Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Vakcíny z Maďarska budou od firmy Pfizer, nebo Moderna, slíbil Babiš. Premiér si poté rýpnul i do opozice

Vakcína proti nemoci covid-19 (ilustrační foto). foto: Reuters

Budapešť - Dávka 40 000 vakcín, kterou v sobotu přislíbilo České republice poslat Maďarsko, bude od firem Pfizer a BioNTech, nebo Moderna. Společně s 30 000 slíbenými dávkami z Rakouska a 10 000 ze Slovinska je to víc než opozicí kritizovaná ztráta 70 000 dávek z unijního vyjednávání o rozdělení deseti milionů dodatečných vakcín Pfizeru, řekl v sobotní podvečer České televizi (ČT) premiér Andrej Babiš (ANO).
  17:27aktualizováno  18:56

Podle čtvrtečních výsledků jednání EU připadne Česku z dodatečných milionů dávek poměrná část, ale nedostane dávky navíc. Spolu s Rakouskem a Slovinskem totiž nesouhlasilo se solidárním příspěvkem vybraným zemím. Babiš výsledné dělení kritizoval jako nevyvážené a vadilo mu, že ho neodsouhlasily všechny země.

Česko přišlo vlastní vinou o 70 tisíc vakcín, říkají unijní diplomaté. Systém není solidární, kontruje Babiš

Česku následně slíbilo zaslat dávky Rakousko a Slovinsko. Babiš ČT řekl, že o vakcínách hovořil v sobotu s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. „Požádal jsem ho o solidaritu a on slíbil, že v prvním květnovém týdnu nám propustí kvótu 40 000 vakcín, buď Pfizer, nebo Moderna,“ uvedl Babiš.

Podle médií Česko kvůli nesouhlasu s kompromisem na rozdělení dodatečných deseti milionů dávek vakcíny proti nemoci covid-19 v Evropské unii přišlo o 70 000 očkovacích dávek. Opoziční politici to označili za naprosté selhání Babiše. Představitelé koaliční ČSSD uvedli, že Babiš postup při vyjednávání nekonzultoval s vládou, a za výsledky tak nese odpovědnost sám. Babiš shrnul, že tři země slíbily 80 000 dávek. „Tedy o 10 000 víc, než mě kritizovala opozice,“ konstatoval.

Rakousko věnuje Česku 30 tisíc dávek vakcín proti covidu, přidá se i Slovinsko. Chtějí napravit údajnou nesolidárnost EU

Servery DeníkN či SeznamZprávy v pátek uvedly, že Babiš kvůli výsledkům unijních jednání začal zvažovat nákup ruské vakcíny Sputnik V, která zatím postrádá schválení od unijních orgánů. „To je samozřejmě komplikovanější záležitost, budeme to řešit v rámci ministerstva zdravotnictví. Je pravda, že Sputnik požádal Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) o schválení. Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ uvedl v sobotu Babiš.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...