Hlavní obsah

Co se starými obklady v koupelně

Právo, Dana Jakešová

Chystáte se rekonstruovat koupelnu a nechce se vám do bourání starého keramického obkladu? Zvažte, zda by nestačilo jen nalepit nové obkladačky na ty původní. Někdy to totiž může mít i své výhody. Nevěříte?

Foto: Rako

Na výsledku nebude vůbec poznat, jestli jste bourali, nebo jste zvolili méně náročnou variantu rekonstrukce.

Článek

Každé bourání je spojeno s hlukem, prachem, transportem spousty materiálu. To je odvrácená stránka rekonstrukce, která často lidi od plánů na novou koupelnu odradí.

Existuje ale varianta, při níž se dá většině nepříjemností vyhnout. Tedy za předpokladu, že starý obklad dobře drží a je náležitě rovný! V tom případě lze totiž vysloužilé a nemoderní kachličky nechat na místě a jen na ně nalepit nové.

Daní za to ovšem bude nutnost zachovat rozsah obkladu a polohu zásuvek a vypínačů.

Jakou roli hraje hydroizolace

Je tu ještě jeden důvod, proč může být výhodné nalepit nový, modernější, obklad na starý.

„Pokud obklad v koupelně, který se nám již nelíbí, byl nalepen již podle současných trendů na kvalitní hydroizolační stěrku, při jeho demontáži hydroizolaci určitě zničíme a bude nutné ji realizovat znovu,“ vysvětluje Luboš Káně, technický ředitel Atelieru DEK.

Při nalepení nového obkladu na starý se funkce původní hydroizolace zachová.

Foto: Hornbach

Umístění sanitární techniky se bez bourání nezmění. Umyvadlo zůstane tam, kde je. Stejně tak sprchový kout nevyměníte za vanu.

Jestliže máme pochybnosti o tom, v jakém stavu je hydroizolace, nebo zda vůbec byla provedena, pak je to jednoznačné. Je třeba bourat.

„Kvalitní hydroizolace pod obkladem totiž může ovlivnit třeba i starosti s pojistnými událostmi, které by voda mohla napáchat na majetku sousedů nebo třeba na vašich vlastních podlahách v místnostech sousedících s koupelnou,“ upozorňuje Luboš Káně.

Jak na lepení nových obkladů

„Poklepem se přesvědčíte o dobré přídržnosti stávajících obkladů. Ten prvek, který zní dutě, se kladívkem rozbije a odstraní. Pokud nedrží lože pod obkladem, je třeba jej odstranit také a vyrovnávací hmotou dorovnat,“ popisuje Tomáš Heřman, školitel ze společnosti Rako.

Stávající obklady je nutné před dalšími kroky očistit a odmastit.

Foto: Rako

Postup lepení nových obkladů na staré

A už můžete lepit nové obkladačky. Ideální je použít ucelený sortiment od jednoho výrobce.

Začíná se nanesením kontaktního můstku (speciální nátěr), a to válečkem. V dalších krocích je potřeba provést správně hydroizolaci, lepení nového obkladu a spárování.

Jak nalepit nové obklady na ty původní – pracovní postup
1 Původní obklad natřeme kontaktním můstkem. Ten zdrsní povrch pro správné kontaktování s dalšími vrstvami. Necháme minimálně 6 hodin vyschnout.
2 Pro překlenutí přechodů, dilatací a vnitřních rohů vkládáme v prvním kroku v rozích a koutech do hydroizolační vrstvy bandážní těsnicí pásku.
3 V druhém kroku stěrkujeme nebo válečkujeme hydroizolaci ve dvou vrstvách. Hydroizolaci aplikujeme na podlahu se soklem 10 cm, do sprchového koutu do minimální výšky 2 m a také nad vanovou baterii. Zde aplikujeme hydroizolaci do výšky 30 cm. Prodleva mezi vrstvami je 1 až 2 hodiny. Po 12 až 24 hodinách lze obkládat.
4 Flexibilní lepidlo nanášíme jedním směrem, což následně dovolí vytlačení vzduchu jak na stěnách, tak na podlaze zubovým hladítkem. Přísavkami si usnadníme manipulaci s obklady. Pro udržení roviny a šířky spár si pomůžeme klínky. Lepení dlaždic provádíme dvoukontaktně. Hladkou stranou hladítka nanášíme lepidlo i na rub dlaždice. Docílíme tak dokonalého spojení dlaždic s podkladem.
5 Spáry zaplníme hydrofobní spárovací hmotou. Hmotu diagonálně vetřeme do spár hladítkem s tvrdou gumou. Po zavadnutí vytvarujeme spáru molitanovým hladítkem. Pak povrch setřeme dočista.
6 Pro správnou funkčnost silikonu vložíme do obvodových spár separační provazec PES. Zamezíme tak nežádoucímu přilnutí silikonového tmelu ke dnu spáry, docílíme jeho maximální možné roztažnosti a vymezíme přesný tvar silikonové výplně.
7 Silikon vytlačujeme rovnoměrně do spáry.
8 Před tvarováním spáry stěrkou provedeme postřik silikonu vyhlazovacím roztokem. K finálnímu vyhlazení spáry pomůže prst a vyhlazovací roztok.

Anketa

Troufli byste si na obnovu obkladů?
Jistě, nevidím v tom problém.
34,3 %
Asi ano, vypadá to schůdně.
8,8 %
Nevím.
3,9 %
Asi spíš ne.
6,3 %
Rozhodně ne.
46,7 %
Celkem hlasovalo 2479 čtenářů.

Reklama

Související články

V koupelně oceníte chytrá zrcadla

Zrcadlo neodmyslitelně patří do každé koupelny stejně jako umyvadlo či vana. Sloužit ovšem nemusí jen při každodenní hygieně nebo úpravě zevnějšku. Může také...

Sprchová hlavice dneška je prostě chytrá

Moderní sprcha rozmazluje nejen různými režimy vodního proudu, od jemného až k tlakové masáži, ale dokáže také šetřit vodu, případně ji i filtrovat.

Výběr článků

Načítám