Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Dva roky pro slávistu Kúdelu! Ve Skotsku mají rasismus vyřešený, tresty budou jiné

Autor: om

Ve Skotsku zřejmě frčí česká komedie Rozpuštěný a vypuštěný, zejména hláška inspektora Trachty: »Je-li na místě činu univerzální dědic, vyšetřování prakticky skončilo«.

Slavia je ve čtvrtfinále Evropské ligy a prohrou 0:2 potupení Rangers topí pod kotlem údajné rasistické urážky z úst Ondřeje Kúdely. Trachta by řekl: „Je-li na místě činu bílý muž šeptající do ucha hráče tmavé pleti, vyšetřování prakticky skončilo.“

Solidarita se zneuctěným hráčem Rangers Kamarou přerostla i soupeření glasgowských rivalů Rangers versus Celtic a při nedělním derby (1:1) se dočkal politování soků. Slávista-rasista Kúdela se propírá shora dolů a zase zpět... „Měl by dostat distanc na dva roky a tvrdý postih by měl přijít i pro klub,“ řekl Aamer Anwar, právník Kamary. Sir Kenny Dalglish (70) prohlásil: „Všichni budeme sledovat, jak se tato nechutná epizoda vyšetří. Nesmí to být zameteno pod koberec! Budeme doufat ve spravedlnost.“ Kúdelovi by dal distanc »jen« na rok. A Slavii vyšoupl z Evropské ligy, což tedy ve skutečnosti v arzenálu možných trestů není, čtvrtfinále s Arsenalem bude.

A teď fakta z osmifinálového zápasu, na základě kterých se bude hledat verdikt...

Pokus o zabití

Kriminální zákrok kolíky Roofeho kopačky proti obličeji brankáře Slavie Koláře disciplinárka bude řešit. Skotové o ní nemluví, leč fotky zákroku, při němž šlo o život, mluví jasně: stopka musí přijít!

Vulgární nadávky

Padly, Kúdela je přiznal, ostatně z reakce Kamary bylo zřejmé, že mu nepřišel pochválit účes... Podle Kúdelovy verze ho nazval (v českém překladu) »zm*dem«. Za to mu hrozí spíš vysoká pokuta než zákaz startů.

Šeptal do ucha

Kúdelův úlet, říkat něco soupeři se zakrytými ústy, nebo dokonce do ucha, zavání špinavostí. Nicméně dosud i v takovém případě platí presumpce neviny. A dokázat, že nazval soka opicí, jak tvrdí Kamara, prakticky nelze

Napadení v tunelu

Další věc, kterou ve Skotsku přehlíží, ale UEFA má incident v zápisu. Pozápasové setkání Kamary s Kúdelou se zvrhlo v pěstní mstu domácího hráče. Najde komise odvahu trestat »oběť rasismu«?

Ohnisko zloby v Glasgow: slovní střet Kúdely s Kamarou
Ohnisko zloby v Glasgow: slovní střet Kúdely s Kamarou