HC Energie Karlovy Vary

Zábranský o reprezentaci: Každý tu ze sebe musí vydat vše

Klubová sezona mu skončila už před více než dvěma týdny, jenže Libor Zábranský mladší ještě hokejovou výstroj do kouta nepošle. Poprvé v kariéře totiž dostal pozvánku na kemp reprezentačního A-mužstva! „Všichni se budeme chtít ukázat v nejlepším světle a dokázat, že na to máme,“ říká dvacetiletý bek.

Asi už sám ani nepočítal, že obuje brusle dříve než na přelomu července a srpna, kdy začínají přípravné zápasy na novou sezonu. Jenže stačil jeden telefonát a vše je jinak. Libor Zábranský mladší se v úterý odpoledne hlásil v holešovické Tipsport Areně na svém premiérovém srazu dospělé reprezentace!

„Vůbec jsem s tím nepočítal, nečekal jsem to. Když mi zavolal pan trenér Špaček, byl to neskutečný pocit. Už jsem to říkal na dvacítkách, že oblékat dres národního týmu je ta největší možná pocta. Těšil jsem se sem,“ říkal muž, který se letos v nejvyšší soutěži trefil hned sedmkrát.

V úvodním výběru trenéra Pešána jsou převážně hráči, kterým již letošní skončila, a to jak v Tipsport extralize, tak i v KHL. „Je dobré, že tady na prvním kempu je hodně mladých kluků. Potkávali jsme se v extralize, jsou tu kluci z Varů nebo z Komety, hodně jich tady znám. Od těch starších si pak budu snažit vzít to nejlepší,“ dodává Zábranský mladší.

Ačkoliv ze současné sestavy se na závěrečný šampionát v Lotyšsku dostane pravděpodobně jen hrstka vyvolených, není to pro hráče o nic menší motivace. Tou jsou především vůbec první zkušenosti s reprezentačním Áčkem.

„Každý by tu měl nechat úplně vše a předvést se trenérům, ukázat se v nejlepším světle, předvést, že na to máme,“ říká odhodlaně odchovanec brněnské Komety, který letošní sezonu strávil na hostování v Karlových Varech.

A v té byl pevnou součástí sestavy trenéra Martina Pešouta. Zábranský v celé sezoně vynechal jediný duel, v 55 utkáních posbíral na obránce solidních 14 bodů (7+7). I tak byl letošní ročník netypický, chyběli diváci.

„Byla to zvláštní sezona, ale mělo to i svá plus, že se hrálo skoro obden, což mi vyhovovalo. Je to rozdíl, že se hraje bez lidí, ale buďme rádi, že můžeme aspoň hrát. Sezona byla dlouhá, tak jsme si na to zvykli. Připomnělo mi to zápasy mládeže, kdy na hokej chodili jen rodiče. Byl to takový návrat v čase,“ zavzpomínal bývalý kapitán reprezentační dvacítky na dřívější roky.

Jméno Zábranský ale není v národním týmu neznámým. Jeho otec, současný majitel brněnské Komety, totiž v reprezentačním dresu odehrál 35 utkání. Co popřál svému synovi, když se dozvěděl o jeho premiérové nominaci?

„Když jsem se to dozvěděl, tak měli ještě před sebou dva zápasy s Třincem, tak si myslím, že měli zrovna jiné starosti. Ale určitě měl radost a pogratuloval mi,“ říká Zábranský mladší.

Reprezentaci po úvodním kempu v tomto týdnu čekají v následujících dnech a týdnech ještě další dva, posléze už začne zápasová příprava na Mistrovství světa.

„Určitě to bude zase o level výš, člověk se tomu musí přizpůsobit a nechat tam všechno. Bude to určitě nové zkušenost pro hodně z nás, co jsme tu. Myslím, že se na to všichni těšíme. Ale nekoukal bych se takhle dopředu. Vážím si toho, že jsem vůbec tu pozvánku dostal. Co budu příští týden, to nevíme. Teď máme šanci se ukázat a bude jen na nás, jak se toho chopíme,“ dodává skromně.

Na úvodním srazu ale není Zábranský mladší jediným energetikem, společně s ním dostali pozvánku ještě další čtyři včetně dalších dvou nováčků, útočníků Jiřího Černocha a Jana Hladonika. To vypadá jako dobrý příspěvek do karlovarské pokladny v kabině.

„Určitě je super, že jsme tu spolu kluci, co jsme hráli ve Varech, takže je to vizitka toho, že s námi dobře pracovali. Uvidíme, jestli mi zavolají, abych to tam přijel zaplatit,“ dodává na závěr s úsměvem.