Březnové fotbalové utkání týmů Glasgow Rangers a Slavie Praha jako by v lidových debatách zastínilo na několik dní jiné aktuální události včetně probíhající pandemie. Většina rozohněných českých diskutérů na sociálních sítích i někteří sportovní komentátoři se netajili pobouřením, že britská média i tamní fanoušci řeší jako ústřední téma údajnou rasistickou nadávku českého hráče, z níž jej bez důkazů obvinil fotbalista tmavé pleti hrající za skotský tým, a přitom pomíjí surovost ostrovního mužstva, která měla mimo jiné za následek naštípnutou lebku slavistického brankáře. Čechy provokovalo, že Britové se za těžké zranění neomluvili a vůbec se nezabývali tvrzením Slavie, že hráč Skotů napadl toho českého po zápase pěstmi.

Řada diskutujících tento postoj označila za výraz přezíravosti, až nadřazenosti Západu nad Východem: „Naši lidé jsou pro ně jen levná pracovní síla a slouhové, kteří se mají starat o jejich blahobyt, ale běda, když se najednou lidé z Východu ukážou lepší než oni,“ napsal například jeden z nich v diskusi na webu Sport.cz.

Glen Kamara (2-L) of Rangers argues with Ondrej Kudela (2-R) of Prague during the UEFA Europa League Round of 16
Po zápase Rangers–Slavia se v zahraničních médiích řešilo české „východoevropanství“.
Foto: Profimedia

Jako by se tento přispěvatel už smířil se zařazením Česka mezi východní země. Mnozí Češi o sobě ale nemluví jako o Východoevropanech. Považují se za Středoevropany. Označili by nás tak ovšem obyvatelé západních zemí? Nezařadili by do střední Evropy spíše jen německy mluvící státy? Když se podíváte na návody na obalech potravin či dalšího zboží od nadnárodních výrobců, češtinu tam vyjma obligátní anglič­tiny nedoplňuje nizozemština, dánština nebo italština, ale obvykle polština, rumunština či ruština. Mnozí si také vybaví nedávné úsilí českých europoslanců zamezit takzvané dvojí kvalitě potravin, kdy například v Německu se prodával dánský lančmít z vepřového masa, zatímco v České republice tento výrobek obsahoval drůbeží separát. Podobné šizení bylo odhaleno i v jiných potravinách určených pro východní trh.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se