s.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3060

Nedostupnost grafických karet na trhu, která trvá několik měsíců, není pro Nvidii dobrou vizitkou. Právě proto již dříve vytáhla do boje proti těžařům, aby se herní grafiky skutečně dostali k hráčům. Například zatím poslední uvedený model GeForce RTX 3060 má omezení výkonu.

Karta má upravený ovládací software – bios i drivery pro operační systém. Ve chvíli, kdy grafika detekuje těžební mechanismy, automaticky sníží svůj výkon na polovinu. Právě tento krok by měl těžaře odradit od toho, aby skupovali ve velkém herní hardware. Samotných hráčů se přitom změny nijak nedotknou, ti budou moci využívat výkon svých sestav při hraní her naplno.

Přesto se po grafikách GeForce RTX 3060 jen zaprášilo, v Česku se vyprodaly doslova za pár desítek sekund.

Herních grafik bylo opět málo. Vyprodaly se za minutu

Hardware

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám