Hlavní obsah

Oslnivá knihovna v Tokiu působí nekonečně. Má i vlastní světelnou show

Knihovny nejsou rájem pouze pro milovníky literatury. Svým vzezřením často okouzlí i ty, kteří obvykle nečtou. Je to bezesporu i případ knihovny, jež vznikla v relativně nedávno otevřeném tokijském muzeu Kadokawa. Zabírá několik pater, má neotřelý design a police s knihami vypadají takřka nekonečně. Působivá místnost láká i na světelnou show.

Foto: Profimedia.cz

Neobvyklý tvar budovy má připomínat kámen plovoucí ve vodě.

Článek

Kulturní muzeum Kadokawa je součástí rozsáhlého developerského projektu Tokorozawa Sakura Town, v jehož rámci vyrůstá v Tokiu celá jedna čtvrť. Budova muzea pak není strhující pouze uvnitř, ale i zvenčí. Připomíná dlažební kostku a její fasáda je pokryta 20 tisící žulovými kachlíky, uvádí server Japan Insider. Nepravidelný tvar stavby má připomínat kámen plující ve vodě.

Prostory muzea jsou pak určeny pro nejrůznější výstavy, část je také zasvěcena japonskému výtvarnému stylu anime.

Zdaleka nejzajímavější je ovšem ona zmiňovaná knihovna zabírající několik pater. Police jsou vyskládány po obvodu místnosti až do černě zbarveného stropu, při pohledu zdola tak knihovna působí nekonečně nebo jako kaskádový vodopád.

Server Luxury Launches uvádí, že police se táhnou až do výšky osmi metrů a nachází se na nich asi 50 tisíc knih. Knihovna je zároveň jakýmsi divadlem, disponuje totiž vlastní světelnou show, která místnosti dodává na dalším rozměru.

Celá budova je dílem japonského architekta Kenga Kumy a veřejnosti se zpřístupnila teprve minulý rok začátkem listopadu. Standardní vstupenka do muzea vyjde dospělého na 1200 jenů, tedy necelých 240 korun.

V Japonsku se otevřel dlouho očekávaný zábavní park

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám