Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Strana Fidesz maďarského premiéra oficiálně oznámila odchod z Evropské lidové strany

Maďarský premiér Viktor Orbán. foto: Reuters

Budapešť - Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána prostřednictvím dopisu oficiálně oznámila, že odchází z Evropské lidové strany (EPP). Agentura AP k tomu napsala, že tak skončí dlouholeté spory Fideszu s evropskými lidovci, kteří Orbánovu uskupení vyčítají porušování demokratických standardů a principů právního státu.
  18:39aktualizováno  19:15

Polsko a Maďarsko hlásí prudký růst počtu nakažených, Budapešť vykázala rekord

Místopředsedkyně Fideszu Katalin Nováková dopis zveřejnila na svém twitterovém účtu. Stojí v něm, že strana „si nepřeje pokračovat v členství v Evropské lidové straně“. „Je načase říct sbohem,“ napsala Nováková.

Předseda EPP Donald Tusk jí okamžitě odpověděl: „Fidesz opustil křesťanskou demokracii. Popravdě se tak stalo před mnoha lety“.

Odchod Fideszu z EPP byl do značné míry formalitou. Už před dvěma týdny maďarská strana opustila poslanecký klub EPP v reakci na to, že konzervativní frakce schválila nová pravidla usnadňující vyloučení maďarských europoslanců.

Fidesz měl v EPP již od předloňského roku na neurčito pozastavené členství kvůli kontroverzním krokům, které posilují moc vládnoucí strany a v EU vyvolávají obavy o demokracii a o respektování zásad právního státu v Maďarsku. I bez Orbánových poslanců zůstane EPP se 175 členy nejsilnějším klubem v 705členném parlamentu a spolu s dalšími proevropskými skupinami je schopna dát dohromady většinu hlasů. Do EPP patří například německé sesterské strany CDU a CSU, rakouští lidovci (ÖVP), polská Občanská platforma nebo čeští lidovci a TOP 09.

Babiš s Orbánem a Netanjahuem hovořil o možnosti zapojení Česka a Maďarska do společného výzkumu a vývoje vakcín

Fidesz měl v EPP již od předloňského roku na neurčito pozastavené členství kvůli kontroverzním krokům, které posilují moc vládnoucí strany a v EU vyvolávají obavy o demokracii a o respektování zásad právního státu v Maďarsku. I bez Orbánových poslanců zůstane EPP se 175 členy nejsilnějším klubem v 705členném parlamentu a spolu s dalšími proevropskými skupinami je schopna dát dohromady většinu hlasů

Agentura Reuters připomíná, že kvůli politice Orbánovy vlády, která bývá označována za nacionalistickou a protiimigrační, mnozí za vhodnějšího spojence pro Fidesz na unijní úrovni považují Stranu evropských konzervativců a reformistů (ECR). Jeho členem je například Právo a spravedlnost, národně-konzervativní strana vládnoucí v Polsku, nebo česká Občanská demokratická strana. Orbán má názorově blízko také k některým politikům, jejichž strany jsou členem protiunijní skupiny Identita a demokracie. Sám Viktor Orbán v minulosti řekl, že se spřízněnými stranami jedná o novém politickém spojenectví.

.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!