Hlavní obsah

Nedávalo nám to smysl. Zlínský kraj nakonec tvrdší režim mít nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Školy i obchody ve Zlínském kraji se od pondělí otevřou stejně jako ve zbytku republiky. Uvedl to ve čtvrtek zlínský hejtman Radim Holiš (ANO). Podle krajských hygieniků není stav tak alarmující, aby zůstaly školy pro první stupeň uzavřené.

Článek

Zlínský kraj zvažoval, že část přísných opatření ještě zachová, i když se ve zbytku země od pondělí 12. dubna režim částečně rozvolní. Nakonec tak neučiní, i když situace dobrá není - nemocnice v kraji zůstávají plné a epidemie koronaviru ještě neklesá.

„Úvahy, že bychom kraj nechali ještě týden zavřený, nám nakonec nedávají smysl. Určitě budeme chtít mít otevřené služby i školy tak jako v ostatních krajích. Při komunikaci s ministerstvem zdravotnictví padal hodně názor použít selský rozum. Nedíváme se jen na dílčí opatření nebo jen na stav nemocnic, ale i na to, v jakém stavu se kraj nachází,“ řekl hejtman Holiš.

Podtrhl i to, že budou hygienici při pravidelném testování lépe monitorovat novou skupinu obyvatelstva. „Jde o 14 tisíc dětí a 7000 pedagogů v tom prvním týdnu. Je to skupina, kterou budeme dvakrát týdně testovat. To pro nás budou velmi důležité informace,“ dodal hejtman.

Blatný měl říct, které školy v pondělí neotevřou. Místo něj to nikdo neudělal

Domácí

Kraj i hygienici nakonec souhlasí i s otevřením služeb a obchodů. „Zabráníme tak migraci lidí z našeho regionu. Nedokážeme si představit, že bychom byli jako kraj se zavřenými službami a ostatní kraje by je měly otevřené. Co by to znamenalo, si asi dokážeme představit,“ naznačil hejtman.

Hlavní slovo má kromě ministerstva zdravotnictví i hygiena. „Jsme schopni tuto situaci kontrolovat, zpřísníme veškeré kontroly škol i výdejových okének. Od pátku nastoupíme se státní policií i s městskou policií v regionech a budeme kontrolovat všechny osoby ve Zlínském kraji, aby řádně dodržovaly platná omezení,“ uvedl Vladimír Možíšek z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Arenberger: Ministerstvo nerozhoduje

Ke konci týdne skončí nouzový stav, s nímž skončí omezení pohybu, a od pondělí by se také měla část dětí na základě rozhodnutí vlády vracet do škol. Zlínská krajská hygiena ve čtvrtek dopoledne uváděla, že školy v kraji by mohla případně nechat zavřené na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve čtvrtek České televizi řekl, že resort kraji dopoledne poskytl veškerá data, která jsou k dispozici. „Nakonec je to rozhodnutí vždycky na lokální samosprávě a hygienické stanici v dané oblasti. Rozhodli, že budou postupovat stejným způsobem jako ve zbytku republiky. Takže v pondělí jdou děti do školy i ve Zlíně,“ poznamenal.

O takovém postupu nicméně nehovoří mimořádné opatření k otevření škol, které v úterý podepsal předchozí ministr Jan Blatný (za ANO). V dokumentu stojí, že zůstanou zavřené veškeré školy v okresech, kde byl za posledních sedm dní zaznamenán dvojnásobný počet pozitivních případů covid-19 na 100 000 obyvatel než v ČR.

Děti na Děčínsku možná v pondělí do školy nepůjdou

Domácí

Které školy zůstanou zavřené, zatím není zcela jasné. Ředitelka krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková ve čtvrtek řekla, že chce jít cestou žádosti na ministerstvo zdravotnictví, aby se odložilo otevření škol na Děčínsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám