Hlavní obsah

Na Zelený čtvrtek se Ježíš loučil s apoštoly. Začíná hlavní část křesťanských Velikonoc

Velikonoční svátky propojují dvě tradice. Je to pohanská oslava jara, probouzející se přírody a nového života, ale i křesťanský příběh o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pro křesťany začíná na Zelený čtvrtek večerní bohoslužbou hlavní část Velikonoc, tzv. velikonoční triduum (velikonoční třídení).

Foto: Profimedia.cz

Křesťané si na Zelený čtvrtek připomínají poslední večeři Ježíše Krista.

Článek

Na Zelený čtvrtek odlétají zvony do Říma

Křesťané si na Zelený čtvrtek připomínají Ježíšovu poslední večeři, při níž se loučí s apoštoly a myje jim nohy. Poté požehnal chléb a víno s poselstvím, že toto je on sám, jeho tělo a krev, které obětuje pro ostatní.

Ježíš učedníky vyzval, aby stejné mše opakovali na jeho památku a slíbil, že bude pokaždé přítomen této hostině křesťanů. Tak vznikla křesťanská oslava a svátost eucharistie. Po večeři, během které se vytratil dokonat svůj zrádný skutek Jidáš, všichni odešli na Olivetskou horu do Getsemanské zahrady.

Zde na Ježíše během modliteb doléhá úzkost, strach a osamění. Jeho zlá předtucha se naplňuje – přichází Jidáš s nepřáteli a označí jim polibkem Ježíše, který je následně zatčen. Jako projev smutku proto na Zelený čtvrtek s večerní mší umlkají zvony: říká se, že „odletěly do Říma“, znovu se rozezní až na Bílou sobotu.

Zelený čtvrtek byl původně uplakaný
Název Zelený čtvrtek vznikl pravděpodobně omylem – špatným překladem či zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag. Ten znamená v překladu „plačtivý čtvrtek“, neboť tento den byl dnem pokání a odpouštění hříšníkům. Byl ale, nejspíš kvůli nedbalé výslovnosti, nesprávně pochopen jako Gründonnerstag, tedy zelený čtvrtek.

Neobvyklé velikonoční tradice ve světě

Velikonoce

Lidové zvyky a tradice Zeleného čtvrtka

  • Na Zelený čtvrtek vstávali lidé brzy ráno: po modlitbě se omyli rosou, což mělo upevnit zdraví.
  • Med snězený v tento den měl chránit pře hadím uštknutím i bodnutím a poštípáním od hmyzu – sladily se jím různé kaše nebo se mazal na tradiční velikonoční pečivo zvané jidáše.
  • Kdo stihl sníst jidáše ještě před čtvrtečním svítáním, zůstal zdráv po celý rok. Jidáš ale nesměl být kupovaný – ztratil by kouzelnou moc.
  • Jidáš vhozený do studny měl zajistit po celý rok čerstvou vodu. Kousek tohoto pečiva se dával také dobytku, kterému měl zaručit pevné zdraví.
  • Než vyšlo slunce, zametly hospodyně stavení. Smetí pak odnesly na křižovatku cest, aby se v domě nedržely blechy.
  • Zvony na Zelený čtvrtek umlkají a nahrazují je řehtačky a klapačky. Ty mají zároveň svým „rachotem“ zahnat zlé síly.
  • Děti chodily po vsi a „honily Jidáše” – za zvuků řehtaček se obcházela stavení, odříkávaly se básničky o biblickém zrádci a koledníci za to dostávali drobné mince či sladkou odměnu.
Foto: Profimedia.cz

Řehtačky nahrazovaly zvony, které na Zelený čtvrtek večer umlkají a rozezní se opět až na Bílou sobotu.

  • K Zelenému čtvrtku patří zelené pokrmy. Jídla ze špenátu, zelí nebo např. hrachu měla zaručit pevné zdraví. Hrách bylo zvykem v tento den také sadit.
  • Jídla se zdobila zelenými bylinkami a na stole jako dekorace nechybělo jarní osení.
  • Pokud chtěli lidé zbavit domácnost hmyzu a myší, zvonili paličkou o hmoždíř.
  • Nikdo se v tento den nemá hádat, jinak člověka čekají celý další rok nesváry.
  • Půjčovat si na Zelený čtvrtek peníze prý přivolává nouzi.

Velikonoce 2024: Otevírací doba obchodů během svátků

Velikonoce

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Velikonoční dekorace

Reklama

Výběr článků

Načítám