Hlavní obsah

Hamáček obhájil křeslo šéfa ČSSD

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) obhájil v pátek funkci předsedy strany. Ve volbě tak porazil šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka a poslankyni Kateřinu Valachovou (oba ČSSD). Statutárním místopředsedou ČSSD se znovu stal Roman Onderka.

Foto: ČSSD, ČTK

Jan Hamáček na on-line sjezdu strany

Článek

Řadovými místopředsedy ČSSD sjezd zvolil Janu Váhalovou, starostu Hvozdné na Zlínsku Josefa Říhu, bývalého hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, která funkci obhajovala, a šéfa okresní organizace Praha - Východ Jana Tvrdého. Delegáti všechny zvolili hned v prvním kole.

Pro Hamáčka hlasovalo 140 z 270 delegátů. Petříček získal podporu 95 členů, Valachová 23. Ani jednoho z kandidátů nechtělo 12 sociálních demokratů.

„Jsem připraven udělat maximum a pracovat na sto procent. Věřím, že to vidíme stejně. Pojďme do toho, zvládneme to. Slíbil jsem, že sociální demokracii do Sněmovny dovedu, a na tom trvám,” řekl po vyhlášení výsledku Hamáček.

Politologové: Pobyt ve vládě je pro ČSSD ničivý. Teď už si odchodem nepomůže

Domácí

Onderkovi jako statutárnímu místopředsedovi delegáti sjezdu dali přednost před starostou Líšně Břetislavem Štefanem až v druhém kole volby potom, co ho podpořil znovuzvolený předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Ten ve svém projevu pak hájil přítomnost ve vládě, díky tomu se podle něj daří straně prosazovat svůj program.

„Vstup do vlády přinesl kladné body, bohužel nyní i na nás dopadla naštvanost lidí kvůli covidu. Doplácíme na našeho koaličního partnera, který má ve vládě většinu a v řadě případů nezvládá epidemii,“ řekl.

Tahle vláda je nejhorší v historii. Vstup do ní byla sebevražda, zní z části ČSSD

Domácí

„Varuji před těmi, kdo posunují sociální demokracii do středu. Sociální demokracie nemá být oranžová TOP 09 nebo Piráti,“ dodal.

Petříček: S ANO už nikdy 

Proti účasti ve vládě se postavil naopak Petříček. „Už nebudeme trapné, oranžové béčko Babišova hnutí ANO. Proto s ANO po volbách už nikdy. Jen hlupák by potřetí opakoval stejné chyby a vlezl do té samé řeky,” řekl.

Pozici nemá jistou nikdo. Hamáček nevyloučil konec Petříčka ve vládě

Domácí

Po změně volala také Valachová. „Když budeme po tomto sjezdu dělat stejné věci, jako doposud, můžeme čekat jiné výsledky? Pokud s sebou necháme zametat dalších šest měsíců, tak nám lidé ty hlasy nedají,” řekla.

Ztráta důvěry ve stranu podle pak ní plyne z toho, že ČSSD dělala kompromisy a překračovala červenou čáru.

Reklama

Výběr článků

Načítám