Vzácný jev. U Austrálie dochází ke střetu dvou tropických cyklón

08. 04. 2021
ǀ
POSLEDNÍ AKTUALIZACE 8.4.2021 22:22
ǀ
Lukáš

Co se stane, dojde-li ke srážce dvou hurikánů? Katastrofické filmy v tomto ohledu mají jasno – vznikne biblická megabouře (kterou můžeme spatřit například ve Dni poté [Roland Emmerich, 2004]). Mimo filmové plátno je situace poněkud jiná, přestože ke vzniku silné bouře skutečně dojít může. Lidé žijící v Západní Austrálii se o tom mohou brzy přesvědčit, nedaleko západoaustralského pobřeží totiž nastává střet dvou tropických cyklón.

Než budeme pokračovat, vraťme se na chvíli do minulosti. 29. října 1884 se v japonském městě Suwa (které leží asi 150 km severozápadně od centra Tokia) narodil Sakuhei Fujiwhara. Pravděpodobně jste o něm ještě neslyšeli. Zřejmě proto, že nebyl známým politikem ani umělcem. Byl meteorologem. A právě on v roce 1921 popsal problematiku blízkého přiblížení dvou hurikánů, z jeho pohledu tajfunů. Dnes je tento fenomén znám jako Fujiwharův efekt.

 

SAKUHEI FUJIWHARA | ZDROJ: THE MAINICHI NEWSPAPERS

 

Abychom snáze porozuměli tomuto efektu, popišme si jej v bodech:

  • Pokud se dvě tropické cyklóny přiblíží na vzdálenost alespoň cca 1 400 km (tj. asi pětinásobek vzdušné vzdálenosti mezi Prahou a Ostravou), mohou kolem sebe začít obíhat.
  • Vzájemné působení se dále odvíjí od velikosti každé tropické cyklóny.
  • Je-li jedna z tropických cyklón znatelně větší a silnější (hlubší) než druhá, menší a slabší (mělčí) kolem ní začne obíhat.
  • Jsou-li obě tropické cyklóny v podstatě identické, čili mají-li podobnou velikost a sílu (hloubku), obíhají kolem společného středu mezi nimi.
  • Klesne-li vzdálenost mezi tropickými cyklónami (mezi jejich středy [oky]) na 300 km či méně, srazí se.
  • V důsledku toho mohou vzniknou dvě menší bouře. Nebo jedna velká (větry obou tropických cyklón se však navzájem oslabí, a tak nevznikne filmová megabouře). Taktéž může dojít k odklonění tropické cyklóny (jako v červenci 2017, kdy hurikán Hilary změnil směr hurikánu Irwin ze západního na severní). Též může jedna tropická cyklóna „zničit“ druhou.
  • Střet tropických cyklón rovněž může skončit jejich zánikem, což se stává poměrně často (vlivem fatálního rozrušení proudění uvnitř nich).

 

PROPOJENÍ MEZI BOUŘEMI DIAMONDRA (VPRAVO) A EUNICE (28. 1. 2015) | ZDROJ: NASA

 

V hlavní roli Seroja

Na Velikonoční neděli se u ostrova Timor, který patří Indonésii a nezávislému státu Východní Timor, zformovala tropická bouře. Hned druhý den tato tropická cyklóna zesílila na druhou kategorii – dle australské, nikoli Saffirovy-Simpsonovy, stupnice. Byla totiž doprovázena větrem o rychlosti přes 89 km/h. O půlnoci na pátek 9. dubna v ní vítr vanul rychlostí okolo 70 km/h (s nárazy do 100 km/h), a tak zeslábla na první kategorii australské stupnice (63 až 88 km/h).

Tropické cyklóně Seroja dýchá na záda tropická cyklóna s označením 23U, též 27S, která v případě zesílení nabude jména Odette. Právě mezi těmito tropickými cyklónami právě probíhá Fujiwharův efekt. Bouře Seroja podle aktuálních předpovědí zasáhne Západní Austrálii, druhá bouře naopak zanikne. Předpovědi se však ještě budou upřesňovat.

 

PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ TROPICKÝCH CYKLÓN SEROJA A 23U (27S) | ZDROJ: BOM

 

23U (VLEVO) A SEROJA NA SNÍMKU Z 8. DUBNA 18:00 UTC | ZDROJ: RAMMB/CIRA

 

ÚVODNÍ FOTO: NASA

Mohlo by Vás zajímat

VYSVĚTLENÍ ǀ 7.12.2023

Oblačný útvar comma, o co se vlastně jedná?

SRÁŽKY,VÍTR,VYSVĚTLENÍ,VÝZKUM ǀ 29.9.2023

Jaké radarové polarimetrické veličiny používáme a k čemu nám slouží?

BOUŘKY,SRÁŽKY,VÍTR,VYSVĚTLENÍ,VÝZKUM ǀ 26.3.2023

Jak číst informace o radiálních rychlostech z meteorologických radarů?

AKTUÁLNĚ,BOUŘKY,FOTOGRAFIE,VYSVĚTLENÍ,VÝZKUM ǀ 26.2.2023

První letošní supercela se vyskytla na jižní Moravě