Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Žáci 1. stupně by se po návratu do škol měli po týdnu střídat, řekl po jednání s opozicí ministr Plaga

Ministr školství Robert Plaga foto:  Michal Šula, MAFRA

Praha - Třídy prvního stupně základních škol by se po návratu do škol měly po týdnu střídat v prezenční a distanční výuce. Počítá s tím plán návratu žáků do lavic, který připravilo ministerstvo školství.
  11:20

Po čtvrtečním jednání s opozičními poslanci Pirátů, hnutí Starostové a nezávislí a koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) to ČTK řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). 

Vedle dlouhodobých priorit jako otevření škol pro nejmladší žáky nebo praktické výuky ve středních a vysokých školách by podle něj ministerstvo chtělo umožnit třeba i skupinové konzultace. Termín pro návrat musí určit ministerstvo zdravotnictví, dodal.

„Návrat prvních stupňů základních škol je významně epidemiologicky lepší v rotačním schématu týden (doma) a týden (ve škole). To znamená, že to není jen redukce žáků na polovinu, ale významně se redukuje to epidemiologické riziko,“ uvedl ministr. „Rotační způsob pro celý první stupeň umožňuje a vytváří prostor nejen pro návrat celého prvního stupně, ale také pro zvýšený návrat praktické výuky ve školách středních,“ řekl. Praktická výuka by se podle něj měla obnovit i v závěrečných ročnících vysokých škol.

Stát plánuje ‚velkou doučovací operaci‘. Školství mají po pandemii přivést k životu napumpované miliardy

Od 1. března jsou kvůli zhoršení epidemie covidu-19 otevřené jen školy pro děti zdravotníků a dalších vybraných profesí. Ostatní žáci a studenti se učí z domova. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že by se do lavic mohli začít vracet zřejmě ve druhé polovině dubna. Ministerstvo školství je podle Plagy připraveno o tom s resortem zdravotnictví jednat. „Ten, kdo musí říct jasné termíny nebo kritéria, je ministerstvo zdravotnictví,“ řekl.

Chtěl by umožnit dobrovolný návrat závěrečných ročníků základních či středních škol v omezeném režimu v takzvaných studijních skupinách. Pokud by se školy nemohly otevřít, chtěl by v základních a středních školách povolit konzultace ve skupinách do šesti lidí. Dosud jsou možné jen individuální konzultace.Podle Plagy se plán ministerstva školství v mnohém shoduje s návrhy opozice. Z dopisu ministra sněmovnímu školskému výboru, který na twitteru zveřejnila poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) plyne, že kromě rotační výuky navrhuje také rozšíření povinnosti nošení respirátorů či roušek i na školy a speciální školy. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!