Hlavní obsah

Pasažéři přetížili letadlo o 1200 kilogramů. Systém spočetl slečny jako děti

Systémová chyba způsobila přetížení letadla společnosti Tui. Počítač totiž při odbavení letu z Birminghamu chybně označil dámy, které užily oslovení Miss, tedy slečna, za děti. Stroj byl kvůli tomu o 1200 kilogramů těžší, než bylo původně spočítáno. Správná váha je přitom zásadní při vzletu, k ohrožení bezpečnosti nicméně nedošlo, informuje server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečný průběh letu nebyl ohrožen (ilustrační foto).

Článek

Letem z Birminghamu na Mallorcu, k němuž došlo už v červnu minulého roku, se zabývala britská vládní agentura pro vyšetřování leteckých nehod AAIB. Podle ní došlo k přetížení kvůli chybě v rezervačním systému společnosti, který během pandemie prošel aktualizací. Jeho vinou bylo 38 pasažérek označeno za děti a místo standardní ženské váhy 69 kilogramů se propočty dělaly se standardní dětskou váhou 35 kilogramů.

Takzvaný nákladní list, podle kterého piloti operují při vzletu, tak přinesl chybnou informaci o tom, že je letadlo o 1200 kilogramů lehčí než ve skutečnosti. Podle serveru Daily Mail byl totiž rezervační systém naprogramován v nejmenované zemi, kde se oslovení Miss užívá pro dítě, zatímco Ms pro jakoukoli dospělou ženu.

Navzdory tomu na letu nedošlo k žádnému ohrožení bezpečnosti. Podle agentury AAIB byla chyba v podstatě marginální a neměla vliv na chod letadla.

Ke stejnému problému došlo u společnosti Tui ještě dvakrát, rovněž při letech z Velké Británie v tentýž den. Chyba byla však brzy odhalena a po 11 dnech také napravena. „Zdraví a bezpečnost našich zákazníků i posádky jsou naší prioritou. Po tomto ojedinělém incidentu jsme opravili chybu v našem IT systému. Jak vyplynulo z vyšetřování, bezpečný průběh letu nebyl ohrožen,“ okomentovala společnost.

Etiopské letadlo omylem přistálo na nedostavěném letišti v Zambii

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám