Aktuální zprávy z klubu
pá 9.4.2021 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Ohlédnutí za předkolem: Skvělá defenzíva a hladký postup

Po základní části odstartovalo 10. března předkolo vyřazovacích bojů, ve kterém se hradecký Mountfield utkal s Litvínovem. Severočeši skončili po základní části Tipsport extraligy na 11. příčce. Jak vypadalo první kolo vyřazovacích bojů z pohledu hradeckého týmu? Co rozhodlo o nejrychlejším možném postupu Lvů?

Jelikož Mountfield v závěru základní části nezvládl důležité souboje s Mladou Boleslaví a Plzní, tak se umístil v tabulce na 6. místě, které znamenalo, stejně jako vloni, účast v předkole. I když před rokem by šestá pozice stačila přímo na čtvrtfinále. Jako soupeř vyšel na Hradec Králové severočeský Litvínov, který se do vyřazovacích bojů protlačil teprve podruhé od zisku mistrovského titulu v roce 2015.

V základní části ale vzájemné zápasy hovořily jasně ve prospěch Hradce Králové – hokejisté zpod Bílé věže totiž Chemiky dokázali čtyřikrát porazit s celkovým skórem 14:6. Sérii provázelo rovněž několik minipříběhů, proti svému bývalému týmu si zahrál poprvé v play off Filip Pavlík. V severočeské baště hokeje také hokejově vyrostl Vladimír Růžička, v té době trenér hradeckého A-týmu.

Jsme ve čtvrtfinále!

Posíláme pozdrav domů, do Hradce! 🥳 A taky poděkování za podporu 👏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 13. března 2021


Start do předkola se týmu kapitána Radka Smoleňáka povedl, v prvním duelu dokonce nedovolil hostující Vervě ani jednu branku a zvítězil 2:0. O vítěznou branku se postaral z přesilovky krásnou bombou Aleš Jergl, druhou branku přidal Kelly Klíma. Lvi hráli, co potřebovali, dostali se do vedení a později velmi poctivě bránili obranné pásmo.

I ve druhém duelu uspěli Hradečtí, tentokráte 3:1. První brankou, mimochodem překrásnou a nominovanou do Zlaté helmy SENCOR, se blýskl Radim Šalda, vítězný gól zase po Pospíšilově vyrovnání obstaral Jakub Orsava. No a třetí gól vstřelil po šikovné teči Petr Koukal. Ztrátou pro Východočechy ale bylo zranění Bohumila Janka, pro kterého série skončila. Do Litvínova tak Mountfield vyrazil s vedením 2:0 na zápasy a se Zdeňkem Čápem v sestavě.

V prvních dvou duelech byli aktivnější a více na puku hosté z Litvínova, jenže ty zradila koncovka. V domácím prostředí byli žlutočerní připraveni snížit stav série. Ale to se jim nakonec nepovedlo. Lvi totiž na severu dominovali a ukončili sérii po výhře 5:1, o góly se postarali po individuální akci Radim Šalda, v přesilovce Jérémie Blain, z brejku Jakub Orsava, z úniku Marek Zachar a po domácí chybě kapitán Radek Smoleňák.

Marek Mazanec tak během tří duelů inkasoval pouhé dvě branky a byl spolu s překvapením předkola Radimem Šaldou jedním z nejlepších hradeckých hráčů v cestě za postupem. Jenže po hladkém postupu přišlo čtvrtfinále s Libercem...

Mountfield HK HC Verva Litvínov
66 Střely na branku 101
16 Vyloučení 14
3 Využití 1
31 Hity 26
53 Bloky 19
83 Vhazování 109
114 Radegast index 15
98,02 % Úspěšnost zákroků brankářů 84,85 %