Aktuální zprávy z klubu
so 27.3.2021 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Radim Šalda a Marek Zachar byli nominováni do reprezentace

Téměř všichni hokejisté Mountfieldu mají nyní volno a čeká je dovolená. To však neplatí pro zadáka Radima Šaldu, ten totiž od kouče Filipa Pešána dostal pozvánku na přípravný kemp národního týmu před MS v Lotyšsku. Reprezentace se sejde v úterý 30. března v pražské Tipsport aréně, kde absolvuje několik tréninkových jednotek. V nominaci nechybí ani forvard Marek Zachar, kterého čeká návrat do Liberce.

Dvaadvacetiletého obránce Radima Šaldu čeká první reprezentační kemp v seniorské kategorii. „Jsem za to hrozně rád, je to velká odměna za sezónu, kterou jsem měl,“ věří jeden z nejmladších členů hradeckého týmu. A opakuje se. Už jen podle toho vidíte, jak si pozvánky váží. „Je to opravdu veliká pocta a motivace do budoucna,“ doplňuje hráč, který s hokejem začal v Hronově, odkud se v 8. třídě přesunul pod Bílou věž.

Pro mladého obránce je nominace dobrá i v jiném směru. Kvůli pandemii koronaviru by musel být doma, reprezentační trenéři ale měli jiný plán. „Neměl bych co dělat. Jenom bych seděl doma a hrál počítačové hry,“ směje se. „Jsem rád, že přišla šance a budu se snažit ukázat to nejlepší, co ve mně je,“ má jasno hradecká jedenačtyřicítka, která se v předkole play off proti Litvínovu blýskla dvěma exkluzivními góly.

Po úterním konci hradecké sezóny si hráči, po absolvování výstupních pohovorů s vedením, sbalili v kabině výstroj. Radim Šalda ji ale rozhodně nehodí jen tak do kouta. „Ještě před tím, než jsem si výstroj zabalil, tak mi Jarda Špaček volal, jestli bych se mohl v úterý dostavit na kemp,“ popisuje rodák ze sousedních Pardubic. „Měl jsem obrovskou radost! Takže jsem si zabalil výstroj na kemp a ne domů,“ doplňuje talentovaný bek, který tak vyrazí v úterý do pražské Tipsport arény, kde má sraz výběr Filipa Pešána.

„Na kempu budu znát většinu kluků. Těším se, že je po dlouhé době uvidím.“

#41 Radim Šalda (o reprezentačním kempu)

Výstroj do kouta nehodí také forvard Marek Zachar, který byl v Hradci Králové během sezóny na hostování z Liberce, kam by se měl s největší pravděpodobností vrátit. I rychlonohý útočník totiž od reprezentačního kouče Filipa Pešána obdržel pozvánku na kemp. „Se Zachym jsme se o tom bavili ještě před tím, než nominačka přišla, protože jsme věděli, že na přípravu před šampionátem berou často mladé kluky. Takže jsme to možná trošku očekávali,“ vysvětluje s úsměvem. „Ale, že bychom se o tom nějak více bavili, to ne. Jenom jsme si napsali: Jedeš? Ty taky jedeš? Tak super, tak se tam uvidíme,“ hlásí obránce draftovaný Tampou Bay, úřadujícími šampióny NHL.

Přestože Radim Šalda míří na kemp dospělé reprezentace poprvé, tak rozhodně nevstupuje do neznámého prostředí. „Znám tam většinu kluků. Fildu Krále, Libora Zábranského, Honzu Hladonika, Kubu Poura a další. Těším se, že je po dlouhé době uvidím. Připomeneme si ty staré vzpomínky, které máme z mládežnických reprezentací,“ myslí si.

A nebudou to ledajaké vzpomínky. Však se také hradecký obránce může pyšnit velkými mládežnickými úspěchy. Se svým ročníkem vyhrál Memoriál Ivana Hlinky a posléze se také dvakrát zúčastnil MS juniorů. Nyní bude Radim Šalda bojovat o to, aby dres národního týmu oblékl i v dospělém hokeji.