Hlavní obsah

RECENZE: Lana Del Rey lehce ukročila. A naplnila ambici

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokusy ohlásit sedmé studiové album Lany Del Rey jako cestu ke countryové hudbě byly v posledních týdnech nepřehlédnutelné, leč zavádějící. Album Chemtrails Over the Country Club představuje americkou zpěvačku především tak, jak ji známe. Emotivní, navenek zranitelnou, alternativně popovou, jemnou. Nenásilné hudební tahy odkazující na country nebo folk, které na desce jsou, pokryla svým zpěvem a výrazem.

Foto: ČTK/APInvision

Lana Del Rey vydala sedm studiových alb.

Článek

Lana Del Rey se na svých minulých albech vyprofilovala jako zamilovaná dívka toužící po svém muži a současně snící o lepší budoucnosti. Úvodní skladba White Dress tomu ostatně odpovídá. Používá v ní tenký hlas, který co chvíli hrozí, že se tak nějak zlomí a selže. Ono se tak ale nestane, neboť s ním umí v tomto módu pracovat.

Uvedený projev, který je součástí několika dalších skladeb na albu, stejně jako všeobjímající melancholie jsou jejím poznávacím znamením. Ne že by na nové desce neučinila pokus to trochu pozměnit či posunout. Zdá se však, že je ve své hudební řeči a přednesu natolik uzavřená a ctí je, že jí to vlastně moc nejde.

Obecně vzato, její dosavadní tvorba vyprávěla o dívce z amerického venkova, která sní o lepším životě. Na albu je tato poloha rovněž, nicméně nastává i zvrat. Lana Del Rey se v některých skladbách transformuje do vypravěčky, která se nesoustředí jen na své dojmy a zkušenosti, nýbrž čerpá i z americké popkultury, přímo i nepřímo. Zpívá též o škodlivosti slávy nebo snaze najít a udržet si lásku.

Foto: Polydor

Obal alba

V písničce Dance Till We Die odkazuje na Stevie Nicksovou z kapely Fleetwood Mac, Joan Baezovou, Courtney Love a Joni Mitchellovou, jako by naznačovala, že ve svém příběhu není sama. Je to jedna z nejlepších skladeb na albu, která by mohla docela klidně protáhnout svou atmosféru i na další počin. Poslední na tom aktuálním je coververze písně For Free právě od Mitchellové.

V hudební složce netlačí Lana Del Rey na pilu. Doprovod je většinou komorní a pokaždé funkční. Naučila se vytvářet pro sebe osobitou a tradiční atmosféru, navíc k tomu použila živé nástroje, syntetické jen sporadicky. Výborné jsou vokální party, v nichž je zdvojen její hlas anebo se k ní přidají další vokalistky.

Na albu Chemtrails Over The Country Club se Lana Del Rey pokusila překročit svůj stín. Zůstala v tom na první poslech nedůsledná, spíše však byla ona koketérie s jiným výrazem pravou ambicí celého počinu.

Lana Del Rey: Chemtrails Over the Country Club
Polydor, 45:28

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám