Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Po Německu preventivně vysadily vakcínu od firmy AstraZeneca i další evropské země

Vakcína od firmy AstraZeneca foto: Reuters

BERLÍN - Německo z obezřetnosti pozastavilo očkování vakcínou od firmy AstraZeneca. Oznámilo to v pondělí německé ministerstvo zdravotnictví s odkazem na doporučení Institutu Paula Ehrlicha (PEI), který v zemi působí jako regulátor v oblasti očkovacích látek a který doporučil další zkoumání účinků látky. Krátce po Německu pozastavily užívání vakcíny i Francie, Itálie a Španělsko. Česko pozastavení očkování vakcínou od AstraZeneky neplánuje, oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný.
  16:03aktualizováno  22:01

Nejnověji oznámily pozastavení očkování vakcínou AstraZeneca Slovinsko, Portugalsko, Kypr a Lucembursko.

Po pozastavení očkování v několika zemích vydala v pondělí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) prohlášení, ve kterém opakuje, že krevní sraženiny se u očkovaných nevyskytují častěji než u zbytku populace. Jednotlivé případy nežádoucích vedlejších účinků EMA již začala zkoumat, na čtvrtek svolala mimořádnou schůzi bezpečnostní komise. Po čtvrteční schůzce oznámí své další kroky. EMA také zopakovala, že „přínosy vakcíny AstraZeneca v prevenci covidu-19 a s tím spojených rizik hospitalizace a smrti převažují nad rizikem vedlejších účinků“.

AstraZeneca nenalezla spojitost mezi vakcínou a sraženinami krve. Firma zkoumala data o 17 milionech osob

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn řekl, že postup Německa je preventivní a že očekává rozhodnutí EMA o vakcíně ještě tento týden. V posledních dnech touto látkou přestalo kvůli některým podezřelým úmrtím očkovat několik evropských států. Na stanovisko EMA chtějí čekat i Francie a Itálie, uvedla AFP.  

„Očkování pozastavujeme, abychom se ujistili o bezpečnosti,“ zdůraznil Spahn. Dodal, že rozhodnutí není politické, vychází z odborných doporučení a cílem prověrky je posílení důvěry v přípravek. Uvedl, že zaznamenáno bylo sedm podezřelých případů mozkové žilní trombózy, které je nyní nutné objasnit.

Spahn v prohlášení také vyzval ty, kteří se čtyři dny po očkování vakcínou AstraZeneca necítí dobře, aby se obrátili na lékaře.

Rozhodnutí Francie oznámil prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem. Jedná se podle něj o „preventivní opatření“ a existuje naděje, že očkování bude zase záhy obnoveno po kladném stanovisku EMA, píše Reuters. Pozastavení zatím platí do úterního odpoledne.

V Itálii rozhodnutí oznámila Italská léková agentura AIFA, taktéž „preventivně a dočasně, než vydá EMA své stanovisko“. Platí pro celé území Itálie, píše AFP. Podle ministerstva zdravotnictví AIFA své rozhodnutí konzultovala s premiérem Mariem Draghim a ministrem zdravotnictví Robertem Speranzou. Speranza během dneška konzultoval rozhodnutí se svými protějšky ve Španělsku, Francii a Německu, píše Reuters.

Firma nabídla Praze 400 tisíc dávek AstraZeneky. Možný nákup vakcín rozdělil vládnoucí koalici

Španělská vláda oznámila, že očkování vakcínou od firmy AstraZeneca pozastavuje zatím na dva týdny, uvedla v pondělí večer místní média. Ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová rozhodnutí oznámila po mimořádné on-line schůzce se zástupci autonomních regionů, z nichž některé už předtím pozastavily očkování jednou ze šarží této vakcíny.

Očkování vakcínou AstraZeneca dočasně zastavilo i Slovinsko. Podle agentury STA to v pondělí oznámil ministr zdravotnictví Janez Poklukar.

Stejně se rozhodl také Kypr, přestože se v zemi po očkování vakcínou od AstraZeneky neobjevily u nikoho výrazné vedlejší účinky, uvádí Reuters. Na Kypru i nadále pokračuje očkování přípravky společností Pfizer/BioNtech a Moderna.

Portugalsko v pondělí večer také dočasně pozastavilo očkování vakcínou od firmy AstraZeneca. Šéf zdravotnického úřadu Graca Freitas uvedl, že ačkoliv mohou být vedlejší účinky „velmi závažné“, jsou také „velmi ojedinělé“ a v Portugalsku zatím nejsou hlášeny, píše Reuters.

Německo spolu s Francií a Itálií jsou tak další z řady zemí, které postupně očkování preparátem od společnosti AstraZeneca pozastavily. Dánsko tak učinilo již minulý týden a postupně se k němu přidaly i další země jako Norsko, Island, Bulharsko, Rumunsko a v neděli Nizozemsko. Přerušit očkování vakcínou od britsko-švédské firmy doporučili také irští zdravotní experti. Rakousko, Estonsko, Litva a Lotyšsko přestaly kvůli podezření na nežádoucí vedlejší účinky používat některé šarže vakcíny.

Jasné stanovisko k přípravku od AstraZeneca pro použití v Německu v pondělí už dříve žádal bavorský premiér Markus Söder a ministerstvo agentuře Reuters v reakci na jeho vyjádření sdělilo, že bude pokračovat v distribuci vakcíny, protože neexistují žádné průkazné důkazy, že by byla nebezpečná. Nyní tedy názor změnilo.

Česko očkování nepozastaví

Česko podle ministra zdravotnictví Jana Blatného očkování vakcínou AstraZeneca nepozastaví. Podle něj nebyla prokázána souvislost s případy výskytu krevních sraženin, které se stejně často vyskytují i v neočkované populaci. Česko dostane podle Blatného v březnu 120 tisíc místo 200 tisíc dávek.

Společnost AstraZeneca dál upadá v nemilost. Prodlužuje termíny a snižuje dodávky

„Zatím nebyla prokázána příčinná souvislost nežádoucích účinků přímo s podáním vakcíny. Počty těch událostí se nevymykají běžné populaci,“ uvedl Blatný. V některých zemích byly zaznamenány případy plicních embolií jako následku trombózy neboli krevní sraženiny v časové souvislosti s očkováním. Podle britského úřadu pro kontrolu léčiv i Světové zdravotnické organizace se ale souvislost neprokázala.

Polský ministr zahraničí Adam Niedzielski v pondělí prohlásil, že výhody očkování převažují nad možnými riziky vakcíny AstraZeneky. Žádný z nežádoucích účinků po podání preparátu v Polsku zatím nenaznačuje, že by očkování souviselo s případy krevních sraženin, dodal Niedzielski. Varšava se bude řídit doporučením EMA.

Britský úřad pro kontrolu léčiv (MHRA) v pondělí uvedl, že dostupné důkazy nenaznačují souvislost mezi vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca a případy krevních sraženin u některých naočkovaných.

Vakcíny se v minulých dnech zastaly také EMA a Světová zdravotnická organizace (WHO).

Autor: