8. dubna 2021 • 21:14

SESTŘIHY: Sparta žije, smetla Liberec 5:0! Boleslav srovnala s Třincem

Autor: iSport.cz, kal, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pod obrovským tlakem předvedli zatím nejlepší výkon ve vyřazovací části! Hokejisté Sparty ve čtvrtém utkání semifinále Generali Česká play off rozstříleli Liberec rozdílem 5:0 a po snížení stavu série na 1:3 odvrátili rychlý konec sezony. Pražany podržel v brance gólman Matěj Machovský, jenž vychytal čisté konto. Mladá Boleslav ve druhém domácím utkání vyhrála 3:1 nad třineckými Oceláři a srovnala sérii na 2:2.



Kanonádu rozjel parádní trefou Dvořáček

Sparťanům se povedl nástup a už ve čtvrté minutě byli blízko vedení. Po ráně Košťálka vyrazil Kváča kotouč do vzduchu za svá záda a ten se odrazil od horní tyčky na vrchní síť branky. Hosté pak sice nevyužili přesilovku po vyloučení Birnera, ale v deváté minutě zavěsil parádně pod horní tyč Dvořáček.

Uběhlo navíc jen 32 sekund, Severočeši chybovali ve vlastním obranném pásmu, Rousek předložil puk před prázdnou branku Horákovi a ten nemohl zaváhat. Přesilovku si pak zahráli i domácí, Birnera ale vychytal Machovský. V polovině 17. minuty přidal třetí gól Košťálek, který propálil Kváču parádní ranou z kruhu bez přípravy.

V úvodu druhého dějství neproměnili šance Musil a Tomášek, Spartě se nepovedlo ani přečíslení tři na dva, Kváča pak vychytal Řepíka. Strážce domácí branky se zaskvěl i při akci Dvořáčka, který jel v oslabení na něho ze strany sám ve 33. minutě.

Vzápětí měl na druhé straně velkou možnost ke snížení Gríger, ani Machovský se ale nenechal zaskočit. Liberečtí nezužitkovali ani čtyři minuty v početní výhodě po trestech Formana a Sukeľa, kteří se vystřídali na trestné lavici po jediné sekundě. V šanci pak selhal ještě Musil.

V úvodu třetí části zahrozil Vitásek, ale Machovský dál držel čisté konto. V polovině 44. minuty Rousek sebral puk Rosandičovi a sám proti Kváčovi nezaváhal. Sparta získala prakticky jistotu, že sérii vrátí do metropole k pátému zápasu. Jen o chvilku později navíc právě Rosandič fauloval Kudrnu a sudí nařídili trestné střílení. Kudrna ho ale neproměnil.

Liberečtí měli po polovině třetiny k dispozici více než minutu a půl přesilovku pět na tři. Během ní čaroval Machovský, úžasný zákrok předvedl zejména proti zakončení Najmana zblízka a nulu dokázal uhájit až do závěrečné sirény. Pět minut před koncem se naopak sparťané prosadili v početní výhodě čtyři na tři, když se trefil Řepík.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (Liberec): „Nám se nepovedl vstup do utkání. V té první třetině byla Sparta produktivní a nastřílela tři branky, což určilo ráz celého zápasu. Prakticky ho tím rozhodla. Obránce Lukáš Derner nám chyběl, důvod v play off nezveřejňujeme, ale doufáme, že bude zase brzy zpátky v sestavě.“

Miloslav Hořava (Sparta): „Myslím, že v dnešním zápase nám vyšel především začátek, kdy se nám podařilo dát dost šťastné góly. Tlak Liberce potom otupil náš gólman Machovský, který podal skvělý, nadstandardní výkon. Mužstvo podržel a úplně to zavřel tak, že Liberci se nepodařilo skórovat, přestože byl lepší. Myslím si, že jsme měli hodně štěstí, proto jsme ten zápas vyhráli. Netvrdil bych ale, že ten výkon byl úplně podle našich představ.“

SESTŘIH: Liberec - Sparta Praha 0:5. Jasný výsledek pro hosty, série se vrací do hlavního města
Video se připravuje ...

Góly

Domácí:

Hosté: 08:26. Dvořáček, 08:58. Horák, 16:33. Košťálek, 43:33. Rousek, 54:55. Řepík

Sestavy

Domácí: Kváča (J. Pavelka) – Vitásek, Knot, Rosandić, Havlín, Kolmann, T. Hanousek, Kunst – Birner (A), A. Musil, Lenc – Najman, Gríger, Bulíř – J. Vlach, P. Jelínek (C), D. Špaček – Rychlovský, Šír, Průžek.

Hosté: Machovský (Salák) – Němeček, Košťálek, Polášek, M. Jandus, Tomáš Dvořák, O. Němec, Jurčina (A) – Rousek, Horák, Řepík (C) – Sobotka, Tomášek, Forman – Buchtele, Pech (A), Zikmund – Kudrna, Sukeľ, Dvořáček.

Rozhodčí

Šír, Kika – Lederer, Svoboda

Stadion

Návštěva

Bez diváků diváků

Bílí Tygři Liberec Vše o klubu ZDE

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Cienciala srazil „své“ Oceláře

Trenéři domácího týmu po středečním nezdaru pozměnili sestavu, do které se místo Trávníčka vrátil Flynn. Jako první se ale opět prosadili hosté. V 6. minutě se Kundrátkova tečovaná střela odrazila k volnému Stránskému, který bez problémů trefil odkrytou branku.

Středočeši byli opět střelecky aktivnější, Oceláři ale pozorně bránili a v 11. minutě mohl vedení navýšit po rychlém objetí branky Roman, Jana Růžičku ale tentokrát nepřekonal. V 16. minutě si první výraznější šanci vypracovali domácí, s dorážkou Ciencialy si ale Kacetl poradil. O minutu později už třinecký brankář kapituloval, poté co jej prostřelil Jääskeläinen.

Ve 26. minutě se Bruslaři dostali do vedení. Šťastného střelu chytře tečoval Cienciala a prosadil se proti svému bývalému týmu. Zvýšit mohl Najman, po Flynnově přihrávce ale zakončil nepřesně.

Poté přišly velké Kovařčíkovy chvíle. Útočník hostů nejprve oklamal Růžičku, ale nedokázal trefit odkrytou část branky, o tři minuty později trefil tyč. V závěru druhé třetiny měli několik slibných šancí domácí, hned do dvou se dostal Claireaux, Kacetla ale nepřekonal. Nepodařilo se to ani aktivnímu Najmanovi.

Slezané sice prohrávali, do útoku se ale výrazně nehrnuli. Stále se snažili zejména pozorně bránit a věřili, že si šanci na vyrovnání vypracují. V polovině třetí části si hosté zahráli první přesilovou hru, faul Flynna ale potrestat nedokázali. Vzápětí byl vyloučen Kundrátek, ani domácí ale první početní výhodu nevyužili.

Dvě minuty před koncem hosté odvolali brankáře, při power play se jim ale vyrovnat nepodařilo. Naopak se prosadil domácí kapitán Ševc.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Mladá Boleslav): „Do zápasu jsme nevstoupili dobře a po pár minutách jsme prohrávali, dnes bylo ale na týmu vidět, že je to úplně jiný tým než včera. Ve hře bylo opět vše, co si představujeme, a i když jsme dostali první gól, tak jsme cítili, že mužstvo šlape. Že je tam síla a mohlo by se nám podařit zápas otočit, což se stalo. Série je teď 2:2 a rozdáme si to na dva vítězné zápasy.“

Václav Varaďa (Třinec): „Začali jsme slušně, měli jsme pohyb a dali gól. Poté jsme ale po individuální chybě lacině inkasovali na 1:1. Hra se velmi vyrovnala, možná měli v některých fázích navrch domácí. Ve druhé třetině jsme propadli, domácí jeli čtyři na dva a poradili si s tím, dali druhý gól. My jsme měli zásluhou Michala Kovařčíka dvě velké šance, které zůstaly nevyužity, a ve třetí třetině to byl urputný boj. Od nich dávat kotouče ven, od nás snaha vytvořit si nějakou příležitost. Rozhodly malé věci, což platí v celé sérii.“

Mladá Boleslav - Třinec 3:1. Cienciala srazil "své" Oceláře a srovnal sérii
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 16:22. Jääskeläinen, 25:01. Cienciala, 58:24. Ševc

Hosté: 05:58. M. Stránský

Sestavy

Domácí: J. Růžička (Krošelj) – Ševc (C), Hrbas, Dlapa, Pláněk (A), Šidlík, Fillman, Bernad – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský – Kotala, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, A. Zbořil (A), Claireaux – Flynn, Najman, P. Kousal.

Hosté: Kacetl (Štěpánek) – M. Doudera, Gernát, Freibergs, D. Musil, Jaroměřský, Kundrátek – M. Stránský, P. Vrána (C), Martin Růžička (A) – Kurovský, Marcinko, Chmielewski – M. Kovařčík, Špaček, Rodewald – Hrehorčák, Miloš Roman, Dravecký (A) – Hrňa.

Rozhodčí

Hradil, Hejduk – Ganger, Klouček

Stadion

ŠKOENERGO Aréna, Mladá Boleslav

BK Mladá Boleslav Vše o klubu ZDE

HC Oceláři Třinec Vše o klubu ZDE

Útočník Mladé Boleslavi David Cienciala překonává brankáře Třince Ondřeje Kacetla
Útočník Mladé Boleslavi David Cienciala překonává brankáře Třince Ondřeje Kacetla

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud