Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Real Madrid si poradil s Atalantou, Manchester City zvítězil v budapešťském azylu

Karim Benzema slaví branku do sítě Atalanty Bergamo. foto: Reuters

Video
Madrid - Fotbalisté Realu Madrid porazili Atalantu Bergamo v odvetě osmifinále Ligy mistrů 3:1 a postupují do čtvrtfinále. Dál jde i Manchester City, který na propůjčeném hřišti v Budapešti zvítězil 2:0 nad Borussií Mönchengladbach.
  23:05

Real úspěšně navázal na úvodní výhru 1:0 ze soupeřova hřiště.

Atalanta s vidinou brzkého srovnání celkového skóre měla dobrý, aktivní nástup. Ale pak stačilo zaváhání brankáře Sportiella a vedení se ujali madridští fotbalisté.

Rozehrávku vystihl Modrič, s balonem zrychlil do vápna a předložil ho před prázdnou Benzemovi - 1:0.

Real vstřelená branka nakopla a hlavně po změně stran domácí fotbalisté na intenzitě. Takový Vinícius Junior si troufl na slalom až ke Sportiellovi. Všechno mu vyšlo, až na zakončení.

Atalanta dohrávala utkání proti Realu Madrid v deseti.
Atalanta dohrávala utkání proti Realu Madrid bez vyloučeného Rema Freulera.

Když to zkoušel o chvíli později znovu, nelegální stopku mu vystavil Rafeal Tóloi. Bohužel pro Bergamo, ke klíčovému kontaktu došlo až ve vápně, což znamenalo pokutový kop. Toho se zhostil kapitán Sergio Ramos, který proměnil a usnesl se s trenérem Zidanem, že už má hotovo.

Po operaci kolene totiž zatím sbírá jen minuty, a tak ho v 64. minutě vystřídal Éder Militao.

Další gól pak mohl přidat Benzema, ale první hlavičkou trefil Sportiella a druhou dorážel do tyčky. Činil se i domácí gólman Courtois, který v samostatném úniku vychytal Duvána Zapatu.

Když to nešlo z blízka, tak Courtoise museli hosté překonat z dálky. Konkrétně parádním přímým kopem, kterého se ujal Luis Muriel.

Perfektní odpověď si ale připravil střídající Marco Asensio, který střelou k přední tyči vrátil Realu dvougólové vedení.

Manchester City neponechal nic náhodě a v Budapešti zvítězil i v roli domácího celku. Stejně jako první zápas se i odveta musela odehrát na stadionu Ference Puskáse kvůli koronavirovým restrikcím.

Manchester City při oslavách gólu proti soupeři v Lize mistrů.

Cestu za druhým osmifinálovým triumfem odstartoval už ve dvanácté minutě Kevin De Bruyne, který napřáhl z hranice šestnáctky levačkou. Balon cinkl o břevno a skončil v síti, Yann Sommer v bráně byl bezmocný.

O šest minut později se prosadil i jeho parťák ze zálohy Ilkay Gündogan. Skvělou práci odvedl Phil Foden, který potáhl balon až k vápnu, odkud vyslal Gündogana tváří v tvář gólmanovi. Německý reprezentant si poradil střelou k tyči.

Stadion Férence Puskáse v Budapešti zřejmě přeje anglickým týmům. Dvakrát na něm zvítězil i Liverpool v osmifinále s Lipskem (také dvakrát 2:0).

Mezi dalšími čtvrtfinalisty jsou Porto, Dortmund a Paris St. Germain. Ve středu večer se o poslední místa mezi nejlepšími osmi poperou Chelsa s Altétikem Madrid a Lazio s Bayernem. 

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:

Real Madrid - Atalanta Bergamo 3:1 (1:0)

Branky: 34. Benzema, 60. Ramos z pen., 85. Asensio - 83. Muriel. Rozhodčí: Makkelie - Steekstra, Diks - Blom (video, všichni Niz.). ŽK: Valverde, Nacho, Kroos - Tolói. Bez diváků. První zápas: 1:0, postoupil Real.

Sestavy: Real: Courtois - Nacho, Ramos (64. Militao), Varane, Mendy - Valverde (82. Asensio), Kroos, Modrič - Lucas Vázquez, Benzema, Vinícius Júnior (69. Rodrygo). Trenér: Zidane.

Atalanta: Sportiello - Tolói (61. Palomino), Romero, Djimsiti - Maehle, De Roon, Pessina (84. Caldara), Gosens (57. Iličič) - Malinovsky, Pasalič (46. Zapata) - Muriel (84. Mirančuk). Trenér: Gasperini.

Manchester City - Borussia Mönchengladbach 2:0 (2:0)

Branky: 12. De Bruyne, 18. Gündogan. Rozhodčí: Karasev - Demeško, Gavrilin - Meškov (video, všichni Rus.). ŽK: Cancelo, Fernandinho - Lainer. Bez diváků. První zápas: 2:0, postoupil Manchester City.

Sestavy: City: Ederson - Walker, Stones, Dias (70. Laporte), Cancelo (63. Zinčenko) - Silva (75. Agüero), Rodri (63. Fernandinho), Gündogan (70. Sterling) - Mahriz, De Bruyne, Foden. Trenér: Guardiola.

Mönchengladbach: Sommer - Lainer, Ginter, Elvedi (88. Jantschke), Binsebajní (88. Wendt) - Hofmann, Neuhaus, Zakaria - Stindl (80. Traore) - Embolo (65. Wolf), Thuram (65. Plea). Trenér: Rose.

Autor: