Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

První semifinalisté na obzoru. Liberci i Boleslavi chybí k postupu jedna výhra

Zleva na ledové ploše Jaroslav Vlach z Liberce, Jakub Lev z Hradce Králové a Filip Pavlík z Hradce Králové. foto: ČTK

Hradec Králové - Hokejisté Liberce vyhráli ve třetím utkání čtvrtfinále play off extraligy v Hradci Králové 3:0 a za stavu 3:0 na zápasy mají postupový mečbol. Stejně jsou na tom i hokejisté Mladé Boleslavi, kteří porazili Pardubice 4:2.
  19:22

Do sestavy Mountfieldu se poprvé od 21. února vrátil slovenský útočník Lukáš Cingel, který na levém křídle třetího útoku nahradil Jana Veselého. Úvod velké šance nepřinesl a skóre otevřel v 7. minutě kapitán Severočechů Jelínek, který využil clony před Mazancem a z levého kruhu kruhu jej prostřelil na vyrážečku mezi rukou a tělem.

Hradec Králové se ubránil v prvním oslabení v utkání při trestu útočníka Vladimíra Růžičky a vyrovnat mohl Sklenář, který minul levou tyč Kváčovy branky. Z tlaku ke konci první třetiny si Bílí Tygři vynutili Koukalův faul a po 17 sekundách využil přesilovku Bulíř, který po Birnerově přihrávce usměrnil puk do odkryté branky.

Hradecký kouč Vladimír Růžička do druhé třetiny zamíchal složením útoků, ale jeho tým se po gólovém půstu z pátečního utkání v Liberci (0:3) nadále neprosazoval přes defenzivu soupeře do šancí. Pokus Kevina Klímy z úhlu Kváča kryl.

Mazanec ve 24. minutě za brankou trefil při rozehrávce Bulíře, který nečekanou nabídku využil do odkryté branky a svým třetím gólem v sérii pojistil vedení. Domácí se snažili vrátit do hry, ale neuspěli se střelou Nedomlel ani s průnikem Zachar.

Zleva Petr Koukal z Hradce Králové, brankář Hradce Králové Marek Mazanec a...
Hráči Liberce oslavují gól.

Zvýšit mohl z úniku Gríger, ale jeho bekhendový blafák zlikvidoval lapačkou hradecký gólman. Liberec byl i nadále hodně nebezpečný a ve 37. minutě pomohla domácím po Šírově ráně levá tyč.

V úvodu závěrečného dějství Kváča kryl Koukalovu šanci. Liberec si hlídal bezpečný náskok, který mohl zvýraznit Gríger, ale v průniku ztroskotal na Mazancovi. Na druhé straně neukončili Kváčovu neprůstřelnost ani Perret či Kevin Klíma.

Mountfield se neprosadil ani při své jediné přesilovce při Bulířově trestu, při kterém sáhl k power play. Při plném počtu hráčů na ledě Mazanec stihl zastavit Najmanův průnik a stav už se nezměnil.

Hokejisté Boleslavi vyhráli v Pardubicích a jsou krok od postupu

Trenér Dynama po neúspěšném vstupu do série výrazně pozměnil složení útočných formací. Do obrany se vrátil Ďaloga, v brance i přes nevýrazný páteční výkon zůstal Klouček.

Úvod se vydařil hostům, již ve 3. minutě otevřel skóre po přihrávce zpoza branky Jääskeläinen. Po Moravcově chybě na druhé straně vyzkoušel Růžičkovu pozornost Horký, vyrovnat se mu ale nepodařilo.

Následně se do několika slibných šancí dostali hosté, Jääskeläinen, Zbořil ani Claireaux ale nemířili přesně. I díky tomu mohli domácí z ojedinělé akce vyrovnat. Kolářova střela se od Zbořila odrazila přímo ke Camarovi a kanadský útočník poprvé ve čtvrtfinále překonal Růžičku.

Středočeši byli ale i nadále lepším týmem, šanci Ciencialy ještě výborným zákrokem zlikvidoval Klouček, minutu před koncem první třetiny se ale již hosté prosadili. Po přesné kombinaci se v přesilové hře prosadil Kotala a připsal si třetí gól v sérii.

Dynamo poté nevyužilo úvodní početní výhodu, ve 24. minutě se jim ale podařilo vyrovnat. Bezmocného Růžičku překonal pohotově dorážející Kosticyn. Domácí přidali, byli střelecky aktivnější, ale v dalším oslabení opět inkasovali. Zkrácenou výhodu využil Šťastný, který se prosadil po samostatné akci.

Více zákroků měl sice Růžička, složitější akce ale řešil jeho protějšek. Klouček si ale poradil s příležitostmi Kousala, Kotaly i Zbořila. V poslední sekundě druhé třetiny se Nakládalova střela od modré čáry odrazila od horní tyčky.

Pardubice se tlačily za vyrovnáním, ve 48. minutě k němu měl blízko Roman, pozorný Růžička ale šanci zlikvidoval. Hosté nakonec ustáli i závěrečný tlak domácích, navíc sami při power play skórovali počtvrté.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!