Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Skřípání, rachocení, bouchání. NASA zveřejnila zvuk, který vydává vozítko při jízdě na Marsu

Svět

  7:38
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil zvuk, který vydává robotický průzkumník Perseverance při jízdě po povrchu Marsu. Je to skřípání, rachocení a bouchání, které by na pozemské standardy bylo znepokojující, uvedla agentura AP.

Více než šestnáctiminutový zvukový záznam publikovala na svém webu Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA v Pasadeně, odkud se mise Perseverance řídí.

„Kdybych slyšel tyto zvuky během řízení svého auta, zastavil bych a zavolal odtah,“ okomentoval záznam Dave Gruel z JPL. „Pokud však na minutu zvážíte, co slyšíte a kde to bylo nahráno, dává to perfektní smysl,“ dodal.

Fotografie Marsu pořízená roverem Perseverance
Součástí vozítka je řada kamer či robotická paže určená k odebírání vzorků...

Rover Perseverance přistál na Marsu 18. února v kráteru Jezero. Ze samotného přistávání není k dispozici žádný zvukový záznam, NASA však už dříve uveřejnil krátkou audionahrávku, kterou Perseverance pořídil po přistání. 

Je na ní slyšet vysoký zvuk, který vydávají přístroje na roveru, v pozadí jsou patrné závany větru na povrchu planety. Vesmírná agentura už také dříve ukázala videozáznam z přistání robotické sondy.

Úkolem vozítka je pátrat po stopách mikrobiálního života v dávné minulosti, ale také plnit úkoly spojené s přípravou budoucích výprav lidí na Mars.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...