Tiskové zprávy
út 30.3.2021 | Jan Vavřina

Změna na lavičce! K A-týmu se vrací Tomáš Martinec

Vladimír Růžička opouští hradeckou organizaci, kormidla A-mužstva se ujme znovu Tomáš Martinec. Rozhodlo o tom představenstvo klubu na svém úterním jednání. Hradecký rodák se k týmu vrací po jednoroční pauze a bude chtít navázat na práci, kterou u hlavního mužstva v minulosti odvedl. Aktuálně probíhá výběr jeho asistentů, zbytek realizačního týmu by měl zůstat beze změn.

V úterý 23. března skončila Hradci Králové sezóna 2020/21 a přesně o týden později je jasno o tom, kdo bude hlavním koučem pro ročník následující. Tomáš Martinec působil dlouhodobě u A-týmu coby asistent, v sezóně 2018/19 nad ním převzal plnou odpovědnost. V dalším roce ho na střídačce doplnil Vladimír Růžička, který po něm následně funkci převzal.

Pod nejzkušenějším ligovým koučem zakončili Východočeši základní část na 6. místě, v předkole vyřadili Litvínov 3:0, jenže ve čtvrtfinále nestačili na Liberec 0:4. Cíl v podobě postupu mezi čtyři nejlepší týmy se tak naplnit nepodařil. Představenstvo klubu následně rozhodlo jednomyslně o tom, že se Vladimír Růžička s Mountfieldem HK rozloučí. U A-týmu nebudou pokračovat ani dosavadní asistenti David Kočí a Daniel Branda.

„Sezóna bohužel nedopadla podle našich představ, proto se představenstvo klubu jednomyslně shodlo na tom, že Vladimír Růžička u týmu pokračovat nebude. Tímto bych chtěl Vláďovi a jeho asistentům poděkovat za práci, kterou pro klub odvedli. Do dalších profesních let přeju všem hodně štěstí,“ říká generální manažer klubu Aleš Kmoníček.

Vedení klubu se rovněž shodlo na tom, že vsadí na trenéra z vlastní líhně, hradeckého rodáka Tomáše Martince. Dosavadní šéftrenér sportovního centra mládeže vedl v průběhu sezóny 2020/21 akademické týmy Mountfieldu HK, ročník byl však již na podzim kvůli nepříznivé epidemiologické situaci odložen a následně zrušen.

V současné době probíhá výběr asistentů, který mají na starost sám staronový hlavní trenér a generální manažer Aleš Kmoníček. „Máme představu, že by realizační tým působil v širším složení. Budeme ještě více spolupracovat s Kolínem a chceme, aby se jedna osoba této činnosti věnovala intenzivněji. Propojení by mělo být také s hradeckou juniorkou, čímž vznikne pomyslný trojúhelník A-tým – Kolín – junioři, aby byl přechod mladých hráčů do seniorského hokeje co nejplynulejší. S ostatními členy realizačního týmu panuje spokojenost a chtěli bychom, aby zůstal celý pohromadě. Jednání s nimi však budou teprve probíhat,“ dodává Aleš Kmoníček.

Na několikahodinovém jednání se představenstvo společnosti zabývalo zejména otázkou budoucnosti A-týmu a ekonomickou situací klubu v souvislosti s aktuálně skončenou a nadcházející sezónou. Další důležitá témata, včetně zakoupených permanentek a jejich kompenzací, se vzhledem k časové tísni na program jednání nedostala. Tyto záležitosti budou řešeny během nadcházejícího jednání představenstva.

Profil Tomáše Martince

Tomáš Martinec je rodákem z Hradce Králové ze 4. září 1973. Ve svém rodném městě hokejově vyrostl a vstoupil do velkého hokeje. V sezóně 1993/94 odehrál za Stadion historicky první extraligový ročník pod Bílou věží, po pádu východočeské metropole do nižší soutěže přestoupil do Olomouce. V extralize působil v různých klubech dalších dvanáct sezón, mezi nimiž se ještě jednou vrátil do svého klubu, a to v sezóně 2004/05. Poté co zanechal aktivní kariéry, vrhl se v Hradci Králové na trenérskou dráhu.

Nejprve vedl coby asistent trenéra starší dorost, poté dostal na starost jako hlavní kouč dorost mladší, a hned se mu podařil nečekaný úspěch – své svěřence dovedl v sezóně 2013/14 až na mistrovství republiky, kde Královští lvi slavili republikový titul. Stejný kousek se mu povedl i v ročníku následujícím, Hradec slavil obhajobu titulu.

Už během těchto dvou sezón byl v klubu Mountfield HK při ruce Peteru Draisaitlovi, následně asistoval Vladimíru Kýhosovi, od sezóny 2016/17 stál na střídačce spolu s Václavem Sýkorou a Pavlem Hynkem. Před sezónou 2018/19 se stal hlavním trenérem A-týmu a zažil s ním bodově druhou nejlepší hradeckou extraligovou sezónu, ve čtvrtfinále však cesta týmu skončila nejrychlejším možným způsobem.

Následující rok ho na střídačce doplnil Vladimír Růžička, spolu dovedli tým do finále Champions Hockey League a také do předkola play off. V něm odehrál Hradec proti Karlovým Varům pouhé dva zápasy, následně byl ročník ukončen. V sezóně 2020/21 se opět naplno věnoval královéhradecké mládeži, zejména akademickým celkům, a také reprezentaci do 18 let, kde je asistentem.

Zároveň působí na pozici šéftrenéra sportovního centra mládeže klubu, kromě toho nasbíral zkušenosti jako asistent mládežnických reprezentací.