Hlavní obsah

Památky zatím patří řemeslníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistická sezona na památkách měla začít s počátkem dubna, kvůli protipandemickým opatřením ale mohou kasteláni místo návštěvníků zatím vyhlížet tak akorát řemeslníky. V Plzeňském kraji mají teď napilno třeba ve Velharticích, kde je v plném proudu obnova hradního mostu před hlavní branou.

Foto: Profimedia.cz

Hrad ve Velharticích

Článek

„Po dvaceti letech byla dřevěná konstrukce ve špatném stavu, proto nyní měníme řadu prvků podpěrného systému i mostovky,“ sdělil tamní kastelán Matěj Mejstřík, podle něhož oprava skončí v polovině dubna.

Barokní zahrada

„Za běžného provozu bychom ji realizovali jen těžko,“ podotkl. „Přes všechny obtíže spojené s vládními opatřeními i s nejistou rozpočtovou situací se stále snažíme dodržet původně plánovaný termín, doufáme, že ji otevřeme pro veřejnost 1. května,“ dodal Mejstřík.

Správa hradu zároveň připravuje instalaci nové výstavy, která bude věnovaná třicetileté válce a jejím dopadům na jihozápadní Čechy. Mimo jiné připomene španělského vojevůdce Martina Huertu, který si nechal ve Velharticích postavit renesanční zámek.

Brány hradů a zámků zůstaly zavřené

Cestování

V Nebílovech odstartuje po dlouhých přípravách dvouletá komplexní obnova půlhektarové barokní zahrady francouzského typu. „Půjde o celkovou revitalizaci,“ konstatoval kastelán zámku Milan Fiala.

V plánu je rekonstrukce barokních kanálů i současných inženýrských sítí, ve středu bude opět stát žulová fontána, přibude moderní dřevěný altán i novostavba ukrývající provozní zázemí, vrátí se květinové záhony, mlatové cesty, opravou projde i ohradní zeď, která svým půdorysem připomíná letícího ptáka. „Nic podobného se nedělalo západně od Prahy nějakých dvacet třicet let,“ řekl Právu už dříve Fiala.

Tři sta let stará zahrada zažila ledacos, kdysi si ji lidé rozparcelovali na záhumenky a v budovatelské éře se dokonce proměnila v regulérní hokejové hřiště. „Nebílovští hokejisté na něm hráli krajský nebo okresní přebor. Ještě v sedmdesátých letech zde stály mantinely,“ připomněl.

V předním křídle nebílovského zámku probíhá průzkum mansardového krovu, který je údajně nejstarší v Čechách. Poslouží jako podklad pro projekt na celkovou obnovu střešního pláště. V plánu je i zrestaurování vzácného varhanního pozitivu – bude sloužit jako koncertní nástroj.

Každý metr se počítá

V Manětíně se pustili do oprav venkovní terasy zámecké restaurace a vstupního průjezdu. Na Rabí možná na podzim vymění dřevěné schodiště, po kterém návštěvníci scházejí po skončení prohlídky. „Snad také dojde na nějakou drobnější stavební opravu, každý metr opravené zdi se počítá,“ poznamenala Hana Rudová ze správy hradu.

Kašperk láká v létě i na divadlo

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám