Hlavní obsah

České dokumenty jedou na festivaly

Právo, míš

Pět českých a koprodukčních dokumentů a jedna velká retrospektiva se objeví v nejbližší době na prestižních mezinárodních filmových festivalech.

Trailer k filmu Forman vs. FormanVideo: Negativ

 
Článek

Světovou premiéru bude mít na torontském Hot Docs snímek Manželství Kateřiny Hager a Asada Faruqiho. Jde o nevšední příběh vozíčkářky Zdenky a jejího pákistánského manžela. Do Industry programu v Torontu se dostal snímek Blix, portrét bývalého švédského politika a diplomata Hanse Blixe. Festival proběhne v Torontu od 29. dubna do 9. května.

Nový dokument uznávaného a oceňovaného dokumentaristy Vitalije Manského Gorbačov. Ráj se představí na švýcarském festivalu Visions du Réel, jenž se uskuteční od 15. do 25. dubna. Portrét devadesátiletého bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova již získal hlavní cenu na amsterdamském festivalu IDFA 2020.

Na stejném festivalu se představí i film Žít vodu debutujícího režiséra a producenta Pavla Boreckého, zaměřený na život jordánských Beduínů, kteří se stali závislými na komplexní vodovodní síti. Těžba „modrého bohatství“ je však časovanou ekologickou bombou.

Snímek bude bojovat o prvenství v národní soutěži, do které se probojoval díky koprodukční spolupráci se Švýcarskem. Film se dostal také do programu dánského dokumentárního festivalu CPH:DOX, v Kodani se představí v sekci Highlights pro festivalové hity.

Velkou retrospektivu dokumentaristky Heleny Třeštíkové uvede Dok.fest v Mnichově. Představí filmy Forman vs. Forman, Zkáza krásou o osudech herečky Lídy Baarové, časosběrné dokumenty Anny, René, Mallory, Soukromý vesmír, jeden díl ze série Manželské etudy a krátký film Zázrak. Druhým českým zástupcem na festivalu je film režiséra Ondřeje Vavrečky Osobní život díry, který bude uveden v soutěži Dok. International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám