Hlavní obsah

Secesní vila textilníka Fuchse působí romanticky i starobyle

Novinky, Text: Jana Horváthová, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna ze dvou vil projektovaných architektem Ottou Steinlem v Kraslicích patřila podnikateli Wilhelmu Fuchsovi, který působil ve významném odvětví kraslického průmyslu a věnoval se textilní výrobě. Secesní vila byla postavena na začátku 20. století v dnešní Dukelské ulici v těsné blízkosti Wilhelmovy textilní fabriky.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Kraslice, Dukelská 37, čp. 1128

Článek

Podnikatel Wilhelm Fuchs patřil do rodiny známých textilních podnikatelů. Jeho otec Johann ostatně zavedl v Kraslicích v roce 1862 první vyšívací stroj.

Secesní vila Wilhelma Fuchse je mohutnou rozložitou stavbou. Tvar vily je zpestřený mnoha výstupky, arkýři, balkony a lodžiemi. Na fasádě je jasně vidět inspirace místní hrázděnou architekturou s dřevěnými prvky přiznanými v omítce.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Dřevěné prvky díky barevné fasádě hodně vynikly.

Hlavní straně vily obrácené do ulice dominuje centrální výstupek. Plocha štítu je zdobena hrázděním rámujícím centrální půlkruhové okno. Budovu také zpestřuje přiznané zdivo ve spodní části, které místy vystupuje i do fasády a vila díky němu působí starobyle.

Vstup do objektu je umístěn do rohu mezi centrální výstupek a zbytek stavby. Vchod je chráněn krytým zádveřím ve formě arkády se sloupovím a oblouky. Při výzdobě fasád bylo hojně využíváno secesních rostlinných a rustikálních motivů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Stavbu krášlí rostlinné motivy.

Zvýšenému přízemí vily dominuje centrální schodišťová hala. Osvětluje ji rozměrné okno s malovaným rostlinným motivem umístěné nad schodištěm.

V přízemí jsou kolem centrální haly rozmístěny po třech stranách jednotlivé pokoje. Do patra vede dřevěné schodiště s vyřezávaným zábradlím v secesním stylu. V horním patře je rozložení pokojů obdobné.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Schodiště krášlí vyřezávané motivy i dekorovaná skla.

V některých místnostech v přízemí i v patře jsou dochována kachlová kamna a štukové stropy s jemným vegetabilním dekorem.

Vila Wilhelma Fuchse prošla před několika lety citlivou rekonstrukcí. V interiéru se zachovala řada uměleckořemeslných prvků a konstrukcí. V současné době v ní sídlí městská knihovna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám