Sparta ještě žije, v Liberci impozantně odvrátila první mečbol. Boleslav srovnala

Sport ČTK Sport, ČTK
8. 4. 2021 19:46
Hokejisté Sparty odvrátili v semifinále play off extraligy první mečbol Liberce. Čtvrtý zápas na ledě Bílých Tygrů vyhráli Pražané 5:0 a v sérii snížili na 1:3. Ve druhém semifinále porazila Mladá Boleslav doma Třinec 3:1 a vyrovnala na 2:2.
Radost hokejistů Sparty po gólu kapitána Michala Řepíka
Radost hokejistů Sparty po gólu kapitána Michala Řepíka | Foto: Jan Beneš/HC Sparta Praha

Hosté po třech předchozích porážkách uspěli zejména díky první třetině, kterou ovládli 3:0. První čisté konto v letošních vyřazovacích bojích vychytal Matěj Machovský. Série bude pokračovat v neděli na ledě Sparty.

Sparťanům se povedl nástup a už ve čtvrté minutě byli blízko vedení. Po ráně Košťálka vyrazil Kváča kotouč do vzduchu za svá záda a ten se odrazil od horní tyčky na vrchní síť branky. Hosté pak sice nevyužili přesilovku po vyloučení Birnera, ale v deváté minutě zavěsil parádně pod horní tyč Dvořáček.

Uběhlo navíc jen 32 sekund, Severočeši chybovali ve vlastním obranném pásmu, Rousek předložil puk před prázdnou branku Horákovi a ten nemohl zaváhat. Přesilovku si pak zahráli i domácí, Birnera ale vychytal Machovský. V polovině 17. minuty přidal třetí gól Košťálek, který propálil Kváču parádní ranou z kruhu bez přípravy.

V úvodu druhého dějství neproměnili šance Musil a Tomášek, Spartě se nepovedlo ani přečíslení tři na dva, Kváča pak vychytal Řepíka. Strážce domácí branky se zaskvěl i při akci Dvořáčka, který jel v oslabení na něho ze strany sám ve 33. minutě.

Vzápětí měl na druhé straně velkou možnost ke snížení Gríger, ani Machovský se ale nenechal zaskočit. Liberečtí nezužitkovali ani čtyři minuty v početní výhodě po trestech Formana a Sukeľa, kteří se vystřídali na trestné lavici po jediné sekundě. V šanci pak selhal ještě Musil.

V úvodu třetí části zahrozil Vitásek, ale Machovský dál držel čisté konto. V polovině 44. minuty Rousek sebral puk Rosandičovi a sám proti Kváčovi nezaváhal. Sparta získala prakticky jistotu, že sérii vrátí do metropole k pátému zápasu. Jen o chvilku později navíc právě Rosandič fauloval Kudrnu a sudí nařídili trestné střílení. Kudrna ho ale neproměnil.

Liberečtí měli po polovině třetiny k dispozici více než minutu a půl přesilovku pět na tři. Během ní čaroval Machovský, úžasný zákrok předvedl zejména proti zakončení Najmana zblízka a nulu dokázal uhájit až do závěrečné sirény. Pět minut před koncem se naopak sparťané prosadili v početní výhodě čtyři na tři, když se trefil Řepík.

Oceláři vedení neudrželi

Oceláři v Boleslavi opět vedli, domácí ale ještě v první třetině vyrovnali a ve druhé části vstřelil David Cienciala vítězný gól. Poslední slovo měl při power play hostů Martin Ševc.

Trenéři domácího týmu po středečním nezdaru pozměnili sestavu, do které se místo Trávníčka vrátil Flynn. Jako první se ale opět prosadili hosté. V 6. minutě se Kundrátkova tečovaná střela odrazila k volnému Stránskému, který bez problémů trefil odkrytou branku.

Středočeši byli opět střelecky aktivnější, Oceláři ale pozorně bránili a v 11. minutě mohl vedení navýšit po rychlém objetí branky Roman, Jana Růžičku ale tentokrát nepřekonal. V 16. minutě si první výraznější šanci vypracovali domácí, s dorážkou Ciencialy si ale Kacetl poradil. O minutu později už třinecký brankář kapituloval, poté co jej prostřelil Jääskeläinen.

Ve 26. minutě se Bruslaři dostali do vedení. Šťastného střelu chytře tečoval Cienciala a prosadil se proti svému bývalému týmu. Zvýšit mohl Najman, po Flynnově přihrávce ale zakončil nepřesně.

Poté přišly velké Kovařčíkovy chvíle. Útočník hostů nejprve oklamal Růžičku, ale nedokázal trefit odkrytou část branky, o tři minuty později trefil tyč. V závěru druhé třetiny měli několik slibných šancí domácí, hned do dvou se dostal Claireaux, Kacetla ale nepřekonal. Nepodařilo se to ani aktivnímu Najmanovi.

Slezané sice prohrávali, do útoku se ale výrazně nehrnuli. Stále se snažili zejména pozorně bránit a věřili, že si šanci na vyrovnání vypracují. V polovině třetí části si hosté zahráli první přesilovou hru, faul Flynna ale potrestat nedokázali. Vzápětí byl vyloučen Kundrátek, ani domácí ale první početní výhodu nevyužili.

Dvě minuty před koncem hosté odvolali brankáře, při power play se jim ale vyrovnat nepodařilo. Naopak se prosadil domácí kapitán Ševc.

Semifinále play off hokejové Tipsport extraligy - 4. zápas:

Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 0:5 (0:3, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 9. Dvořáček (Jurčina, Tomáš Dvořák), 9. R. Horák (Rousek, Němeček), 17. Košťálek (M. Sukeľ), 44. Rousek (Němeček, Košťálek), 55. Řepík (R. Horák, Sobotka). Rozhodčí: Šír, Kika - Lederer, J. Svoboda. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. Bez diváků. Stav série: 3:1.

Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, T. Havlín, Rosandič, T. Hanousek, Kolmann, od 56. navíc Kunst - Lenc, A. Musil, Birner - Bulíř, Gríger, A. Najman - D. Špaček, P. Jelínek, J. Vlach - Průžek, J. Šír, Rychlovský. Trenér: P. Augusta.

Sparta: Machovský - Košťálek, Němeček, M. Jandus, Polášek, O. Němec, Tomáš Dvořák, Jurčina - Řepík, R. Horák, Rousek - M. Forman, Tomášek, Sobotka - Zikmund, Pech, Buchtele - Dvořáček, M. Sukeľ, A. Kudrna. Trenéři: Hořava a Jandač.

BK Mladá Boleslav - HC Oceláři Třinec 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Jääskeläinen (Hrbas, Fillman), 26. Cienciala (D. Šťastný, Kotala), 59. Ševc (Hrbas, J. Stránský) - 6. M. Stránský (Kundrátek). Rozhodčí: Hradil, Hejduk - Ganger, Klouček. Vyloučení: 1:1. Bez využití. Bez diváků. Stav série: 2:2.

Mladá Boleslav: J. Růžička - Hrbas, Ševc, Pláněk,Dlapa, Fillman, Šidlík, Bernad - J. Stránský, Bičevskis, J. Strnad - D. Šťastný, Cienciala, Kotala - Claireaux. A. Zbořil, Jääskeläinen - P. Kousal, O. Najman, Flynn. Trenéři: Rulík a Patera.

Třinec: Kacetl - Gernát, M. Doudera, D. Musil, Freibergs, Kundrátek, Jaroměřský - M. Růžička, P. Vrána, M. Stránský - Chmielewski, Marcinko, Kurovský - Rodewald, M. Špaček, M. Kovařčík - Dravecký, M. Roman, Hrehorčák - Hrňa. Trenér: Varaďa.

 

Právě se děje

Další zprávy