Hlavní obsah

Život Amy Winehouseové osvětlí další dokument

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystá se nový dokument o britské zpěvačce Amy Winehouseové. Jeho pracovní název je Amy Winehouse: 10 Years On. Za snímkem stojí matka zpěvačky Janis, jejíž vzpomínky budou pro film nosné. Amy Winehouseová zemřela 23. července 2011 ve věku 27 let.

Foto: ČTK/AP

Amy Winehouseová se nejlépe cítila na pódiu.

Článek

Matka Winehouseové bude v novém dokumentu produkovaném BBC vyprávět příběh své dcery u příležitosti desátého výročí jejího úmrtí. Má k tomu velkou motivaci. Obává se totiž, že kvůli roztroušené skleróze, která je v jejím případě velmi progresivní, na ni brzy zapomene a v hlavě jí už žádné vzpomínky nezůstanou.

V roce 2003 jí byla diagnostikována roztroušená skleróza a dnes má problémy s pamětí. „Nemám pocit, že svět zná opravdovou Amy, tu, kterou jsem vychovala,“ řekla BBC. Zároveň ubezpečila, že film ukáže její dceru takovou, jaká ve skutečnosti byla.

Příběh Amy Winehouseové je již zachycen ve snímku Amy z roku 2015. Jeho režisérem je Asif Kapadia. Matčiny verze událostí se ale často liší od těch, které v něm byly předloženy. V novém dokumentu uvidíme také rodinu a přátele zpěvačky.

Film má být novou interpretací života Winehouseové a prý se zaměří na její ženskost. Matka Janis přitom už jednou příběh své dcery sdělila. V roce 2014 vydala knihu Loving Amy: A Mother’s Story. I tehdy uvedla, že důvodem k jejímu napsání je mimo jiné její závažné onemocnění.

„Bojím se, že přijde den, kdy si už Amy nebudu pamatovat, nebude v mém srdci. Nechci, aby ten den někdy přišel,“ napsala.

„Myslím, že je to úžasná věc, kterou pro ni její matka dělá,“ řekla BBC Juliette Ashbyová, kamarádka zpěvačky z dětství. „Opravdu neexistuje nikdo jako ona. A nikdy už nikdo takový nebude.“

Šest let starý dokument Amy nebyl rodinou zpěvačky přijat pozitivně. Winehouseové otec Mitch řekl, že nepřináší o jeho dceři pravdu. „Vylíčil Amy negativně, zlomyslně a zavádějícím způsobem. Opravíme to,“ napsal tehdy na Twitter. Rodina film popsala jako „hanebný“.

V roce 2018 bylo oznámeno, že pod jeho dohledem probíhají práce na novém životopisném filmu o zpěvačce. „Cítíme, že nyní můžeme oslavit Amyin mimořádný život a talent,“ řekl tehdy Mitch. „Její skutečná anamnéza může pomoci mnoha lidem, kteří čelí podobným problémům.“

K desátému výročí úmrtí Amy Winehouseové bude rovněž vydáno kompilační album z jejího koncertu pro BBC. Speciální programy se také objeví v televizi a rádiu.

Amy Winehouseová vydala během života dvě alba, Frank (2003) a Back to Black (2006). Posmrtně vyšla i její třetí nahrávka Lioness: Hidden Treasures (2011). Držitelka šesti cen Grammy a tří Ivor Novello Awards se však od roku 2007 pravidelně objevovala v bulvárních médiích v souvislosti se závislostí na drogách a alkoholu, zdravotními a psychickými problémy. Je považována za jeden z největších hudebních talentů posledních let.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám