Stavebnictví zaznamenalo v únoru největší propad od roku 2016. Produkce klesala i celý minulý rok

Produkce ve stavebnictví v Česku v únoru meziročně klesla o 11 procent. Jedná se o nejvýraznější meziroční propad od července 2016. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. V lednu činil meziroční pokles produkce stavebnictví po revizi 7,7 procenta. Pokles statistici zaznamenali kvůli pandemii koronaviru a omezením i ve většině měsíců loňského roku, produkce stavebnictví rostla v roce 2020 pouze v lednu až březnu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavebnictví (ilustrační foto)

Výrazně v únoru kleslo pozemní stavitelství, úřady také vydaly méně stavebních povolení (ilustrační foto) | Foto: SatyaPrem | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Za únorovým poklesem stavebnictví stál propad produkce v pozemním stavitelství, která se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 13,8 procenta. Produkce inženýrského stavitelství, které zahrnuje třeba stavby silnic a železnic, naopak mírně meziročně vzrostla, a to o 0,8 procenta.

Analytik trhu práce: Zavření okresů komplikovalo nábory do práce. Kompenzovat se to bude v dubnu

Číst článek

„Inženýrské stavby byly na úrovni loňského února, což je vzhledem k vysoké srovnávací základně a výrazně mrazivějšímu počasí velmi dobrý výkon,“ sdělil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky na Českém statistickém úřadu Radek Matějka.

Únorový propad produkce byl stejný po očištění o kalendářní vlivy i bez očištění. Při očištění byl zaznamenán podobně vysoký pokles produkce ve stavebnictví také loni v prosinci, kdy činil 11,4 procenta. Bez očištění činil prosincový pokles 9,1 procenta.

Stavební úřady letos v únoru vydaly 6144 stavebních povolení, což je oproti loňskému únoru o 3,3 procenta méně. Orientační hodnota staveb, které získaly povolení, ale meziročně stoupla o 30 procent na 33 miliard korun. Podle statistického úřadu je za nárůstem hodnoty především povolení několika větších dopravních staveb. „Bez ohledu na miliardové stavby by ale orientační hodnota rostla o téměř pět procent,“ doplnila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby úřadu Petra Cuřínová.

Stavba bytů

Značně v únoru meziročně klesl počet zahájených staveb bytů, a to o 8,9 procenta na 2941 bytů. Nejvýraznější byl pokles staveb bytů v rodinných domech, který činil 28,5 procenta. U staveb bytů v bytových domech byl zaznamenán pokles jen o 0,9 procenta.

Oproti loňsku se v únoru snížil také počet dokončených bytů, a to o 15,6 procenta na 2570 bytů. U dokončování bytů byl pokles výraznější v kategorii bytových domů, kdy počet dokončených bytů klesl téměř o polovinu. Důvodem tak výrazného propadu byla podle Českého statistického úřadu vysoká srovnávací základna z února 2020. V rodinných domech naopak počet dokončených bytů letos v únoru meziročně stoupl o 4,8 procenta.

Únor přinesl podle statistiků rovněž pokles průměrného evidenčního počtu zaměstnanců ve stavebnictví ve srovnání s loňskem o 1,8 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto zaměstnanců ale meziročně vzrostla o 3,5 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme