Hlavní obsah

Basketbalista Schilb se vrací do české ligy, bude hrát za USK Praha

Český basketbalový reprezentant Blake Schilb se stal novou posilou USK Praha. Sedmatřicetiletý střelec se po loňském konci ve francouzské Remeši dohodl s aktuálně čtvrtým celkem NBL na smlouvě do konce sezony. Vedle úspěchu v domácí soutěži se chce i kvalitně připravit na letní olympijskou kvalifikaci.

Foto: ČBF/Václav Mudra

Blake Schilb na tréninku české basketbalové reprezentace.

Článek

"Je mi velkým potěšením mít možnost hrát znovu v České republice, kde jsem vlastně zahájil profesionální kariéru. Po roce tréninků v USA a zahájení podnikatelské činnosti mimo basketbal se mi naskytla skvělá možnost hrát za USK Praha a dokončit s nimi sezonu. Je to dobrá kombinace zájmů, která mi umožní kvalitně trénovat, hrát, připravit se na reprezentační kemp a následně být připraven na olympijskou kvalifikaci a možná i na olympiádu v Tokiu," uvedl v tiskové zprávě Schilb.

Rodák z amerického Illinois, který přijal v roce 2015 české občanství, se vrací do tuzemské nejvyšší soutěže po 12 letech, kdy hrál za mistrovský Nymburk. Od té doby vystřídal šest různých zahraničních klubů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český basketbalista Blake Schilb.

V Élanu Chalon se stal v roce 2012 mistrem Francie i nejužitečnějším hráčem finále, v Galatasarayi Istanbul čtyři roky nato triumfoval v Eurocupu. Oblékal také dres Crvené Zvezdy Bělehrad, Realu Betis, Paříže nebo naposledy Remeše. Tam měl ve své loňské poslední sezoně průměr 11,1 bodu na zápas.

"Je proto velkou ctí u nás přivítat hráče s profilem a zkušenostmi jako je Blake. Jsme rádi, že jsme našli společně průsečík zájmů obou stran," řekl manažer USK Petr Jachan. Věří, že právě sedmatřicetiletý veterán pomůže jinak nejmladšímu týmu v lize k rozvoji a dalšímu posunu. "Právě takové osobnosti jako jsou Blake výrazně pomohou profilovat nové mladé hráče. I přestože odehrál své poslední utkání v loňské sezoně, věříme, že se dostane do herního rytmu co nejdříve a pomůže nám především v play off," doplnil Jachan.

Schilb zvažoval konec reprezentační kariéry už před dvěma lety po mistrovství světa v Číně, kde pomohl týmu Ronena Ginzburga k historickému šestému místu. S průměrem 64,7 procenta se stal nejlepším střelcem trojek na turnaji. Vidina možné účasti na letošní olympiádě v Tokiu ho však přiměla rozhodnutí o konci přehodnotit.

Pražský celek, který v této sezoně NBL jako jediný porazil suverénní Nymburk, v Schilbovi získal další cennou posilu. Již v minulých letech se do týmu vraceli ze zahraničí například Luboš Bartoň či Jaromír Bohačík, nebo svou kariéru v USK nastartovali hráči jako Tomáš Satoranský, Ondřej Balvín a Vojtěch Hruban.

Reklama