HC Energie Karlovy Vary

Eismann: Převládají smíšené pocity, byli jsme připraveni hrát i pod testy

A týmu Energie skončila sezona teprve nedávno, to se ale nedá říct nejen o karlovarské mládeži. Junioři pod vedením trenéra Václava Eismanna odehráli poslední soutěžní zápas na začátku října minulého roku. ,,Původní informace byla, že od 12.října dochází k přerušení na 14 dní, čemuž jsme věřili. Dva týdny se nezdály nikterak fatální, ale poměrně brzy jsme pochopili, že pauza bude delší, přesto nás ani ve snu nenapadlo, že 8.října proti Litvínovu odehrajeme poslední mistrovské utkání této sezóny," říká trenér karlovarské juniorky.

Pane trenére, další neúplná sezona je minulostí, jak byste se za ní ohlédl?
Převládají smíšené pocity. Nejprve se měla nejvyšší juniorská soutěž výrazně sestupem redukovat, tomu jsme přizpůsobili kádr. Následně po logickém ohlášení nesestupovosti jsme přeobsazovali role, abychom stihli pouhých jedenáct mistrovských zápasů. Následovalo dlouhé období bez možnosti trénovat na ledě. Chtěl bych vyjádřit hráčům uznání za přístup, jakým se prezentovali v tomto nelehkém období jejich kariéry, kdy jsme v podzimních měsících trénovali po skupinkách různě v přírodě. Kredit patří také kolegům z realizačnímu týmu juniorů za časovou investici k udržení kondiční úrovně hráčů v nelehkém období. Pak následovalo marné čekání na zápasový restart.

Hráči se po skupinách připravovali a v září se i pustili do soutěžních zápasů, jaké to bylo, se po půl roce vrátit do zápasového režimu?
Zápas je vrcholem týdenního snažení. Vnímal jsem, že jak hráči, tak i realizační tým vítají znovuobnovení klasického závodního období. Bohužel od 12.října nastalo období, které si nikdo z nás neuměl představit.

Po té náhlé stopce v minulém ročníku před play-off se letos soutěže zastavily už v listopadu, jaká byla prvotní reakce týmu na tuto zprávu?
Původní informace byla, že od 12.října dochází k přerušení na 14 dní, čemuž jsme věřili. Dva týdny se nezdály nikterak fatální, ale poměrně brzy jsme pochopili, že pauza bude delší, přesto nás ani ve snu nenapadlo, že 8.října proti Litvínovu odehrajeme poslední mistrovské utkání této sezóny.

Očekávali jste, že by mohlo to zastavení soutěží přijít znovu?
Na základě mediální prezentace čísel nás možnost zastavení soutěží samozřejmě napadla. Přesto jsme doufali, že se najde způsob restartu. Odříznout sport i přes složitou situaci osobně nepovažuji za šťastné řešení.

Vnímáte jako dobrý krok, že hráči dostali alespoň příležitosti v seniorských soutěžích?
Jednoznačně. Chtěl bych touto cestou trenérům "A" týmu poděkovat za prostor, jaký hráčům juniorského věku v závěru soutěže poskytli. Je to pro kluky povzbuzení do další práce a současně nastavené zrcadlo směrem k vlastním rezervám. Nepochybně i ukázka směru cesty naší organizace, kdy zapojování hráčů z vlastní mládeže je důležitou součástí budoucnosti seniorského týmu. Extraligové seniorské týmy s titulovými ambicemi až na výjimky volí jinou strategii než poskytnout zmíněný prostor a vizi nejtalentovanějším hráčům z vlastní mládeže.

Kdybychom měli jmenovat, tak z vašeho kádru dostal nejvíce prostoru v áčku Filip Krajčík, který nahlédl i do play-off, co k tomu dodat?
Turbulentní období. V srpnu příchod k nám z dorostu Vsetína, v březnu play-off extraligy seniorů proti Pardubicím s kladným hodnocením od trenérů. Větší komentář asi není třeba. Snad jen, aby si Filip uvědomil, že je na začátku. Výkyvy přijdou. Pak je na nás, abychom ho udrželi v pokoře a pracovitosti.

Jak funguje příprava vašich svěřenců v tuto chvíli?
Momentálně mají hráči volno v přechodném období. Čekáme na vývoj situace. Přejeme si, abychom mohli zahájit a absolvovat přípravné kombinované období (sucho-led) podle našeho plánu.

Jste nějak ve spojení i se svým reprezentačním týmem?
S reprezentačním týmem jsme v uplynulé sezóně absolvovali jen červencovou akci ve Švýcarsku. V následujících měsících vždy přicházely smutné zprávy od manažera mládežnických reprezentací Petra Studničky, že plánovaná akce se ruší. Hráče, kteří měli možnost zápasového programu, jsem sledoval. Je potěšitelné, že někteří z nich mají možnost jako o rok mladší aktuálně bojovat o nominaci na mistrovství světa U18.

Máte nějaké vyhlídky na letní přípravu a začátek nového ročníku?
Plán zahájení přípravného období máme, ale musíme reagovat na aktuální stav tak, aby naše kroky byly v souladu s vládním nařízením.

Co vnímáte jako největší problém, co se týče mládeže a sportu celkově v této době?
Nedávno jsem četl krásný rozhovor s předním českým kardiochirurgem Mudr. Pirkem. Profesor Pirk zmiňoval, že jsme mládež za posledních 12 měsíců nechali ležet v pyžamu v posteli s počítačem na klíně. Zmiňoval studii, podle které mládež jen na jaře 2020 za tři měsíce ztloustla v průměru o dvě kila. Nepochybně uvedené bude mít negativní vliv na fyzické i duševní zdraví. Zastavením sportu nedocházelo k posilování imunitního systému přirozenou formou. Negativ uplynulého roku je opravdu hodně.

Jak byste to změnil?
S veškerým respektem k situaci bych hledal formy ,jak udržet mládež u sportu. Je to na důkladnější analýzu za přispění odborníků. Ale příklad uvedu. Byli jsme připraveni hrát i pod antigenními testy. Myslím, že vzhledem k situaci by byli ochotni i rodiče podpořit případné testování svou finanční spoluúčastí. Šel bych cestou naprosté dobrovolnosti.

Jakým způsobem trávíte volný čas vy?
Snažím se zůstat aktivní. Zvládám regenerační formu běhu. V neposlední řadě přemýšlím, jak naložit s následující náročnou sezónu ke všeobecné spokojenosti.