Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Zlínští školáci se v pondělí vrátí do lavic. Ústečtí hygienici chtějí nástup do děčínských škol posunout o týden

Testování žáků základní školy na Náměstí Svobody na Praze 6. foto:  Michal Šula, MAFRA

ZLÍN/DĚČÍN - Ve Zlínském kraji se od pondělí 12. dubna otevřou školy a část obchodů a služeb jako v ostatních částech země. Novinářům to ve čtvrtek řekl hejtman Radim Holiš (ANO). Nemocnice v kraji jsou podle něj stále zaplněné a epidemie koronaviru ještě neklesá. Situace v kraji však není podle hygieniků alarmující.
  13:02aktualizováno  13:48

Prioritou bylo podle hejtmanství vrátit děti do škol, podle hejtmana by také nemělo smysl nechat zavřené obchody a služby, kdyby se otevřely v okolních krajích. Je jasné, že lidé by za službami vyrazili, což by nebylo šťastné řešení, uvedl Holiš. 

Zlínsko poráží covid. Co za úspěchem stojí, je pro experty záhadou, kraj nicméně zvládá trasování

„Zlínský kraj je pořád ve stupni tři, to znamená, že není nejhorší. Zlínský kraj odpovídá průměru republikového nárůstu, není tady výjimka, že by to bylo jinak,“ uvedl náměstek ředitelky krajské hygienické stanice Vladimír Mojžíšek. Nejhorší situace v kraji je podle něj v okrese Zlín.

„Nikdo nám nedokázal, že otevření škol a rozvolnění části služeb situaci zhorší natolik, že by byla horší, než kdybychom zůstali částečně uzavřeni a byly otevřené služby v okolních krajích. To neumíme porovnat. Selským rozumem se na to díváme tak, že s ohledem na situaci v nemocnicích, která je tam tři čtyři týdny stejná, jeden týden navíc, který nám nabízelo ministerstvo zdravotnictví, kdy by opatření zůstala, by nic neřešil,“ uvedl Holiš. Zdůraznil, že na postupu se shodlo hejtmanství s hygieniky, nemocnicemi a předjednáno je i s ministerstvem.

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu doporučil, aby se v kraji rozvolnění vzhledem k pozdějšímu doznívání epidemie koronaviru posunulo o týden proti zbytku země, tedy k 19. dubnu. Vedení kraje poté situaci s hygieniky i zástupci ministerstva řešilo, posuzovalo tři varianty.Podle hejtmana je dál potřeba opatrnost a dodržování opatření. „Vir jsme neporazili, stále tady je, náš boj se jen mění v jiný způsob, ale bohužel jsme ještě nevyhráli. Ovlivní to hodně chování lidí,“ uvedl hejtman. Zástupce krajské hygienické stanice ve čtvrtek také uvedl, že se ve spolupráci s policií zpřísní kontroly opatření, například u výdejních okének restaurací.

Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje ve čtvrtek navrhne ministerstvu zdravotnictví, aby rozhodlo o tom, že se otevření škol na Děčínsku o týden posune. Řekla to ve čtvrtek ředitelka hygienické stanice Lenka Šimůnková. Školy ve zbytku země se otevřou v pondělí příští týden. Situace na Děčínsku je ale v kraji dlouhodobě nejhorší, republikově připadá na okres v přepočtu na 100 000 obyvatel téměř nejvíc nakažených.

V Česku přibylo ve středu 7015 nakažených, reprodukční číslo stouplo na 0,73. Epidemie stále zpomaluje

„My to teď budeme předkládat ke schválení na ministerstvo zdravotnictví, tak uvidíme, jestli nám v tom neudělají nějakou změnu,“ řekla Šimůnková. Rozvolnění se kvůli epidemické situaci mělo odložit ještě ve Zlínském kraji, školy i obchody se tam nakonec otevřou.

V Ústeckém kraji ve středu přibylo 640 potvrzených nákaz koronavirem, o 49 méně než před týdnem. Jde o nejnižší středeční nárůst od začátku února. Vyplývá to z informací, které ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!