HC Energie Karlovy Vary

Libor Zábranský se probojoval do finálové trojice o nováčka sezony

Klubová mentalita Karlových Varů je známa. Trenérský štáb v čele s Martinem Pešoutem sází hodně na mladé hráče, kteří tuto důvěru splácí. Dva roky nazpátek se nejlepším nováčkem sezony stal karlovarský Jan Bednář, letos o toto ocenění usiluje Libor Zábranský mladší.

Finálová trojice tohoto ocenění, které má ve své režii Česká televize, bude pouze západočeskou záležitostí. Se Zábranským totiž soutěží dva plzeňští mladíci – David Jiříček a útočník Filip Přikryl.

Libor Zábranský mladší byl vloni v lázeňském městě na hostování z Brna. Právě za Kometu odehrál v sezoně 2016/2017 patnáct zápasů, což je horní hranice pro to, aby letos mohl být zařazen právě do kategorie nováčků.

Dvacetiletý vousáč tento ročník odehrál jednapadesát utkání, v nichž nastřílel sedm branek a přidal stejný počet asistencí. Prostor dostával také na přesilových hrách, kde mohl zužitkovat svou největší přednost – svou střelbu.

Poprvé ve své extraligové kariéře rozvlnil síť 11. listopadu na domácím ledě proti Českým Budějovicím. V tom samém klání se navíc trefil ještě podruhé a pomohl tehdy zahájit nakonec úspěšný obrat energetiků proti Motoru.

„On byl vždycky v juniorských reprezentacích spíš ofenzivní obránce, který umí tvořit hru, dát přihrávku a má dobrou střelu. V letošní sezoně to prokázal i v extralize. Využívali ho i na přesilovku, to mu šlo k duhu. Možná má ještě nějaké rezervy vzadu, ale co se týče útoku, je výborný,“ chválí nyní už ex-karlovarského zadáka expert Martin Hosták.

Výkony brněnského rodáka zaujaly rovněž reprezentační trenéry, v tuto chvíli se totiž Libor Zábranský nachází v hlavním městě, kde národní tým pořádá sraz před blížícím se šampionátem. Kromě něj bojují o další šanci také Jakub Flek, Jan Hladonik, Ondřej Beránek a Jiří Černoch.

Nyní jeho kroky vedou zpět na jih Moravy, kam po konci hostování míří společně s Dalimilem Mikyskou a Danielem Kowalczykem.

O vítězi ankety o nejlepšího nováčka uplynulé sezony rozhodnou členové Redakce sportu České televize během dubna.