Hlavní obsah

Dům s vyhlídkou a nekonečným bazénem používá rodina jen část roku, přesto láká k celoročnímu pobytu

Dům pro rodinu žijící v zahraničí navrhla brazilská architektka Gilda Meirellesová se svými kolegy z ateliéru Gilda Meirelles Arquitetura. Dům v brazilské oblasti Quinta da Baroneza slouží nejenom jako prázdninový, rodina v něm určitá období v roce bydlí i trvale. Tomu odpovídá i velikost a styl zařízení sídla.

Foto: Evelyn Müllerová

Rodina si přála navrhnout venkovský dům určený k tomu, aby v něm mohla trávit delší části roku.

Článek

Architektka vyzdvihuje dvě přednosti pozemku, na němž měla dům nazvaný Residence EQ navrhnout. Jednak nabízí nádherný výhled do kraje, jednak je z něj pěkně vidět i na nedalekou lesní rezervaci. Již méně praktický je sklon pozemku, s nímž se musela v návrhu vyrovnat.

Jak říká, cílem nebylo vytvořit mnohaposchoďový dům. Proto ve svém návrhu pracovala pouze se dvěma podlažími, mezi něž rozdělila užitnou plochu 1100 m². Horní, které funguje jako ryze soukromá zóna, je místem, kde je také hlavní vstup do domu.

Po pravé straně od vstupu je trojice ložnic, z nichž každá má svou vlastní koupelnu s toaletou a sprchovým koutem. Hlavní ložnici pak doprovází i šatna. Nalevo od vstupu je pak byt pro personál.

Přímo před vstupem je interiérová zahrada, kolem níž hosté sestoupí po schodišti do hlavní denní místnosti, obývacího pokoje, který sahá přes obě podlaží domu. Ten má zónu se sezením, a zónu jídelní.

Obývací pokoj pokračuje v exteriéru krytou terasou, která je ze všech stran, kromě té čelní, chráněná. I zde je posezení a jídelní zóna, s níž bezprostředně sousedí venkovní kuchyně. S venkovním posezením sousedí pak ještě jeden, komorněji pojatý obývací pokoj.

Foto: Evelyn Müllerová

Hlavní vstup do domu

Také na úrovni přízemí jsou ložnice, ty jsou zasunuté pod horní podlaží, aby i zde měli obyvatelé co největší soukromí.

Majitelé mají spoustu vnoučat i přátel. Aby je mohli hostit, pořídili si veliký dům

Tipy a trendy

Architektka upozorňuje na promyšlenou volbu materiálů, které pro dům zvolila. Je to jednak dřevo symbolizující lesní rezervaci, jež je možné objevit například na stropech.

Keramickou dlažbu pak host objeví ve více soukromých částech domu, na více veřejných je pak kamenná, ze stejného materiálu jsou také na více frekventovaných místech obklady stěn. Důvody pro dlažbu byly především praktické, snáze se udržuje.

Foto: Evelyn Müllerová

Z domu je nádherný výhled.

Terasa domu pak ubíhá dále směrem do krajiny, přičemž dominantním prvkem je zde bazén řešený jako nekonečný s kruhovou vířivkou umístěnou uprostřed strany nejblíže k domu. Právě z bazénu je snad nejkrásnější výhled do krajiny.

Řešení domu odpovídá sice potřebě rodiny, která jej využívá dlouhá období během roku, nicméně svým stylem láká k trvalému pobytu.

Anketa

Trávíte celý rok jen na jednom místě, nebo v průběhu roku měníte bydliště?
Celý rok na jednom místě.
32,6 %
Vyjíždíme jen na dovolenou.
50,8 %
Střídáme to.
16,6 %
Celkem hlasovalo 5112 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám