Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Problémy vakcíny AstraZeneca ve světě? Česko očkování nepřeruší, Blatný ujistil Babiše o bezpečnosti látky

Vakcína od firmy AstraZeneca foto: ČTK

Praha - Česko bude dál očkovat proti covidu-19 vakcínou AstraZeneca, řekl při odletu na úterní návštěvu Rakouska novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Vyplynulo to podle něj z úterního jednání vládní rady pro zdravotní rizika.
  10:10aktualizováno  10:31

Očkování vakcínou AstraZeneca v posledních dnech pozastavily některé státy. Ministerstvo zdravotnictví má podle Babiše prověřit možnost prodloužit interval mezi dávkami očkovacích látek, aby bylo možné dát první dávku rychleji více lidem.

Po Německu preventivně vysadily vakcínu od firmy AstraZeneca i další evropské země

Očkování vakcínou od britsko-švédské firmy AstraZeneca pozastavily od pondělí Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Portugalsko, Kypr, Švédsko, Lotyšsko či Lucembursko. Chtějí počkat na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která svolala na čtvrtek mimořádnou schůzi a poté vydá k vakcíně stanovisko.

Česko podávání preparátu nepřerušuje. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) novinářům v pondělí řekl, že se neprokázala souvislost vakcíny s případy výskytu krevních sraženin. Babiš v úterý řekl, že se na záležitost Blatného na radě pro zdravotní rizika ptal. „On odpověděl, že je hematolog, že tomu rozumí a ČR bude pokračovat dál v očkování,“ prohlásil premiér.

Firma nabídla Praze 400 tisíc dávek AstraZeneky. Možný nákup vakcín rozdělil vládnoucí koalici

Česká vakcinologická společnost navrhuje upravit interval mezi první a druhou dávkou vakcíny proti covidu-19. U očkovacích látek od firem Pfizer/BioNTech a Moderna může podle nich být až šest týdnů. V současné době je druhý termín přidělovaný zhruba po 21, respektive 28 dnech. U AstraZeneky by měl zůstat interval 12 až 13 týdnů.

AstraZeneca nenalezla spojitost mezi vakcínou a sraženinami krve. Firma zkoumala data o 17 milionech osob

Babiš řekl, že ministerstvo zdravotnictví dostalo za úkol se delšími intervaly zabývat. „My v podstatě s dalšími experty jako profesorem (předsedou České vakcinologické společnosti Romanem) Chlíbkem a epidemiologem (Petrem) Smejkalem vlastně naléháme na ministerstvo zdravotnictví, aby prověřili možnost delšího intervalu,“ uvedl premiér.

Umožnilo by to naočkovat větší množství lidí první dávkou rychleji než dosud. „Doufejme, že si to na ministerstvu vydiskutují a přijmou urychleně nějaký závěr,“ řekl.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...