Hlavní obsah

Firmy musí povinně testovat dál. Soud smetl dělníkovu žalobu

– Brno • Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl žalobu mířící proti opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví zavedlo testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách. Zrušení povinnosti se domáhal dělník Tomáš Sawkiw, jenž pracuje ve výrobě autodílů. Šlo o první rozhodnutí NSS, které nově získalo pravomoc přezkoumávat opatření ministerstva zdravotnictví vydaná podle pandemického zákona.

Nejvyšší správní soud zamítl návrh na zrušení povinného testování ve firmáchVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Za Sawkiwa, který k soudu nedorazil, jednal jeho advokát Norbert Naxera. Ten zastupoval i několik desítek dalších nespokojenců, kteří se k žalobě přidali. Z ministerstva se nikdo neobtěžoval přijít k soudu hájit nařízení.

„Povinnost podrobit se testování plyne přímo z pandemického zákona. Soud nemá pochyby o legitimitě cíle, kterého mělo být dosaženo. Nezbytnost snížení počtu případů nezpochybňoval v té době vlastně žádný z relevantních názorů. Cílem bylo předcházet vzniku ohnisek na pracovištích,“ konstatoval v rozsudku předseda senátu NSS Filip Dienstbier.

„Ani výtěr z nosní dutiny nepovažujeme za takový zásah do lidské integrity nebo lidské důstojnosti, aby to mohlo být důvodem k rezignaci na zavedené testování tím spíše, že další početné skupiny obyvatelů jsou dlouhodobě a významně omezovány na svých právech, jako jsou svoboda pohybu či vzdělání,“ zdůraznil Dienstbier.

Testování se od dubna rozšíří o firmy do 10 lidí

Domácí

Mimořádné opatření vydalo ministerstvo zdravotnictví. Prakticky z něj plynula nutnost zorganizovat testování ve firmách s více než 250 zaměstnanci, protože na pracovišti směli být od 12. března jen ti, kteří v posledních sedmi dnech podstoupili test s negativním výsledkem. Povinnost firemního testování se dalšími opatřeními ještě měnila a rozšiřovala.

Výtěr z nosu jako „nezákonný útisk občanů”

„Testování je lékařský zákrok a k tomu nesmí být nikdo nucen. Nařízení ministerstva nemá oporu ani v zákoníku práce. Jde o nezákonný útisk občanů, ministerstvo omezuje základní lidská práva. Právo na práci nemůže být podmíněno testováním. A lidmi se jedná jako s dobytkem, takto přece není možné se k zaměstnancům chovat,“ tvrdil marně u soudu Naxera.

Podle advokáta hrozí zaměstnavatelé lidem, kteří se nechtějí testovat, vyhazovem. Podle něj také hrozí zneužití testů k odběru DNA zaměstnanců. „Opatření je navíc zbytečné. Čím více se v jednotlivých zemích proti koronaviru bojuje, tím je situace horší,“ dodal Naxera s tím, že v zemích, kde se nechal epidemii volnější průběh, je situace lepší než v Česku, které přijalo přísné restrikce.

PŘEHLEDNĚ: Povinné testování nově i na úřadech

Domácí

Podle pandemického zákona, který platí od konce února, přezkoumává mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví právě NSS. Postupně obdržel více než deset podnětů, některé ale předal k projednání Městskému soudu v Praze. Nejvyšší instance totiž pandemický zákon vyložila tak, že bude přezkoumávat jen opatření proti šíření covidu-19 přijatá za účinnosti nové normy, nikoliv ta, která platí z dřívějška.

Kvůli povinnému testování ve firmách se na NSS obrátily také Nezávislé odbory Teva Czech Industries, což je výrobce léčiv. Nesouhlasí například s tím, že po odmítnutí testování vzniká překážka v práci na straně zaměstnance, který tak nemá nárok na náhradu mzdy. Kritizují také to, že zaměstnavatel nakládá s daty o zdravotním stavu pracovníků. Veřejné jednání soud projedná příští týden.

Anketa

Souhlasíte s povinným testováním ve firmách?
Ano
53,6 %
Ne
46,4 %
Celkem hlasovalo 8681 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám