Znak města Benešov (odkaz na titulní stránku) 

Benešov - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Cesta: Titulní stránka

 

Rok s covid-19. Pandemie ovlivnila i chod úřadu

ikona-logo
Mnohočetná omezení ovlivňují chod benešovského úřadu už více než rok. Jak pandemie zasáhla poskytování služeb odborů a mnoha agend, které úřad pro občany zajišťuje, a jak omezila občany, které je potřebovali během roku využít? Nejen na tyto otázky nám odpověděla tajemnice MěÚ Benešov Magda Zacharieva.
 

 
 
MAgda Zacharieva, tajemnice MěÚ Benešov
Od loňského konce zimy do obslužnosti úřadu zasáhla první opatření. Došlo k prvnímu uzavření úřadu. Je to tak? Jak dlouho trvalo a jak úřad fungoval? Jak ovlivnila nemocnost a nařízené karantény chod odborů?
"Počátkem roku 2020 jsem sledovala nevěřícně záběry z provincie Wu-chan, které připomínaly Soderberghův film Nákaza z roku 2011. Ten film byla fikce, thriller, i ty záběry z Číny se zdály být stejně neuvěřitelné jako ten film. Velmi rychle však bylo jasné, že v dnešním propojeném světě, ostatně jak v tom filmu, se nákaza může dostat i do Evropy. Pamatuji si, že v předvečer uzávěry Lombardie jsem na twitteru zachytila návrh usnesení italské vlády, který se zdál být jako z románu George Orwella 1984. Vypadalo to, že přichází něco, co naposledy Evropa zažila před sto lety, v době pandemie chřipky, která trochu nezaslouženě dostala název španělská. Prvního března 2020 byly oznámeny první tři nákazy na našem území. Ochranná opatření u nás na sebe nedala dlouho čekat, nouzový stav byl zaveden 12. března 2020 a úřady byly uzavřeny 16. března 2020. Úřední hodiny byly omezeny na 3 hodiny ve dvou dnech v týdnu a chod úřadu musel být zajištěn nejnižším možným počtem osob na pracovišti." 

Záběr benešovských odborů je poměrně široký, nejde pouze o zařízení občanského a řidičského průkazu, změnu zápisu v technickém průkazu či uložení do depozitu, úkony spojené se stavbou nemovitosti či ochranou životního prostředí, dále také o sociální ochranu rodin i jednotlivců, ale to je jen střípek. Jak toto první omezení vnímali občané? 
"Občané byli na jaře, podle mého názoru, vyděšeni stejně jako my, úředníci. Všichni se snažili dodržovat, co bylo třeba. Proto i většina z klientů uzavření úřadu chápala a vnímala pozitivně naši snahu vyjít alespoň v rámci možností občanům vstříc. Jen velmi zvolna přicházely informace, co hrozí, jak se nemoc léčí, jak velké je riziko přenosu, například velký strach vyvolávala informace, že na papíru virus ulpívá třeba i celý den. Kolegové měli přirozeně obavy s listinami manipulovat. Prvními ochrannými pomůckami byly gumové úklidové rukavice, potápěčské brýle a improvizované roušky. Aby například mohly být vydávány řidičům dálkové přepravy zboží tzv. tachografy, vymysleli kolegové z oddělení dopravně správních agend způsob, jak je předávat bezkontaktně, za to byli oceněni i sdružením ČESMAD jako jeden z mála úřadů, který vycházel dopravcům vstříc. Počátky pandemie zasáhly citelně seniory, rodiny s malými dětmi nebo osoby ohrožené sociálním vyloučením, těm velice pomáhala děvčata z úseku sociální práce. Řešily s klienty první karantény nebo třeba izolace osob bez přístřeší. Zpětně musím ocenit míru statečnosti, kterou v té době projevili všichni mí kolegové."

Které agendy omezení zásadně neovlivnilo, a fungovaly i on-line, a které úkony nutně vyžadují kontakt s klientem, a tím pádem zažívaly poměrně stresové situace obzvlášť na začátku pandemie? 
"Práce úředníka je vázána na úřad, na spis, se kterým pracuje, na klienty, na zvláštní a chráněné informační systémy, proto, i když se tvrdí něco jiného, není pro něj vhodná práce z domova. Přesto jsme spolu s vedoucími odborů připravili způsob, jak pokračovat v aktivitách úřadu, dodržet správní lhůty, jejich běh totiž nebyl pozastaven, a zachovat všechny služby pro občany. Úředníci byli rozděleni do skupin a na pracovišti se střídali po dnech tak, aby doma připravené dokumenty mohli zanést do systému a odeslat. Byli vybaveni notebooky se vzdáleným připojením, které mělo naše IT oddělení pro účely voleb. Čistě on-line mohou fungovat agendy, ve kterých není nutná přítomnost klienta, nelze to třeba u občanských průkazů a cestovních dokladů, u řidičských průkazů nebo na evidenci vozidel. Tam je třeba klienta na místě identifikovat, případně pořídit fotografii nebo zapsat údaje přímo do technického průkazu jeho vozidla. Tyto agendy fungují na objednání, ale kolegové se snaží obsloužit i klienty bez předchozí rezervace, pokud jim to omezení chodu úřadu v rámci protiepidemických opatření dovolí. Zde bych poděkovala především Odboru správních agend a Odboru obecní živnostenský úřad, tedy tzv. přepážkovým agendám, které zvládají po celou dobu koronavirové krize své úkoly s velkým vypětím a osobním nasazením." 

Vnímáte, že občané na doporučení úřadu začali více využívat telefonický či e-mailový kontakt u agend, které to umožňují? Zvedlo se využití datových schránek?
Určitě ano, zejména na jaře se občané obávali své věci vyřizovat osobně, více se obraceli na úředníky prostřednictvím telefonu a e-mailu. "Tehdy byl i přístup do budov značně omezen a pod dohledem městské policie. Na podzim bylo patrné, že klienti již nejsou tolik svázáni strachem z nákazy, možná i proto, že úřad nastavil přísná hygienická pravidla a navštěvovali nás častěji osobně. Je třeba říci, že správní řád neumožňuje činit podání jinak než v listinné podobě, elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem nebo prostřednictvím datové schránky. Několikrát jsme pořádali kampaň za větší využití datových schránek fyzickými osobami, jejich využití stále není takové, jak by bylo s ohledem na stávající omezení vhodné, ale lepší se to. Náš úřad získal dotaci na elektronizaci agend a na zavedení portálu občana, přes který bude možné právě elektronicky některé agendy vyřizovat. Velkým přínosem je schválení zákona o právu na digitální službu a kroky státu v podpoře e-Government."

I MěÚ Benešov, stejně jako jiné úřady, pracoval dle nařízení s omezenými úředními hodinami. Jak tento stav ovlivnil vyřizované úkony? Myslím tím, zda se prodlužují termíny k vyřízení, pokud je to vůbec možné?
"Je třeba vnímat omezení úředních hodin jako omezení doby pro osobní návštěvu úřadu, pracovní doba úředníků zůstala beze změny a šlo tedy o jinou organizaci práce. Na některých agendách, jako jsou agendy Odboru životního prostředí nebo Odboru výstavby a územního plánování, se díky tomu podařilo i lhůty zkrátit, protože mimo úřední hodiny se úředník plně věnoval přípravě rozhodnutí nebo prováděl místní šetření, která jsou důležitými úkony v řízení." 

Úřad jistě vynaložil na bezpečí nejen, svých zaměstnanců, ale i návštěvníků benešovského úřadu, nemalé finanční prostředky. Do jaké výše se v loňském roce vyšplhala tato částka a co ji obsahovalo? S tím souvisí i doplňující dotaz, jak probíhá dezinfekce úřadu a jaké místo je nejnáročnější na údržbu? 
"V loňském roce bylo vydáno za nákup ochranných prostředků jako jsou roušky, respirátory, ochranné štíty, jednorázové rukavice, ochranné brýle přibližně 345 tis. Kč. Ve všech budovách jsou k dispozici dezinfekční prostředky na ruce, probíhá průběžná dezinfekce ploch, úředníci jsou vybaveni ochrannými prostředky dýchacích cest, v kancelářích jsou plexisklové zábrany."

Téma roušky a respirátory. Téma, na které jsou rozdílné názory, a to od počátku. Úřad však musí dodržovat platná opatření a s nimi nošení roušek a respirátorů souvisí. Setkali jste se s problémy, které se týkaly nedodržování v tu chvíli platných opatření? Myslím tím při vstupu či pohybu po budovách úřadu? Pokud ano, jak jste je řešili? Musela asistovat městská policie?
"Na jaře loňského roku asistovala při vstupu do budov úřadu městská policie, občané v drtivé většině opatření dodržovali. Znovuzavedení roušek na podzim bylo spojeno s mírnou nevolí některých klientů, ptali se po smyslu opatření, ale nemohu říct, že bychom se setkali s někým, kdo by si roušku nebo respirátor odmítal nasadit. Zda správně, tedy tak, aby pokrývala současně nos i ústa, je jiná věc. Setkali jsme se s případy, kdy naopak klienti nechtěli sundat roušku v kabině při pořízení fotografie na osobní doklady, vždy jsme se ale domluvili."

Velký zápřah mají také zaměstnanci Odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Především z toho důvodu, že do jejich sekce patří i hojně zastoupená skupina seniorů, kteří jsou nejvíce ohroženou skupinou. Jak víme, i tam „bojovali“ před vánočními svátky s velkou nemocností. Fungovalo a stále funguje mnoho spoluprací napříč organizacemi, složkami, pečovatelskou služnou apod. Co bylo pro tuto agendu nejtěžší a co jim bylo vzpruhou a motivací tlak ustát?
"Ano, této skupině ohrožených osob věnují kolegyně z Odboru sociálních věcí a zdravotnictví mimořádnou pozornost. Spolupracují s poskytovateli sociálních služeb, zajišťují pro seniory a nízkopříjmové osoby roušky a respirátory z Potravinové banky Modletice, ve spolupráci se seniorským centrem POSEZ provozovaným Pečovatelskou službou okresu Benešov pomáhají seniorům s registrací na očkování. Na konci prosince úsek sociální práce bojoval s koronavirovou nákazou tak, že musel být mezi svátky uzavřen. I přes přísná hygienická pravidla práce s klienty v terénu nese zvýšené riziko přenosu na naše zaměstnance. Velmi doufám, že k očkování sociálních pracovníků na úřadech, kteří jsou zařazeni ve fázi I B, bude brzy přikročeno."

Všichni již vyhlížíme konec této nešťastné doby. Co uděláte vy, jako tajemnice úřadu, až se budeme moci opět bezpečně nadechnout a přestaneme být svázáni víc jak ročními omezeními?
"Přiznám se, že se snažím být pozitivní (v tom původním smyslu slova), ale je to stále těžší. Rok je dlouhá doba, když sleduji ta osobní neštěstí, ztráty na životech, vypětí zdravotníků, osiřelé školy, potemnělé výlohy provozoven, prázdná sportoviště a kulturní sály, omezení, o jakých se nám nesnilo, rozdělenou společnost, a neustálou přítomnost viru, těžko si představit, že bude zase dobře. Ne snad tak, jak bylo, ale aspoň dobře. Naději upínám k očkování, a i když je zatím pomalé, věřím, že se zrychlí, věřím v tom našemu kraji a benešovské nemocnici a vím, že město Benešov, jeho vedení a jeho úřad se všemi mými kolegy udělá všechno pro to, aby bylo zase dobře co nejdříve."

Děkuji za rozhovor.
-MaP-

 
Zodpovídá: Markéta Pazderová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 9.4.2021 / 9.4.2021

 

 
EFQM
SGS ISO 9001
Místní agenda 21
Benešov

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

2016   Benešov všechna práva vyhrazena

web & design , redakční systém

 

Tento web pro svoji správnou funkci využívá soubory cookies.

O cookies

Nastavení cookies

Tento web pro svoji správnou funkci využívá soubory cookies.

Více o cookies

Tyto soubory nám umožňují poskytnout návštěvníkům kvalitnější služby, protože nám například umožní získat anonymizované analytické údaje o používání tohoto webu.

Kompletní přehled cookies, které tento web využívá naleznete zde.

Skupiny cookies