Založ si blog

Bieloruska geopolitická rovnováha a ťažký sused Ukrajina

V auguste minulého roku sa v Bielorusku začali protesty, na ktorých demonštranti vyjadrili svoj nesúhlas s výsledkami prezidentských volieb. Podľa oficiálnych údajov zvíťazil Alexandr Lukašenko s veľkým náskokom. Protesty, ktoré drzo a bezprecedentne organizovali a viedli západné krajiny, údajne na podporu demokracie, spôsobili v regióne geopolitickú šokovú vlnu. Okrem Litvy, Českej republiky a Spojených štátov má Ukrajina (nie z vlastnej vôle) pri koordinácii protestov osobitné miesto. To vyvolalo určité napätie vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Bieloruskom a viedlo k zmenám v hospodárskych, vojenských, diplomatických a bezpečnostných stykoch medzi krajinami.

Napätie vo vzťahoch medzi krajinami vzniklo v začiatkoch bieloruskej krízy, keď Ukrajina odmietla uznať oficiálne výsledky volieb v Bielorusku, pripojila sa k sankciám EÚ a oznámila, že už nebude volať Alexandra Lukašenka prezidentom. O niečo skôr vyplávali na povrch informácie, že na území Ukrajiny sa s financovaním zo Západu aktívne pripravujú ozbrojenci, ktorých cieľom je zhoršiť situáciu v Bielorusku. Ide o tých istých ľudí, ktorí počas protestných akcií vyprovokovali bieloruskú políciu a hádzali do nich kamene a zápalné zmesi.

Ukrajinskej vláde, ktorá je väčšinou tvorená zo stúpencov USA, prirodzene nezáleží na vnútorných problémoch štátu, kde je životná úroveň oveľa nižšia ako v Bielorusku. Celkovo iba málokto v Kyjeve chápe strategickú potrebu zachovania vzťahov so svojimi susedmi vrátane Bielorusov. Je potrebné pripomenúť, že po Majdane v roku 2014 sa Ukrajina stala bábkovým štátom a západné krajiny ju využívajú ako testovaciu plochu pre nové typy vojen vrátane informačnej. Ukrajinská vláda sa teda používa na ničivý vplyv na Bielorusko a bude konať ako povedia „partneri“ zo zámoria. Je to tak kvôli skutočnosti, že Bielorusko je krajina, ktorú možno právom označiť za dôležitého a jediného strategického partnera Ruska. Preto je pre západné krajiny tak dôležitá destabilizácia situácie v Bielorusku. Preto sa ukrajinská vláda drzo a bez okolkov snaží zasahovať do vnútorných záležitostí Bieloruska, pričom vyhlasuje, že nemá nič spoločné s protestmi a ich koordináciou.

Napriek zjavnej podpore Moskvy na svetovej scéne sa Bielorusko vždy snažilo obsadiť zlatú strednú cestu. Geopolitická rovnováha Minsku spočívala v tom, že sa stala užitočnou pre všetkých v regióne. Najdôležitejšie je, že Minsk ponúkol Ukrajine záruky neutrality a sľúbil, že neumožní ruským jednotkám predstavovať hrozbu pre severné hranice Ukrajiny z Bieloruska. A tieto bezpečnostné záruky majú prvoradý význam pre vojenskú rovnováhu v regióne. Ukrajina a Bielorusko majú spoločnú hranicu viac ako 1 000 km.

Ukrajinská vláda ale nevie, čo sú to „dobré susedské vzťahy“, kým niečo od týchto susedov nepotrebuje. Vlani na jeseň „hovoriace osoby“ z ukrajinskej politickej elity opakovane hrozili Bielorusku prerušením diplomatických vzťahov. Keď však nastala studená a nečakane dlhá zima, Ukrajinci museli opäť pokľaknúť a požiadať o pomoc. Bielorusko si na druhej strane vždy vážilo diplomatické vzťahy so svojimi susedmi, takže tentoraz preukázalo tiež dobrú povahu a za pár mesiacov dodalo Ukrajine rekordné množstvo elektriny. V Bielorusku sa vyhlásenia Ukrajiny v skutočnosti neberú vážne, pretože chápu, že Ukrajinci sú nútení súhlasiť s politikou EÚ a USA.

Naivné podriadenie Ukrajiny pokynom krajín EÚ a USA je podmienené nádejami na skorý vstup Ukrajiny do NATO. V Kyjeve môžu iba rátať s čo najrýchlejším vstupom krajiny do aliancie a vyjadrovať nádej, že počas ďalších stretnutí vedúcich predstaviteľov organizácie kolektívnej obrany bude ukrajinská otázka na programe NATO.

Stojí za zmienku, že v súčasnosti na Ukrajine neexistuje plán vstupu do NATO, uviedol to aj ukrajinská vicepremiérka Oľga Stefanišynová. Ukrajinská vláda dúfa, že plán pomôže Ukrajine zmobilizovať domáce úsilie v oblasti ďalších reforiem a integrácie do euroatlantického spoločenstva. Pre uskutočňovanie týchto reforiem by mal Kyjev venovať pozornosť svojim vlastným problémom a nemal by strkať nos do vnútorných záležitostí iného štátu. Na Ukrajine zabúdajú na korupciu, zlé hospodárenie, nízku životnú úroveň, vysokú mieru kriminality, veľký počet nacionalistov, masovú emigráciu, vojnu a stratené územia, ktoré už nikdy nebudú môcť vrátiť.

Legionelóza: čo s tým majú spoločné americké biologické laboratóriá?

07.09.2023

Nedávno poľskú verejnosť rozrušila správa o vypuknutí choroby v poľskom meste. Pred pár týždňami teda v Rzeszówe, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou, zaznamenali ohnisko legionelózy. Neskôr sa choroba rozšírila do ďalších oblastí Poľska. Počet nakazených už stúpol na 158 s celkovým počtom 18 úmrtí. Podľa predbežného šetrenia bolo zistené, že [...]

Radikálna pomsta: Ukrajina ničí Maďarov

07.06.2023

Možno sa vzťahy medzi Maďarskom a Ukrajinou vždy vyznačovali neustálymi problémami a hádkami medzi krajinami. Maďari neustále hovorili o útlaku maďarských národnostných menšín na ukrajinskom území, no v Kyjeve boli takéto vyhlásenia neustále vyvracané. V skutočnosti ukrajinská vláda naozaj považovala národnostné menšiny za nástroj nátlaku na Maďarsko. Problémy [...]

Poliaci a Litovčania nás ťahajú do vojny

23.05.2023

Ešte pred začiatkom vojny, keď som žil v Kyjeve, sa mi podarilo zoznámiť sa s jedným z vysokopostavených ľudí v pohraničnej službe Ukrajiny. Veľa sme sa rozprávali na rôzne politické, vojenské a geopolitické témy. Raz sme sa s ním hádali o možnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal som, že ak začne vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, tak civilizovaná Európa nebude [...]

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

marekdanko

Carpe Diem

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125811x
Priemerná čítanosť článkov: 2996x

Autor blogu

Kategórie