Na test BMW F 900 R a BMW F 900 XR nás BMW pozvalo do země zaslíbené. Jih Španělska v oblasti města Almería je motorkářský ráj.

 

Obě motorky jsou postaveny na stejném šasi. Ocelový rám s montovanou podsedadlovou částí a přední upside-down vidlice. XR má o něco delší rozvor, za to ale můžou jen delší zdvihy tlumičů. Rámy a kyvné vidlice jsou stejné. Dokonce i úhel řízení je stejný. Podvozky jsou ale naladěny značně rozdílně.

Obě motorky BMW disponují elektronickým tlumením ESA (za příplatek), ovšem pouze na zadní jednotce. Přední vidlice není nastavitelná. Čtete dobře? Jak jako nenastavitelná?! Jak si to v BMW mohli dovolit? No celkem jednoduše. Prostě ji udělali tak, abyste na ni vůbec nemuseli šahat. To se jim povedlo perfektně u obou modelů.

 

 

 

Základy, co byste měli vědět

Potlačte trochu svý ego a přijměte fakt, že práci optimálního naladění někdo v tomto případě odvedl perfektně za vás. Obě sdílejí dvouválcový motor o objemu 900 cm3, výkonu 105 koní a krouticím momentu 92 Nm.

Pro BMW motory vyrábí čínská fabrika Loncin. Pamatujete na film Návrat do budoucnosti, jak se bělovlasý doktor vůbec nediví tomu, že jedna ze součástek stroje času selhala, protože je vyrobená v Japonsku? Přesně takhle se časem budeme dívat na motory z Číny.

Až na trochu nevkusné šrouby karterů nemáte šanci poznat vůbec nic. Ten motor je opravdu dobrý. Má dostatek síly a pružnosti, aby vás v každé situaci na povel pravé ruky vystřelil vpřed. Ani jednou jsem neměl pocit, že by měl jet víc. K oběma motorkám sedí jak prdel na hrnec.

No dobře, u nahatého eRka mě dokonce občas zastavil až omezovač, protože motor se s chutí vytáčí a k ostřejší jízdě naháč jízdní pozicí více svádí.

V rámci koncepce motoru se ale dá hovořit o sportovním charakteru. Znatelné jsou vibrace, které k řadovému dvouválci prostě patří. Skvěle je vyladěno vstřikování. Nedočkáte se žádného cukaní ani kuckání v nízkých otáčkách. Reakce na plyn je okamžitá (mluvím o nejostřejším módu, jiný nepotřebujete). Základ je tedy stejný. V čem se od sebe kromě jízdní pozice liší?

 

 

Sportovní naháč F900R

Předchozí model F 800 R byl vcelku specifický. Nádrž pod sedlem, nekonformní design, který nesedl úplně každému, a motor, který za potentním podvozkem zaostával. Vlastně na něj úplně zapomeňte. Nové eRko je úplně jiná motorka.

Design je agresivnější a motorka je mnohem sportovněji založená. Vzhledově je to kompaktnější motorka, pokud tedy skousnete ten hrb místo nádrže a nízko položené světlo. Nádrž, byť na oko velká, pojme 13 litrů paliva. Reálný dojezd při svižné jízdě může být okolo 230 km. Kdo u sportovní motorky proboha řeší spotřebu?

Jízdní pozice není přehnaně agresivní. Jste naklonění na řídítka, ale ne příliš. Co budou vyšší postavy řešit, je rozhodně výška sedla. Může být 770, 790, 815, 835, 840, 865… už mi z těch milimetrů jde hlava kolem. Standard je 815 mm a sedíte hluboko v motorce s hodně pokrčenými koleny. To může být při delší jízdě nepříjemné. Už 835 mm ale nabídne výraznější komfort pro vaše kolena. Sedlo je sportovně tvrdé, abyste cítili motorku pod sebou.

Taktéž tlumiče jsou naladěny na rychlou jízdu po dobrém asfaltu. Jsou tvrdší motorky, ze kterých když slezete, můžete se rovnou objednat k chiropraktikovi. Stejně tak jsou „sportovní“ motorky, které jsou mnohem měkčí.

BMW se trefilo přesně tam, kam chtělo dle celkového charakteru motorky. Mezi režimy dynamic a road není výrazný rozdíl. Žádné potápění na brzdách ani rozhození při rychlých překlápěčkách. Jo, tohle se mi moc líbilo a podvozku není prakticky co vytknout, stejně jako brzdám, které splňují vysoké standardy naprosto s přehledem.

Vlastně díky citelnému brzdění motorem je využijete minimálně. To bylo v utahujících se zatáčkách moc fajn. Stačilo jen zavřít plyn a motorka poslušně utáhla stopu. Pak jen otočit plynem a nechat se vystřelit masitým krouťákem.

Charakter tohoto dvouválce (společně s utlumeným zvukem linoucím se z výfuku) je vlastně jediné, co by vás mohlo v agresivní a rychlé jízdě přibrzdit. Do otáček jde velice ochotně, ale rychle mu dojdou a je potřeba přeřadit.

Výkon negraduje, není tu žádný kopanec ani špička, která by rozbušila srdce. Yamaha MT-09 má mnohem agresivnější projev, má ale paradoxně měkčí podvozek. F 900 R působí v zatáčkách velmi sebejistě.

Je stabilní a kam ho pošlete, tam bez váhání pojede. V rychlých překlápěčkách je maličko línější, a pokud chcete změnit směr razantně, musíte mu dát silný povel. Trochu z toho podezřívám obuté pneumatiky. Dejte na to něco s vyšším profilem a bude to ólrajt. Taktéž řídítka jsou úzká.

