Jan Malý
18. března 2021 • 15:16

Český šampion do 3. předkola Ligy mistrů? Jistotou jsou City nebo Bayern

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nového šampiona FORTUNA:LIGY opět zajímá, jak dopadne probíhající ročník Ligy mistrů. Vítěz Champions League si jako obvykle zajistí místo v základní skupině bohaté klubové soutěže i pro příští sezonu. A pokud by se do ní kvalifikoval i z domácí ligy, nastanou posuny v předkolech. Český mistr by se v takovém případě vyšvihl z druhého předkola do třetího. Komu by měl fandit a jak vypadá aktuální situace po uzavřených bitvách v osmifinále?



V Lize mistrů vykrystalizovala elitní osmička mužstev, která si dál hýčká naději, že se na konci května bude v Istanbulu mazlit s „ušatým“ pohárem. Bude to tým, který si vydupe místo v základní skupině Champions League i v domácí lize, nebo ne? To je důležitá otázka, odpověď na ni bude zajímat i vládce Česka, kde za titulem mašíruje Slavia.

Proč?

Protože tuzemský mistr dle původního rozvržení míří do druhého předkola Ligy mistrů, tudíž by v cestě do elitní společnosti v hlavní fázi musel odstranit tři protivníky. Pokud však probíhající ročník milionářské soutěže opanuje celek, který do ní postoupí přímo i z domácí ligy, posune se vítěz FORTUNA:LIGY do třetího předkola, a ubude mu tak jeden sok. Nejvíc by na tom vydělal šampion Turecka, který by poskočil přímo do Ligy mistrů.

Jak jsou na tom doma čerství čtvrtfinalisté? Prakticky jistě nutnou podmínku splní Manchester City, Bayern Mnichov a Real Madrid, tahle mužstva připraví o místo v Lize mistrů jen zázrak. Zbylých pět týmů čeká v lize docela honička. Tři z nich momentálně trůní na pozici, která je posouvá do elitní evropské soutěže, ale soupeři se jich drží.

Zákrok Piquého na Olayinku skončil žlutou kartou
Zákrok Piquého na Olayinku skončil žlutou kartou

Chelsea disponuje tříbodovým náskokem na West Ham, který však odehrál o zápas méně. Porto dělí jen bod od Bragy, Paris Saint-Germain má dokonce stejně bodů jako Lyon. Liverpool pak právě na Chelsea ztrácí pět bodů, Dortmund zaostává za Frankfurtem o dva body.

Paleta možných soupeřů vypadá zatím logicky hodně pestře. V kvalifikaci se jistě představí například skotští Rangers, švédské Malmö, norský mistr Bodö/Glimt, Kajrat Almaty z Kazachstánu, běloruský Šachtar Soligorsk, HJK Helsinky z Finska, míří do něj Young Boys Bern ze Švýcarska, řecký Olympiakos Pireus či maďarský Ferencváros Budapešť. Většina celků vytáhne do boje už od prvního předkola.

Pokud se mistrem stane Slavia, bude ve třetím předkole nasazená, v této části by se měla vyhnout Rangers, Olympiakosu či Bernu. Díky dobrým výsledkům v pohárech v posledních letech by měli červenobílí naději být nasazení i v případném čtvrtém předkole.      

Čeští účastníci v evropských pohárech v sezoně 2021/2022

Mistr 2./3. předkolo Ligy mistrů (mistrovská část)

2. tým ligy 2. předkolo Ligy mistrů (nemistrovská část)

Vítěz poháru 3. předkolo Evropské ligy

3. tým ligy 2. předkolo Konferenční ligy

4. tým ligy 2. předkolo Konferenční ligy

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud