Byt pro „technaře“ je hodně odvážný a pro někoho možná i šílený

Klub, hotelové apartmá, nebo byt? Od každého něco. Nový projekt ateliéru Perspektiv dokonale odráží osobnost svého majitele. Je odvážný, extravagantní, nebojí se neotřelých kombinací ani milovníků kvalitní hudby.
Spojujícím prvkem ve všech částech bytu jsou industriální doplňky a detaily,...

Spojujícím prvkem ve všech částech bytu jsou industriální doplňky a detaily, převládají tlumené odstíny šedé a taupé. | foto: Boys Play Nice

Exotickou dýhu střídá perforovaný kov. Tam, kde byste hledali pracovnu, je odzvučněná místnost s pultem pro dýdžeje. Zdí je tu jen minimum, prostorem se klidně můžete protančit. Tento byt s plochou 118 m2  je doslova nespoutaný. A přesně tak si to majitel přál.

Na majitelovu velkou vášeň, elektronickou hudbu, odkazuje i neonový nápis „I love techno”.

„Vede mezinárodní společnost, hodně cestuje a má rád atmosféru designových hotelů. I doma chtěl mít pocit, jako kdyby byl na dovolené,“ vysvětlují architekti Ján Antal a Martin Stára ze studia Perspektiv.

Prostor bez omezení

Cestování jde ruku v ruce se svobodou a ta prostoru zpočátku chyběla. Architekti proto nejprve zásadně změnili původní nepřehlednou dispozici, prostor zbavili přebytečných příček a otevřeli jej.

„Jednotlivé zóny a účely na sebe plynule navazují, místnosti jsou rozdělené pouze posuvnými skleněnými dveřmi. I ty však lze zasunout do vestavěných skříní a můžou zcela zmizet,“ popisují. Funkce prostoru tak nedefinují zdi, ale materiály. Kontinuitu architekti ještě podpořili litou šedou podlahou, kterou použili po celé ploše bytu.

Právě otevřenosti a možnosti jednoduše měnit dispozice bytu pomocí posuvných dveří si cení investor nejvíc. „Věděl jsem, že půjde o náročnou realizaci, protože jsem si přál velmi atypické řešení. Tam se nejvíc ukázala přidaná hodnota práce architektů, kteří dokázali najít inovativní řešení. Samotného by mě nenapadlo zcela změnit půdorys,“ vysvětluje investor.

Odvážné detaily

Spojujícím prvkem ve všech částech bytu jsou také industriální doplňky a detaily. Studio Perspektiv pracovalo s drátosklem, kovem, zdivem natřeným na bílo a tmavými panely. Do prostoru však architekti museli zakomponovat ještě jeden prvek: exotické dřevo.

Zajímavý prvek představují svítidla Tied Up Romance od české sklářské značky BOMMA nad jídelním stolem.

„Klient si přál, abychom v prostoru použili netradiční exotickou dýhu s výraznou kresbou. Nechali jsme si proto udělat skeny dřeva a vyskládali vzor tak, aby opravdu vynikl,“ vzpomínají Antal a Stára.

Perforovaný posuvný plech, který odděluje koupelnu od ložnice, zase vznikal podle vzorku na košili jednoho z architektů. Extravaganci podtrhují také „vyzývavá“ svítidla Shibari a Tied Up Romance od české sklářské značky BOMMA, které navrhla Kateřina Handlová. Doplňují je industriální úchytky londýnské značky Buster+Punch a nerezové vypínače Gira.

O ateliéru Perspektiv

Studio Perspektiv v roce 2015 založili architekti Martin Stára a Ján Antal. Působí v Praze a Bratislavě, proslavily jej zejména návrhy kanceláří pro české i mezinárodní společnosti. V roce 2020 studio získalo prestižní ocenění German Design Award za technologický hub ICT pro IT společnost EOH.

V roce 2020 vznikla odnož ateliéru Perspektiv Living, která se věnuje rezidenčním projektům. Do bytů a domů se architekti maximálně snaží otisknout osobnosti klientů. Výsledné návrhy vznikají na základě dlouhých diskusí tak, aby byla v návrhu zohledněna i sebemenší investorova potřeba.

Aktuálně architekti pracují na interiéru bytového domu v centru Českých Budějovic, navrhují byt v samém srdci Bratislavy a v rakouském Veldenu zase mění tvář chaty ze 70. let. Byt pro technaře jasně ukazuje, že i to nejnáročnější přání se pod jejich rukama může vyplnit. Stačí najít vhodnou perspektivu.

Na majitelovu velkou vášeň, elektronickou hudbu, odkazuje nejen neonový nápis „I love techno”, ale také stolek s potiskem z kolekce Diesel pro Moroso, který najdete v obývacím pokoji. A hlavně: najdete tu plně vybavené zázemí s pultem pro dýdžeje.

„Právě ten využívám nejvíc,“ směje se investor. Na byt navazuje prostorná terasa, která jej v mžiku dokáže přenést do odpočinkové zóny.

A co na atypický byt říkají hosté? „Nejdřív bývají překvapeni, s takovým prostorem se totiž většinou ještě nesetkali. Chvíli si zvykají, pak se ale vždycky těší, až budou zase moct přijít,“ říká majitel.

Použité produkty a designová řešení, dodavatelské spolupráce:

  • nábytek na míru, realizace interiéru Brick
  • svítidla Bomma
  • nábytek Saba Italia
  • nábytek Diesel by Moroso

O autorech

Martin Stára

* 1984, České Budějovice

V roce 2015 založil spolu s Jánem Antalem studio Perspektiv. Absolvent Fakulty architektury ČVUT v Praze svou kariéru architekta odstartoval v roce 2011 diplomovou prací Rozvoj středu města Havlíčkův Brod, na kterou později nepřímo navázal i profesně.

Jako spoluzakladatel studia Manua architekti pracoval na projektech nejen rodinných domů a interiérů, ale i městských intervencí. Své zkušenosti zúročil ve strategickém oddělení Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Zde mimo jiné koordinoval vznik projektu Strategie rozvoje výstaviště v Holešovicích nebo spolupracoval na optimalizaci provozu kanceláří IPR.

Ján Antal

* 1991, Bratislava

Ještě jako student Fakulty architektury ČVUT v Praze se seznámil s Martinem Stárou, tehdy oponentem jeho bakalářské práce. Projektem STRV – Winner v soutěži Big See Interior Design Awards – společně založili ateliér Perspektiv. Po úspěšném absolvování magisterského programu oboru Architektura a urbanismus v roce 2017 se Ján Antal usadil ve vedení studia.

Autor:
  • Nejčtenější

Herečka Vrzalová má v Praze krásný podkrovní byt s výhledem na Petřín

10. dubna 2024

V podkroví činžovního domu našla svůj domov herečka Aneta Vrzalová. Dvoupodlažní byt obývá s malým...

Jak bydlí Simona Krainová: bytu v podkroví vévodí fotografie majitelky

12. dubna 2024

Architekt či designér by při navrhování interiéru měl důsledně respektovat styl a potřeby klienta....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Polovinu chaty museli zbourat, zato teď je z ní skvělé místo pro relax

14. dubna 2024

Malá chata na samém konci jedné středočeské obce nedaleko Vraného nad Vltavou už něco pamatuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chaty v Česku, do kterých se okamžitě zamilujete. Jsou krásné a na prodej

12. dubna 2024

Češi jsou velkými milovníky chat a chataření. Nejoblíbenější jsou ty, které jsou obklopené...

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

Máte zkušenosti s bydlením v zahraničí? Pošlete nám svůj příběh

16. dubna 2024

Bydlení v Česku s sebou nese plno nástrah: hádky se sousedy, trápení s řemeslníky, drahé energie,...

Byt v historickém domě se proměnil na moderní interiér plný umění

15. dubna 2024

Byt v klasicistním nárožním domě v Praze postaveném v roce 1837 architektem Janem Ripotou, který...

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...