Při pohledu na statistiky je jedna věc zcela jasná: obranná činnost v podání Vervy se oproti předchozím rokům zlepšila. Černožlutí průměrně za zápas inkasovali 2,81 gólů, což byla osmá nejlepší hodnota v soutěži. 

Zároveň se jednalo o jejich nejlepší výsledek od ročníku 2016/17. Velký podíl na tom má nový trenérský štáb vedený trenérem Vladimírem Országhem, jehož systém postupem času začal fungovat. A vzhledem k nepřesvědčivé produktivitě Vervy to byla právě defenziva, na kterou se tým mohl spolehnout. 

Obranný val během letní přestávky vyztužili zahraniční obránci Aaron Irving a Uvis Janis Balinskis. Oba předtím nastupovali v prestižních evropských soutěžích a vedení klubu si od nich hodně slibovalo. Na začátku září chemici ohlásili ještě příchod Oskarse Cibulskise, na konci měsíce pak dorazil Patrik Demel. 

Tím se defenziva Litvínova zkompletovala. Tedy ne úplně, během ročníku týmu pomáhali také talentovaný Denis Zeman ze Sokolova nebo Daniel Kolář z Jihlavy. Základ ale utvořili nově příchozí hráči a Jan Ščotka, David Štich nebo Patrick Kudla. 

A právě Ščotka se rozehrál do parádní formy. Čtyřiadvacetiletý zadák dal zapomenout na předchozí neúspěšnou sezonu a stal se zřejmě nejdůležitější oporou litvínovské obrany. Výsledkem bylo 24 bodů za deset branek a čtrnáct nahrávek. 

Rodák ze Vsetína kromě toho na ledě od trenérů dostával velký prostor, v průměru odehrál za zápas více než 22 minut. První místo mimo produktivity defenzivních hráčů obsadil také ve statistice zblokovaných střel (68). 
Po pomalejším startu očekávání naplnili také Irving s Balinskisem. Prvně jmenovaný chytil skvělou formu v závěru základní části, kdy sázel jeden gól za druhým. Nakonec se trefil dvanáctkrát, z extraligových obránců dal víc branek jen třinecký Martin Gernát.
 
Irving se prezentoval tvrdým zámořským stylem: připsal si tedy nejvíce hitů (75), trestných minut (62) nebo střeleckých pokusů (144). 

Výkony lotyšského reprezentanta Balinskise se postupem času rovněž ustálily, v posledních měsících už patřil ke stabilním článkům černožluté obrany. Mladý bek má velký ofenzivní potenciál, vždyť v přesilovkách nasbíral nejvíc bodů ze všech litvínovských zadáků (10). 

Nezklamali ani Cibulskis, Štich a Demel. Zejména posledně jmenovaný ukázal, že z něj může vyrůst opravdu kvalitní obránce. Severočechům přitom tak trochu spadl do klína: o Demela neměly zájem mateřské Vítkovice, a tak se rozhodl pro podpis v Litvínově. 

Kanaďan Kudla většinou plnil roli sedmého beka, Lukáš Doudera odehrál jen čtyři zápasy. Příslibem do budoucna je talentovaný Zeman. 

Nyní už je jasné, že na severu nebude pokračovat obránce Ščotka, který po skvělé sezoně vyhlíží zahraniční angažmá. Loučí se také Kudla, nad dalšími hráči visí otazník. 

Černožlutý dres naopak nadále budou oblékat Irving, Demel nebo Balinskis. Tato trojice by měla tvořit základ obrany pro příští sezonu.