 

 

 

Malé F 900 XRo

Tak tady si řekneme něco hnedka na začátku, jasný? Tohle není žadný XRo. Ani malý. XR, to je nekompromisní sportovní cestovní enduro, ať už to znamená cokoliv. Prostě motorka, na který poletíte neskutečnou pilu, ale nepojedete s ní dál než na hranici dokonalého asfaltu. Nutí vás jet rychle. F 900 XR je naopak univerzální motorka na každý den. Na takové to domácí žvýkání.

Tady mi dvouválcový motor dává mnohem větší smysl. Je sice stejný jako u nahaté verze, je ale trochu jinak naladěný a výkon na zadní kolo přenáší tak nějak klidněji. Jde to poznat na quickshifteru, který u XR funguje sametověji i v nízkých otáčkách.

I převody jsou jiné. Jízdní pozice je ideální pro polykání velkých porcí kilometrů a v cestě za dobrodružstvím vás omezí menší přepravní kapacita (nenaložíte toho prostě tolik, co na GSo) a minimální průchodnost terénem. Zde se s výjezdy do albánských šotolin moc nepočítá.

Naopak, XR je jako doma při svižné jízdě v zatáčkách. Vůbec nepůsobí měkkým dojmem. Díky širokým řídítkům a výše položenému těžišti jde do zatáček ochotně a ze strany na stranu jej překlopíte snad rychleji než u eRka. Je to jedna z mála motorek, u které jsem automaticky nevolil okamžitě tužší nastavení tlumičů (tady tedy jen zadního).

Nastavení je vyvážené. Ideální kompromis. Máte rádi sedmičkovýho Tracera? Tohle je tužší, víc jede a má široká řídítka. Dokonalé. Skvělá je pozice za řídítky, jednoduše nastavitelný větrný štítek a příjemné sedlo (taktéž se šesti různými výškami).

Jízda ve dvou je i při mé výšce OK, a to díky příjemně širokému sedlu. Horší je zadní madlo, kdy ruce musíte za zády mít opravdu blízko u sebe, jako byste měli na rukách pouta.

Anebo prostě nedělat hrdinu a chytit se řidiče kolem pasu (nepřichází u borců v úvahu), a vůbec, mít vzadu kufr, o který se dá opřít. To už se chytám maličkostí. Třeba zásuvka na 12 V je umístěna vlevo pod sedlem na rámu. Asi byste ji čekali spíš u řídítek (tam si ji můžete nechat namontovat také). Je tam schválně, abyste mohli kabel vést jak pod sedlo, tak k řídítkům. Rozumějte, ta motorka je ve všem výborná, ale na druhou stranu ničím nevyčnívá.

 

 

Technologie

Svoje BMW si můžete naložit technologiemi až po strop. R a XR sdílejí širokou paletu elektronických vymožeností a fičurek. Plně LEDková světla umí přisvětlovat do stran (reagují na náklon a spínají se od 10 stupňů) a mají charakteristický tvar denního svícení. Máte k dispozici jízdní módy Road a Rain, a pokud si zakoupíte Pro mód, můžete si individuálně nastavovat zásahy ABS, trakce, reakci na plyn a motorové brzdy v režimu Dynamic Pro.

To je v této třídě naprostý unikát, stejně jako nádherný TFT displej. Ten je obří, nádherně čitelný a můžete jej přepnout do sportovního módu, který zobrazuje náklon, přetížení a zásahy trakce (dobrý že?). Pomocí appky jej spárujete s telefonem, a můžete si dokonce pustit navigaci přímo na palubovce (více v boxíku). Samozřejmostí jsou vyhřívané hefty nebo tempomat.

Volitelnou výbavu pořídíte ve čtyřech balíčcích – Dynamic, Active, Comfort a Touring.

 

 

Verdikt

Devítky od BMW na vás nezaútočí radikálním divno-vesmírným designem. Neuchvátí vás explozivním motorem ani radikální jízdní pozicí. Není pro lidi, co potřebují za každou cenu vyčnívat. Je pro ty, kteří vědí, co chtějí. Pro lidi, kteří to mají v hlavě srovnané. Dokonalý kompromis. Image je na nic, následuj instinkt, kup si BMW!

 

TECHNICKÉ PARAMETRY – BMW F 900 R & F 900 XR

Motor
Typ:  vodou chlazený řadový dvouválec, DOHC 8V
Objem:  895 cm3
Vrtání × zdvih: 86 × 77 mm
Kompresní poměr: 13,1 : 1
Maximální výkon: 105 koní @ 8500 ot./min.
Točivý moment: 92 Nm @ 6500 ot./min.
Počet rychlostí:  6
Sekundární převod: řetěz

Podvozek
Rám:  ocelový most, šroubovaná podsedlovka
Přední odpružení: USD vidlice, ø 43 mm, nestavitelná
Zadní odpružení: centrální jednotka, nastavitelné předpětí pružiny a útlum
Přední brzda: 2× 320mm disk, radiální 4pístky Brembo, cornering ABS
Zadní brzda: 220mm kotoučová, 1pístek, ABS
Pneu přední: 120/70-17
Pneu zadní: 180/55-17

ROZDILY F 900 R //  F 900 XR
Rozvor:  1518 mm // 1521 mm
Výška sedla: 770, 790, 815, 835, 840, 865 mm // 775, 795, 825, 840, 845, 870 mm
Objem nádrže: 13 l // 15,5 l
Pohotovostní hmotnost:  211 kg // 219kg

 

 


text: Roman Kadlčík (www.okruhari.cz), foto: BMW, vyšlo tiskem MH 1-2/2020

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno