Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ztráta přes 100 miliard Kč. Švýcarská banka Credit Suisse kvůli fondu Archegos oslabuje

Ekonomika

  9:17
Curych - Švýcarská banka Credit Suisse odepíše 4,4 miliardy švýcarských franků (103 miliard Kč) v souvislosti s kolapsem amerického hedgeového fondu Archegos Capital Management. Druhá největší banka ve Švýcarsku dnes také oznámila, že ze stejného důvodu ukončí program odkupu vlastních akcií a sníží dividendu.

Credit Suisse. foto: Reuters

Banka rovněž informovala o odchodu dvou vysoce postavených manažerů. Funkci opustí ředitelka oddělení řízení rizika Lara Warnerová a šéf investičního bankovnictví Brian Chin.

Výkonný ředitel banky Thomas Gottstein označil ztrátu související s kolapsem amerického fondu za nepřijatelnou. Slíbil, že Credit Suisse si z tohoto případu vezme ponaučení.

Fond Archegos se zhroutil minulý měsíc. Za jeho pádem podle agentury Reuters stály sázky na akcie některých mediálních společností financované penězi vypůjčenými od makléřských firem. Credit Suisse patřila mezi banky, které pro fond vykonávaly makléřské služby.

Švýcarská banka už koncem minulého měsíce varovala, že v důsledku potíží amerického fondu očekává výraznou ztrátu, kterou v té době ještě nekvantifikovala. Kauza kolem fondu Archegos se navíc objevila jen několik týdnů po pádu jiného velkého klienta banky - britské finanční společnosti Greensill, upozornila agentura Reuters.

„Je jasné, že padají hlavy,“ uvedl analytik Jason Teh ze společnosti Vertium Asset Management. Dodal, že Credit Suisse přišla o spoustu peněz a že její akcie zůstanou pod tlakem. Za poslední měsíc se cena akcií banky propadla o čtvrtinu a podle Teha nelze v nejbližší době očekávat její růst.

Autor: