Michal Koštuřík
17. března 2021 • 04:50

Mueller zavelel a Brno slaví. Začali jsme hrát jako Kometa, těší kouče

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

První a poslední výhra hostů v sérii. To znamená postup Komety a její čtvrtfinále s Třincem. Je hotovo. Pro Vítkovice sezona po porážce 1:3 v pátém duelu končí a bolí to jako čert. Holaňův soubor vedl v předkole Generali ČP play off Tipsport extraligy 2:0 na zápasy, byl psychicky nahoře. Jenže Brno to nevzdalo. Rozhodující bitvu rozsekl ten, od něhož se to čekalo nejvíc – Peter Mueller. „Měli lepší special týmy. Možná ukázali, že jsou zkušenější,“ shrnul ostravský bek Roman Polák.



Vypjaté derby Vítkovic s Třincem se nekoná. Brno do toho hodilo rivalům vidle, samo vyzve Oceláře. Otočit sérii na tři vítězné duely z 0:2 se do úterka povedlo v extralize jen třem týmům. „Od třetí třetiny druhého zápasu jsme začali hrát jako Kometa,“ poukázal asistent trenéra vítězů Jiří Horáček. „Jsme šťastní. Proti Třinci si zase nepůjdeme zahrát, ale vyhrát,“ dodal své krédo.

Od hostů, kteří vyměnili v útoku Silvestera Kuska za Tomáše Šoustala, to byl na startu fičák. První minuta, druhé střídání a Vincourovu akci dokončil po otočce Jakub Valský. Pak přišly další šance, přesilovka a v ní Petr Holík místo zakončení přihrával. Navíc se po dělovce Dávida Bondry v 8. minutě brankáři Danieli Dolejšovi pohnula helma a způsobila mu tržnou ránu na hlavě. Musel střídat. Dramatická chvilka, která nahrála soupeři.

Jelikož Miroslav Svoboda stále není po covidu k dispozici, do akce musela trojka Marek Peksa. Osvalený nováček z prvoligového Šumperku, jenž býval partnersky spojován se zpěvačkou Lucií Vondráčkovou, se hned začal potit. Čistý štít však udržel celých deset minut, kdy byl Dolejš na šití.

Vítkovice - Kometa: Dolejš musel střídat kvůli tržné ráně, extraligový debut Peksy
Video se připravuje ...

Do branky se vrátil za veselejšího stavu 1:1, těsně před tím totiž zaváhal jeho konkurent. Karel Vejmelka dostatečně neucpal prostor u své levé tyčky, kam mu poslal z úhlu puk mladík Petr Fridrich. Čtvrtá formace vrátila otřesený Holaňův soubor do hry.

Zápas se vrátil do módu maximální opatrnosti a bezpečí vzadu. Ze šablony vyjel po Holíkově šikovné přihrávce kapitán Komety, jenže na zakončení měl Martin Zaťovič jen jednu ruku. A tou zvedl puk zblízka příliš vysoko.

Přesněji zacílil na konci druhé třetiny Peter Mueller. Po Hruškově sekání dostali hosté přesilovku číslo dva, americký snajpr zůstal na ledě i po vystřídání elitního komanda a trefil se jinak, než je zvyklý. Žádný volej z levého kruhu, na to nemá v sérii prostor. Když mu Petr Zámorský posunul puk, vzal si ho na střed a švihem z dálky zaskočil Dolejše. Král bodování základní části vytáhl v důležitou chvíli svou vizitku.

Radost hokejistů Komety z branky proti Vítkovicím
Radost hokejistů Komety z branky proti Vítkovicím

Byla to vítězná rána. Vítkovičtí už neměli drajv, i jejich finální hra bez brankáře trvala krátce. Brněnský kapitán Zaťovič doklouzal s pukem po faulu Dominika Lakatoše po ledě až do prázdné branky. Brzy nato se euforicky juchalo kolem Vejmelky, stěžejní postavy druhé poloviny série.

„Karel je výborný brankář. Zhostil se toho fantasticky,“ smekl Horáček. „Rozhodly opravdu jenom detaily, Kometa byla hratelná,“ připojil vyřazený kapitán Roman Polák. Také on pochválil brankáře. „Dan Dolejš je super kluk. Dává do toho všechno. V každém zápase nás podržel. Ukázal, že není jen dvojka,“ zdůraznil.

HC Kometa Brno Vše o klubu ZDE

HC VÍTKOVICE RIDERA Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 17:13. Fridrich

Hosté: 00:47. Valský, 37:36. Mueller, 58:29. Zaťovič

Sestavy

Domácí: Dolejš (13.–18. Peksa) – Pyrochta, R. Polák (C), Galvinš, Gewiese, Koch, L. Kovář, R. Černý – L. Krenželok (A), Hruška (A), Lakatoš – Svačina, J. Mikyska, Schleiss – Mallet, Flick, M. Kalus – Fridrich, Werbik, Dej.

Hosté: Vejmelka (Klimeš) – F. Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Svozil, Bartejs – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller (A) – Valský, Rákos, Vincour – Plášek ml., Klepiš (A), V. Němec – Bondra, Šoustal, Schneider.

Rozhodčí

Pešina, Hejduk – Ondráček, Špůr

Stadion

Ostravar aréna

Návštěva

00 diváků

Vítkovice - Kometa: Zaťovič i po podražení dokázal dostat puk do prázdné branky, 1:3
Video se připravuje ...

Vítkovice - Kometa: V závěru přesilovky dostal Mueller svůj celek opět do vedení, 1:2
Video se připravuje ...

Vítkovice - Kometa: Důrazný Flick "vystřídal" Rákose přes mantinel
Video se připravuje ...

Vítkovice - Kometa: Fridrich z nulového úhlu dokázal prostřelit Vejmelku, 1:1
Video se připravuje ...

Vítkovice - Kometa: Bleskový zásah! Valský se prosadil z dorážky, 0:1
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
3
Finále
Články odjinud


Články odjinud