8. dubna 2021 • 11:15

Reprezentace na MS zřejmě bez Jaškina, NEJ střelec KHL je zraněný

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová reprezentace se podle kouče Filipa Pešána nejspíš bude muset pro zbytek sezony obejít bez zraněného nejlepšího střelce Kontinentální ligy Dmitrije Jaškina. Zdravotní stav osmadvacetiletého útočníka Dynama Moskva si patrně vyžádá operační zákrok.



Pešán o nejistotě zapojení Jaškina, který je i přes vyřazení Dynama již ve čtvrtfinále play off KHL před dvěma týdny stále v Rusku, věděl delší dobu. S účastníkem mistrovství světa 2018 a 2019 byl v kontaktu. Podle aktuálního vývoje událostí však bude muset kanonýra, jenž včetně play off nastřílel v sezoně 43 gólů, oželet.

„Poslední hovor proběhl dneska a vypadá to, že Dmitrije nominovat nebudeme, protože jeho zdravotní stav a celková situace ohledně jeho trénování v Moskvě není ideální. Vypadá to, že podstoupí nějaké zdravotní zákroky a nebude schopen se připojit. Ale nejsem schopen to potvrdit stoprocentně, ještě čekáme na další informace,“ řekl dnes v on-line rozhovoru s novináři Pešán.

Tomáš Zohorna se brzy připojí

V souladu s původním plánem počítá naopak s brzkým zapojením jiného útočníka, který většinu tohoto ročníku strávil v KHL, ale dohrával ho v dresu Pardubic - Tomáše Zohorny. Třiatřicetiletý Zohorna zabojuje o start na čtvrtém šampionátu po MS 2016, 2017 a 2019. K týmu se připojí na začátku příštího týdne. Ve hře jsou i další posily z KHL, jejichž jména však reprezentační kouč dosud neupřesnil.

„V současné chvíli máme s (generálním manažerem reprezentace) Petrem Nedvědem naplánované hovory s některými hráči z KHL, kteří řeší zdravotní problémy. Každý den se ta situace mění, takže teď ještě nevím žádné konkrétní stoprocentní informace. Hovory však probíhají a příjezd některých dalších hráčů z KHL ve hře určitě stále je. Čekáme ale na vyjádření nejen hráčů samotných, ale i jejich lékařů,“ vysvětlil Pešán.

Šéfa střídačky národního týmu potěšil posun v kvalitě tréninků v porovnání s minulým týdnem. „Je vidět veliký rozdíl v rozehranosti mezi hráči, kteří už byli na kempu minulý týden, a těmi, kteří přijeli až tento týden. Byť samozřejmě kluci z KHL mají větší kvalitu než ti, kteří věkem ani zkušeností na ně nedosahují, musím říct, že opravdu byl rozdíl vidět kluky, kteří jsou na ledě o týden déle. Kvalita tréninků nebyla špatná, ale bylo vidět, že někteří hráči dorazili na první tréninky,“ uvedl Pešán.

V kádru je nyní 28 hokejistů, tři brankáři a 25 hráčů do pole. Mistrovství světa v Lotyšsku odstartuje za šest týdnů. Koncem dubna a začátkem května čeká mužstvo série šesti přípravných zápasů, z nichž první je na programu 22. dubna proti Rakousku. Následovat bude v polovině května generálka na MS v podobě Českých her. Pešán je rád, že už se blíží i první zápasová prověrka.

„Chceme co nejdřív hrát nějaký zápas, protože trénovat bez zápasů je takové nijaké. Samozřejmě ale kluky musíme na ta utkání nejdříve připravit a myslím, že pro některé hráče je ta doba tří týdnů trénování ideální. Už se ale těšíme na zápasy,“ prohlásil Pešán.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud